Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Гранола бар  (Прочетена 13296 пъти)

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Гранола бар
« -: 24-04-2009, 18:33:49 »

Тази рецепта я публикувах в сайта, но и тук ще я споделя. Пратих снимка на Мер, предполагам, че тя ще я прикачи.
1. фини овесени ядки-250гр.
2. ядки/бадеми,лешници,кашу/натрошени-50гр.
3. стафиди-50гр.
4. кокосови стърготини-50гр.
5. смляно лелено семе-3-4с.л.
6. сусамов тахан-5с.л. /препълнени/
7. мед-5с.л. /препълнени/
8. подправки-2ванилии и 1/2ч.л. канела
В купа слагаме меда, сусамовия тахан, подправките, кокосовите стърготини, стафидите, лененото семе, предварително затоплените във фурна на 50градуса овесени ядки и ядки и разбъркаваме всичко много добре. След това готовата смес се слага в  тавичка като трябва хубаво да се притисне. Оставя се да се стегне и с нож се режат 10барчета. Накрая всяко едно барче се увива във фолио и се съхраняват в хладилник.


Активен

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Гранола бар
« Отговор #1 -: 24-04-2009, 18:51:35 »

Деси, страхотно звучи това, пропуснах да коментирам по него в сайта... Нямам търпение да видя снимките!

Само да те питам, може ли да стане с цели (не фини) овесени ядки, примерно накиснати за няколко часа или за през нощта?
И вместо мед, ако се сложи кленов сироп?
Благодаря ти!  :)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Гранола бар
« Отговор #2 -: 25-04-2009, 08:35:58 »

Здравей Радула! Тези барчета не стават с цели овесени ядки, защото те са по-едри и спойката няма да се получи добре. Не се накисват предварително, а само леко се затоплят. Пробвах да ги направя с покълнали, обелени бадеми, но те малко или много овлажняват и след това лесно се разпадат. Не трябва да има никаква влага за да бъдат стегнати. Медът сам по себе си също е спойка. Кленовият сироп гъст ли е?
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Гранола бар
« Отговор #3 -: 25-04-2009, 10:59:13 »

Деси, тази вечер ще кача и снимките - извинявам се за закъснението.
Активен
Духът владее материята!

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Гранола бар
« Отговор #4 -: 25-04-2009, 12:03:27 »

Не е чак толкова гъст... Определено не е като меда   :( Но все пак ще пробвам, или ще сложа нещо като сгъстител...
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Гранола бар
« Отговор #5 -: 26-04-2009, 00:31:39 »

Ето снимките за тази рецепта, които ми изпрати Деси:
Активен
Духът владее материята!

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Гранола бар
« Отговор #6 -: 26-04-2009, 00:32:58 »

... и още една:

Активен
Духът владее материята!

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Гранола бар
« Отговор #7 -: 26-04-2009, 01:14:16 »

Ех, супер изглежда, дано стане и с кленов сироп!
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Гранола бар
« Отговор #8 -: 26-04-2009, 07:36:56 »

И е много, много вкусно! :)
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Гранола бар
« Отговор #9 -: 26-04-2009, 07:53:28 »

Охх, май все пак е по-добре да не се качват снимки, сега се чудя кое по-напред да правя, торта ли, сникерси ли, гранолка ли, всичко изглежда толкова вкусно и примамливо, а и в сайта има цял куп все още неизпробвани сладки изкушения.  :P Гледам да не правя много често, защото със сладкишите много лесно се увличам да ям повече, отколкото трябва.

