Както мнозина вече знаят, всяко нещо, което се продава на килограм, задължително се утежнява по всички възможни разрешени и неразрешени начини.
Нееднократно съм слушал разкази какви точно плодове и зеленчуци приемат самите производители на същите... съвсем не тези, които продават.
Отделно, за да траят дълго и издържат безброй удари при транспорт, се берат въззелени, т.е. далеч преди да са създали и натрупали всички наблюдавани и рекламирани ензими, витамини и пр. полезности.
Отделно, за да не ги ядат буболечки при дългото съхранение, ги пръскат с отрови, които не знам колко навътре проникват.
Отделно, колкото повече време минава от брането им, толкова намаляват полезните им неща (когато видях ябълки от Аржентина, онемях...)
Отделно, като ни охлаждат през зимата например, не е най-доброто за нас...
Единствено утешение при цитрусовите е, че като ги изцеждаме, по-голяма част от гадостите (твърди се) остават в изхвърляната маса...
И, тук си спомням една препоръка: в която и част на Земята да сме, да ядем от местните, сезонни дарове...
А че резултатите от някакви изследвания, дори показани в Уикипедия,
може да са лъжа, или да не се отнасят примерно за портокалите в Кауфланд, не се съмнявам.