Най-важното е и вие да се забавлявате.....
Ама естествено, нали затова сме се събрали тук
.
Понеже отпочнахме темата за религията - въпросът е сложен, но смятам, че истината е някъде по средата. Християнството като цяло е един относително добър вариант за хора като мен - незадължаващ, сравнително неангажиращ (не те карат да се молиш 7 пъти дневно), в основата си учещ на добро и с много ценни и градивни елементи... А това, че всичките му недостатъци са били образувани под влияние на Църквата и че Църквата е гавра както с Библията, така и с Христос, има малко общо със самата идея на Християнството. (Само да уточня - няколко пъти съм чела Библията. Налагаше ми се във връзка с превода на един текст на тази тема. Тази книга толкова пъти е била пренаписвана, редактирана, копирана и превеждана и пак пренаписвана произволно, така че да пасва на нуждите на Църквата, че първоначалния чист замисъл на християнската вяра, за който дори не се и спори, се е опорочил на ен-та степен, а оттам и всичките негативи, които ги има и в днешно време и които не ни харесват - разните продаващи индулгенции попове, у нас двата синода, навън най-богатата държава на света - Ватикана, яростното размахване на Библията като оправдание за Инквизицията и кладите в Средновековието...)
Несъмнено религиозният фанатизъм е едно "справяне с проблемите" на ниво Средновековие, а конкретно този период от историята на човечеството... най-малкото, ако беше толкова благодатен за нас, щяхме още да живеем в него - слава Богу, не е такъв случаят
.
С йогата не съм достатъчно запозната (Петко, не ми се карай
), че да мога с точност да определя, аджеба, има ли религиозен елемент в нея, няма ли. Мога обаче да видя, че майка ми - която ходи на йога от 2003-та година - не се е задълбала в разни мистични елементи, точно както каза Орто, "прави индийски упражнения за гъвкавост и сила и не се забърква със самовглъбяване в света на мечтите" и "извлича полза най-много от социалните контакти в салона със себеподобни"
. Ако и да е имало някаква "сектантска ерес", то тя не й се е отразила, поне засега
.
Титан, приятелю, че си атеист, вече разбрахме - то и аз не съм религиозна (опазил ме Господ
), но ми се струва, че прекаляваш за религията - има и позитивни качества, на много хора е помогнала. Това, че можем да сме духовни и без нея, със сигурност е така, но да поразсъждаваме малко... Както вече веднъж написах (и то, ако не се лъжа, в твоя дневник), истинските интелигентни, мислещи и творчески хора са около 3-7% във всеки народ, във всяка епоха. Тези хора не се юрват по църкви/катедрали/храмове/джамии, а търсят духовното у себе си. Точно както и при първото неразположение не хукват при чичо доктор, а търсят начин сами да се излекуват - с прочистване, правилно хранене, билки, силата на подсъзнанието и т.н. На нас вече много от тези средства са ни толкова познати, че ги приемаме за даденост и не си даваме сметка колко сложно е всичко това всъщност (за средния човек). Ти може и да кажеш "какво сложно има в това да си изчистиш черния дроб, вместо да ти кръцнат жлъчката" - ами сложно е, драги, за средностатистическия човек е сложно... А в крайна сметка тези хора да мрат ли?
Не всички са достигнали до определено ниво и според мен, докато го достигнат, за тях е по-добре да има доктори, да има лекарства, да има одухотворяващи средства "второ качество" и, да, да има религия. Може да навреди, но може и да помогне. Електричеството не е добро или лошо, но ако някой реши да го използва не за да си свети вечерно време, а да докара ближния си до състояние на труп... електричеството няма да е криво за това
.