Със сигурност имат и полезно и вредно дейсвие, както всяка храна. Зависи от организма. Досега лошо за портокалите не съм чела, но определено на мен понякога ми става тежко от тях, което показва че не са на 100% полезна храна за всеки случай. Сок рядко пия, предпочитам си целия плод. Зимата, например, въобще не мога да ги ям, защото ми става много студено. Според китайската медицина това е охлаждаща храна. Обикновено им налитам само когато съм болна, дори и да нямам температура. Когато една зима бях с бронхит изяждах по едно кило наведнъж, явно някаква липса в организма ми е диктувала този необясним глад точно за портокали.
За състава, ето какво казва уикипедия:
Nutritional Value
Orange, raw, Florida Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 192 kJ (46 kcal)
Carbohydrates 11.54 g
Sugars 9.14 g
Dietary fiber 2.4 g
Fat 0.21 g
Protein 0.70 g
Thiamine (Vit. B1) 0.100 mg (8%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.040 mg (3%)
Niacin (Vit. B3) 0.400 mg (3%)
Pantothenic acid (B5) 0.250 mg (5%)
Vitamin B6 0.051 mg (4%)
Folate (Vit. B9) 17 μg (4%)
Vitamin C 45 mg (75%)
Calcium 43 mg (4%)
Iron 0.09 mg (1%)
Magnesium 10 mg (3%)
Phosphorus 12 mg (2%)
Potassium 169 mg (4%)
Zinc 0.08 mg (1%)
Като гледам, най-вече са богати на Витамин C. Отделно съм чувала, че портокаловият сок съдържал много Ca, но към това съм скептично настроена.