Драги мои, каквато и да е истината за тези антинутриенти, инхибитори и прочие новооткрити "вреди", с което са уплътнили учебните програми на така модерните днес нутриционисти ( брей , че вдъхваща доверие дума..
) , - това са незначителни дреболии , на фона на огромният спектър наистина токсични въздействия!
Дори да има неблагоприятно някакво въздействие, тук става въпрос за НАТУРАЛНИ, ЕСТЕСТВЕНИ продукти. Такива ни ги е предоставила майката природа.
И към които човешкият вид е имал на разположение много хиляди години да се приспособи. И да си изгради механизмите за неутрализиране.
Тоест, дори да са вреди, това са вреди напълно в регулационните възможности на организма.
Статистиките го доказват безспорно - преди 100-150г хората са били несравнимо по-здрави, в сравнение със сега. ( рак, диабет, сърдечни болести, Алцхаймер..и т.н. - били са много много редки !! )
Е, какво , тогава не са ли яли същите тези инхибитори ? Но, не щеш ли , дошла "цивилизацията" със всичките си "благинки" и всичкото здраве отишло по дяволите
("хранителни алергии" ,"непоносимости" ОТ ЕСТЕСТВЕНА ХРАНА , ..всичко това е проява и провокиране на определена скрита патология, а не е проблем на самата храна
)
И в един момент се появяват някакви нутрициопати
, които почват да ни убеждават , че не лекарствата, ваксините, електромагнитните полета, микровълните, радиацията, ГМО-то, обездвижването, вредните навици, бягството от природата.. и хилядите токсични въздействия от индустриална храна и отровена околна среда са ни виновни, а именно инхибиторчетата в бобеца и яйцата са ни проблемът..
Ей, на бате сладките, иска ми се да ми ги подредят в една редичка за да ги погаля един по един по умните главици..