mariiina, съгласен съм, че е много лесно да се оплюва постоянно нещо си и трудното е да се каже нещо градивно. Чел съм разни конспирации...пълна глупост се оказваха...пълни с негативизъм...с отрицание и нищо повече.
Но "Zeitgeist" използва академични медтоди, особено когато доказва това за религиите. Не се хули нищо. Просто се казва, че всички нови религии са пряко взети 100% от египетската култура и вярвания. Показано е глобално как стоят нещата. По този начин дадено е доста ясен материала. Специално тази част от филма(за религията) ми беше ясна...аз също бях стигнал до подобни изводи.
Това за прераждането е супер, че го споменаваш. Макар, че е вече друга тема
П.П. Посланието на "Zeitgeist" в крайна сметка е положително и е да вярваме в себе си и да не се страхуваме...Цитат от края на филма:
"Ние сме силни, красиви, изключителни. Няма причина да не можем да разберем
кои всъщност сме и къде отиваме. Не съществува причина, заради която всеки да не може да развие своя пълен потенциал. Ние сме невероятно силни същества. Мисля, че прекарах 30 години от моя живот, първите 30, опитвайки се да постигна нещо. Исках да стана добър в нещо, исках да стана добър в тениса...Исках да стана добър ученик
с добри оценки...и гледах всичко в тази перспектива. Не се чувствам добре такъв, но
ако стана добър в нещо......и осъзнах, че схващам погрешно играта. Играта беше да разбера какъв съм бил. В нашата култура усъвършенстваме индивидуалните различия, за да се отличим, така че ако погледнете някой човек веднага да си помислите:
по-светъл, по-глупав, по-стар, по-млад, по-богат, по-властен...
Отбелязваме всички мерни различия, поставени в категории и спрямо тях общуваме. И става така, че виждаме другите отделно от нас, и по този начин напълно се отделяме
от другите. А една от драматичните характеристики на опита е, че когато сме с друг човек,
веднага забелязваме всичко по което си приличаме и че не е по-различен от вас, и опитът е факт че вашата същност, моята същност е една, и разбираме че друго не съществува. Всички сме едно...."