Тези готовите сладки неща в магазина забелязвам, че изобщо не ме блазнят по никакъв начин, а едно време колко ги ядях... Чудя се здравословните рецепти защо са ми толкова вкусни - защото наистина са толкова вкусни, защото си ги правя сама (преди всичко готово купувах) или защото осъзнавам, че са полезни? Или заради всички тези причини заедно. :)
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Гранола бар
« Отговор #10 -: 26-04-2009, 13:29:10 »

Според мен тялото ликува, че му се подава толкова полезна храна и то само си я иска. И аз преди ядях много сладки работи, особено шоколад, сега изобщо не мога да ги погледна. Тялото свиква на качествена храна  :)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:Гранола бар
« Отговор #11 -: 28-05-2009, 23:47:56 »

Преди 1-2 год правех нещо подобно, но не ползвах фини овесени ядки, а едри и ги накисвах, докато набъбнат добре, но определено се задържа влагата и не могат да се слепят толкова добре като твоите . . .
Марулке, и мен ме привличат повече сладичките неща, а благодарение и на това, че сами си приготвяме рецептите, определено ги прави още по-вкусни  ;)
Активен

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
Re:Гранола бар
« Отговор #12 -: 29-05-2009, 09:07:15 »

Деси,да те питам само за лененото семе.Трябва ли да е предварително накиснато във вода?Как да си направя сусамов тахан?И тези барчета,не се изсушават в фурната,нали?
« Последна редакция: 29-05-2009, 09:33:48 от Svetlio »
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Гранола бар
« Отговор #13 -: 30-05-2009, 07:49:30 »

Лененото семе не се накисва, а се смила. Ваобще нито една от съставките не трябва да се накисва. Аз ползвам суров тахан. Барчетата не се изсушават, а се слагат в хладилника да се стегнат.
Активен

vasilena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
Re:Гранола бар
« Отговор #14 -: 30-05-2009, 09:28:25 »

Тези барчета са просто НЕВЕРОЯТНИ ;)
Активен

Кате

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
Re:Гранола бар
« Отговор #15 -: 30-05-2009, 13:08:54 »

да ви споделя аз как ги направих:
имах обикновенни овесени ядки, не финни и ги смлях съвсем леко с кафемела4ката, за ядки сложих пак наситнени с кафемела4ката кайсиеви ядки и малко лешници, сложих стафиди, сушени кайсии 3-нарязани на ситно, 3 фурми и 3 сушени сливи, кокосови стърготини, смляното ленено семе, вместо сусамов тахан сложих смлян сусам, меда и ванилията. сложих и 3 супени лъжици кокосово масло. станаха мнооого вкусни, даже и майка ми и баба ми ядоха от тях и много го харесаха
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Гранола бар
« Отговор #16 -: 30-05-2009, 14:05:03 »

Кате това е чудесна комбинация, всъщност те могат да бъдат стотици варианти както и всяко едно сурово ястие всеки може да го пригоди според вкуса си.
Активен

sunshine

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 47
Re:Гранола бар
« Отговор #17 -: 16-04-2010, 16:11:04 »

А колко време ги затопляш? :)
Активен
You can chase a butterfly all over the field and never can catch it. But if you sit quietly in the grass it will come and sit on your shoulder.  :peperudi:

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Гранола бар
« Отговор #18 -: 17-04-2010, 07:16:48 »

Ами съвсем леко ги затоплям овесените ядки, около 20-30мин. за да се смесят по-добре съставките, но този момент може и да се пропусне.
Активен

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Гранола бар
« Отговор #19 -: 13-05-2010, 10:46:10 »

Деси,  :love_026: Рецептата е просто чудничка! Правя ги редовно от почти година и заедно с тахомеда по рецепта на Петко, май са единствените лакомства, които консумирам.

Последните 2 партиди ги направих с натуралния тахан на "Тръндеви". Публикувам 2 снимки от раборния плот.  :)


Готовите топки.

Ето ги и увити във фолио на път за хладилника. Дори синчето започна да ги хапва.


Не слагам кокосови стърготини, а пресен кокос, ако ми се намира. В противен случай го пропускам. Намалих и меда на половина, а ядки и семена - с каквото разполагам.

Благодаря ти още веднъж!  :heart_2:
 

Страницата е създадена за 0.085 секунди с 21 запитвания.