Stevia Rebaudiana е многогодишно храстовидно растение, срещащо се в естествен вид в Парагвай и Бразилия.
Ценността на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества наричани общо стевиозиди (в чист вид те са около 200 пъти по-сладки от захарта).
Тя оказва общо тонизиращо действие, възстановява силите след нервно и физическо изтощение и намалява процесите на стареене. Стевията е незаменимо средство за болните от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет (стевиозидите стимулират секрецията на инсулина). Многобройни изследвания доказват, че при редовно използване на стевия се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, прекъсва се нарастването на новообразуванията, укрепват се кръвоносните съдове и се нормализира кръвното налягане.
Стевиозидите влияят положително върху дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, предотвратяват образуването на язви в стомашно чревния тракт и го предпазват при прием на противовъзпалителни лекарства. Те са изключително сладки и не съдържат калории, устойчиви са на висока температура и не ферментират. За разлика от синтетичните подсладители и захарта те не само не вредят на зъбите и венците, но ги предпазват от кариеси, парадонтоза и разрушаване на зъбния емайл, както и не предизвикват глад за въглехидрати.
Стевията притежава и антимикробно и противогъбично действие, способства за извеждане на шлаките и солите на тежките метали от организма, подпомага нормализирането на обмяната на веществата (поради което е подходяща за включване в диети за намаляване на наднорменото тегло).
А вие използвате ли го този естествен подсладител? (Понеже ми направи впечатление, че в рецептите, не го използвате.. има ли някаква причина?
)