Докато дъвча един портокал сдъвках семка и това наглед незначително събитие постави началото на цял ред мисли.
Тая семка не трябваше да е там, защото тоя сорт е без семки(или почти без) Явно беше попаднала бройка от другия сорт, пълен със семки.
Та се замислих, че природата по принцип не създава плодовете без семки. Ние за наше удобство и с търговска цел създаваме портокали без семки, десертно грозде без семки и всички други продукти на селекцията.
При селекционирането на сортовете, дали получаваме само положителни резултати? Тоест, когато печелим, какво губим? Съществува ли такова нещо, като "автентичен вид" на плода? Аз съм некомпетентен.
Ако някой иска да обсъдим или компетентните да кажат какво печелим и какво губим при селекционирането на нови сортове. Само по-голями и сочни ли стават или губим съвършенния баланс заложен от природата.
Ако бъде преценено, че това мнение не е на подходящо място, моля да бъде преместено или истрито от модераторите.(има и тема за чешане на езика) Благодаря!