Мед от пазар или магазин не съм купувала от години. Снабдяваше ме баща ми, който пък вземаше на тенекии от негов познат пчелар из Шуменско нейде. Тази година пробвах да взема мед от един наш познат тук във Варна, който изкупува мед от пчелари, главно от Троянско, Елена и областта там, и го пакетира. Даже ни покани на посещение в предприятието и разгледахме всичко - склада с изходната суровина, топилнята, пакетажната и пр. Изрично го питах на колко градуса топи меда - каза, че до 45 градуса, такова изискване имало, на етикетите му пише същото, а и ми отвори човекът да видя - в помещението наистина не беше висока температурата. Прави един микс, наречен "Еленски балкан", който много ми харесва. Иначе има и други видове в склада - по-особените са кориандър и магарешки бодил, акацията ми е прекалено сладка. От него си взех и за пръв път от много години опитах мед с пита - чудо беше! Направо ми изряза питата от рамката. Даде ни да опитаме и пробно правени сушени плодове в мед - медената сушена круша има неповторим и някак много изискан вкус. Пита ще си взема пак, както и прашец.