Маслини купих 2 кила сурови и сама ще си ги подкиселя... То голяма врътка, надупчва се всяка една маслина, после се слагат във вода, която се подменя всеки ден в продължение на месец за да се изцеди горчивината им... Ако не сте вкусвали сурови маслини, да знаете, че не сте пропуснали нищо... То е няква ужасна горчилка, по-горчиво нещо в живота си не съм вкусвала...
Та след 1 месец като вече не са горчиви ще ги накисна в сол и лимон и за няколко дни са готови... Така си ги правят хората тук, аз съм яла така приготвени маслини малко след подкиселяването им и е нещо невероятно, нито са солени, нито са кисели, хрупкат като ги хапваш... Тези които се продават в България са някви сякаш сварени, толкова меки са станали, може би от дългото седене по магазините... А може и наистина да са варени, защото са цели, а не срязани за да им се източва горчилката както правим ние сега... Тоест тая горчилка как е източена тогава? Може би става по-бързо ако се бланшират или нещо такова...
Въобще ако си зимате маслини, гледайте в буркан и да са разцепени и колкото може по-скорошна дата на производство...
пс: става въпрос за зелени маслини, другите видове не ги знам дали са така горчиви, може да се правят по друг начин