Любопитно
Преди да бъда практична, обаче, ми се иска да споделя няколко интересни неща, които разбрах за авокадото:
авокадото е плод на дърво от семейство лаврови. Познати са между 400 и 500 вида диви и култивирани сорта. Плодът узрява едва когато се откъсне от дървото.
познато е още на ацтеките и маите. Названието му идва от езика нахуатъл , на който думата ahuacatl означава тестиси.
класифицира се като “неутрален” плод, защото притежава хранителни съставки и вкусови качества и на плод, и на зеленчук.
от семката можете лесно да се сдобиете с красиво дръвче за дома или градината си.
листата, кората и ципата на дървото, както и семката на плода авокадо са опасни и дори смъртоносни за много животни, като котки, кучета, едър рогат добитък, кози, зайци, птици, риба и особено за коне.
Авокадото се счита за “еволюционен анахронизъм”. Тази история е доста интересна: заради токсичната си за повечето животински видове семка (не се заблуждавайте от големината й, това не е костилка), авокадото не може да използва метода на разпръскване на семената си чрез поглъщането им от животни. За да може да се разпространи по този начин, животното трябва да може да погълне с храната си целия плод и след това да го изхвърли, също почти цял. Толкова големи животни няма много, много отдавна. Логично е когато животинските видове с достатъчно големи размери за нуждите на размножаването на авокадото са изчезнали, то растението също да изчезне. Но, за щастие, не е. Защото хората са започнали да го култивират. Днес дивите сортове авокадо са с доста дребни плодове.
Но нека бъда по-прагматична.
Защо авокадото е полезно?
биохимичният състав на авокадото, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в дневното хранене.
Хранителна информация: без натрий и холестерол; много богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 и на моно-ненаситени мазнини (лесно усвоими от организма). Съдържа 218 калории за 100 г.
смята се, че лекува диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма, действа против туморни и ракови заболявания. Прочиства кръвта, регулира месечния цикъл и други гинекологични проблеми, и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект. Тонизира нервната система и психиката.
Още малко практични съвети:
Авокадото не се подлага на термична обработка, защото започва да горчи. Консумира се само в суров вид.
За да е готово за консумация, плодът трябва да е мек, но не на петна. Ако си го купите твърд, оставете го за няколко дни на стайна температура, за да узрее.