Описание:Семена от чиа – древната храна на бъдещето
Представяме ви една суперхрана, за чиито качества всички са на едно мнение. Известна е като чиа. В древността е била толкова ценена, че е била използвана като разменна монета, тези уникални мънички семенца имат изключителни хранителни и структурни предимства.
Векове наред чия семената са били използвани като основна храна от индианците от югозапада и Мексико. Известна като „храната за бягане”, употребата й като високо енергийна храна, даваща издръжливост, датира още от древните ацтеки. Знае се, че воините на ацтеките са преживявали на чиа по време на завоевателните походи. Индианците от югозапада изяждали не повече от една чаена лъжица, когато били на 24-часови преходи. Индианците, които тичали от река Колорадо до Калифорнийския бряг, за да разменят тюркоази за раковини, си носели за из път само семена от чиа.
Друго уникално качество на чиа е голямото съдържание на мазнини – тя е най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3. В чиа има приблизително 3 до 10 пъти концентрацията на мазнини, типична за повечето зърнени и 1,5 до 2 пъти концентрацията на протеини. Тези мазнини, ненаситени мастни киселини, са есенциални (незаменими) мазнини, които са нужни на вашето тяло да разтваря и усвоява мастно-разтворимите витамини A, D, E и K. Семената на чиа са богати на ненаситена мастна киселина, линолеиновата, която тялото не може да синтезира самò.
Накратко за чия:
1. има 2 пъти повече протеин от другите зърна
2. има 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките
3. има 5 пъти повече калций от млякото
4. има 2 пъти повече калий от бананите
5. има 3 пъти повече желязо от спанака
Чия семената са богати на Омега 3 и Омега мастни киселини и имат бор, минерал който спомага за придвижването на калция към костите.
Дневен прием на Чиа
Без ограничение, колкото Ви е вкусно.
от зоя.бг
Преди всичко ме интересува вие приемате ли я, и ако да как.