И аз съм съгласна, че не е нужно веднага да се втурваш на сто процента суровоядство. Също така, аз бих се въздържала от думите "вредно" и "здравословно", защото това са пак някакви етикети, които ние сами често си налагаме и всичко е мнооого относително, има прекалено много фактори - често в различни ситуации може и полезното да се окаже вредно и обратното... Винаги трябва да подхождаме грамотно и с мисъл, за да успеем да разграничим нещата
.
Определено някои храни, като картофите и оризът е по-добре да се консумират на пара, но това не ги прави "вредни" според мен - иначе природата изобщо не би ги създала. Бобовите също можеш в началото да си ги вариш - другият вариант е покълнали. Като ти видях режима, всъщност не виждам кооой знае какви радикални грешки - по-скоро вредата е в неправилното съчетаване на продуктите (месо и яйца и сирене на едно ядене, протеин с въглехидрат, и т.н.). Кафето също не само, че е ненужно, но и води единствено до привикване - по-добре е без него. Може и да топи мазнините, но за сметка на много други отрицателни ефекти, от които абсолютно не си заслужава - както Томирис спомена, по-добре чай.
Не бързай от раз да слагаш и пълно "вето" на животинските продукти - в минимални количества и те не са страшни, лошото е когато се прекалява, както и че в днешно време рядко са чисти и качествени. Млечните продукти е най-добре да са от кози - суровото козе мляко или козе сирене, както и домашното кисело не са така слузообразуващи, както кравешките и мнозина специалисти ги препоръчват (но са и по-хранителни, така че ги избягвай
докато отслабваш). Кокошите яйца можеш да замениш с пъдпъдъчи в суров вид - те са без холестерол и с много повече витамини и минерали и дори се ползват като лечебно средство. За месото, и аз бих ти препоръчала твърдо "НЙЕ"
, но ако си свикнала и ти харесва, не е фатално 1-2 пъти в седмицата, само че с голяма салата и нищо друго. Ако може да е домашно (от роднини или познати на село), пак е най-добре, но невинаги това е възможно...
Не е страшно и да хапваш черен шоколад, от време на време, по малко, но имай предвид, че е топлинно обработен и съдържа химии, малко или много, та е по-добре да си го правиш сама - както Томи е написала горе.
Радвай се на живота. Гледай когато се храниш да си положително настроена - не гледай храната като нещо потенциално вредно и опасно, а мисли за позитивните й качества и че винаги правиш най-доброто за организма си. Дори ако се случи да изядеш нещо от "забранените" храни, не се самообвинявай и не мисли, че е страшно - важно е общото правило, а не изключението. Желая ти успех, всичко ще си дойде на мястото, стига да имаш желание!
П.П. Моля, радикалните вегани и суровоядци тук да не се цупят и да не ме нападат - това, което написах е само моето мнение
.