От известно време съм се концентрирал в изследвания по проблемите на на лечение на онкологични заболявания(за съжаление).Съвместно с това съм чел много източници с научна ,научно-популярна и псевдонаучна(обслужваща) информация,която засяга въпроса за онкогенезата(причината за поява на рак)и консумацията на месо.Като цяло науката и алтернативната медицина се обединиха около идеята че появата на рак се дължи на :
-Генетични фактори-дефекти в определени гени като (например ген p53),водещи до появата на туморни образувания.
-Стрес-въздействайки на връзката хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези се уврежда имунния отговор,и това може да доведе до появта на рак.
-Токсини-причинени от алкохол,цигари,химически отрови,тежки метали,пестициди,хербециди и т.н.съдържащи се в
всички храниот червеното месо до зеленчуци и прочие.
-Други- тука се засягат различни протеини които участват във възпалението- NF-kappa b,намалена консумация на кислород от клетките(хипоксия),нарушено киселино алкално равновесие,участие на свободни радикали,електромагнитни излъчвания.
Никъде не се споменава че консумацията на месо (особено пилешко) има връзка с появата на туморни образувания.
Няма нито еднодоказтелство и изследване ,че месото само по себе си и консумацията му има връзка с рака.Този въпрос е разискван обстойно и във форума на clubs.dir.bg-Клуб за борба с рака,най големия форум ,който третира методите на алтернативно лечение на рак.Там също се обединихме от идеята че яденето на месо не е катализатор за поява на рак.
По съвсем друг начин стоят нещата с червените меса,преработени ,пържени храни пълни с хормони и др.боклуци.
Алтернативната медицина която съществува от хилядолетия по различни региони на света също познава рака отдавна.Е да тогава не е бил наричан рак.Например в медицината на южна Индия -сидха медицина,която е ужасно напреднала и преди векове е познавала 4000 вида болести и тяхното лечени,казва че има 18 вида рак според произхода си и всички те са от дисбаланс на елементите в тялото.Този дисбаланс се влияе от храната безспорно ,но от това как се комбинират храните,а не от ограничение на пилешко месо ,риба,яйца.В аюрведичната кухня също не се изключва напълно месото.Тибетската медицина е още по категорична-при кахексия и рак да се яде риба и пилешко и да се излючат червените меса.А зеленчуците да са варени на пара.Това ми го е казвал д-р Сонам Дордже който често гостува в България и познава добре тибетската медицинска лечебна кухня.При китайската медицина също не съм чувал да се говори за ограничение на месни продукти.Арабската медицина поради някои религиозни мотиви отрича консумацията на някои червени меса но също не споменава да се ограничи месото като цяло като превантивна мярка.
При освобождението на България в края на 19 в.ние сме били един от най здравите народи в Европа.Без да сме били вегетарианци.Да вярно че е традиционата консумация на месо не е била честа.Средновековните лечебни книги(лекарственици)също не споменават да се ограничава месото.Ясно ни е че след всеки пост се консумира месо според православния календар.Наскоро проведени проучвания даже установуха че начина на хранене и киселото мляко е предпазило населението на балканите от чумата през ,,тъмните векове,,.
През последните години се изписаха какви ли не книги за лечебно и превантивно хранене с много противоречива информация.Всеки налага няква схема и твърди на 100% че тя е най добрата най проверената(има и такава която твърди че трябва да ядем само смляна храна,без значение каква,защото раковите клетки се хранят от твърда.Всичко това е бизнес който разчита на страха на хората от замърсения околен свят и им предлага панацея.А не е ли по добре да се обърнем към историята която е най великия учител.Но на някои хора не им изнася истината в историята и чрез глобализацията искат да заличат традиционата кухня народите по света.Големите супермаркети да завладеят континентите и да наложат отровната си храна и полуфабрикати.В тая игра влизат и биомагазинте щото и там всичко е бизнес.И ще имаме две опции-или супермаркета или супер скъпите храни в ,,биомагазините,,дето нищо не е био.Защо ли доматите по биомагазините са същите като тези на борсата в ,,Дружба,,???