Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Хранителна мая (nutritional yeast)  (Прочетена 21329 пъти)

homo futurus

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 241
  • Бъдещето е на Вегетарианците!
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #20 -: 12-04-2011, 12:24:55 »

Привет!Във връзка с домашния хляб мога да споделя, че от доста време си приготвям такъв.Лесен и прост начин.Ако някой се интересува, ще публикувам рецептата си.Да уточня, че не става бухнал, а леко клисав след опичане/заради липсата на мая/, но колкото повече минава времето, става все по добър.При дъвчене се разпада на "песачинки", а не е като гума/

Здравей
Хляба ти се разпада защото използваш безглутенови брашна.
Не е нужно да ядеш клисав хляб - освен ако не ти харесва де  tooth
И аз не ползвам мая за хляб обаче си правя страхотни меки бухнали питки.
Ползвам рецептата от слънце и луна за естествена закваска на тестото:
http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_making_sourdough
http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

При тази закваска бактериите които се развиват не са тези вредните на хлебната мая а са полезни.
Те предпазват готовия хляб от плесенясване - придават му по голяма трайност и лека кисела жилка.
Когато използвам безглутенови брашна макар и бухнал става ронлив но обикновено ги смесвам и става прекрасен неронлив бухнал хляб.
Използвам само пълносърнести брашна.

С тази закваска от вкиснало брашно тестото си втасва както със хлебна мая.

Приятно хапване :essen:
Активен
Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #21 -: 12-04-2011, 13:40:29 »

Здравей и от мен!Много ти благодаря за точната информация! :pensif_29:Ще я проуча и ще се корегирам, където трябва.

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #22 -: 12-04-2011, 20:29:42 »

Едно време правих разни хлябове. Хубаво е от време на време човек да майстори в скуката разни домашни вкуснотии.    Много искам пак да направя разни хлябове млябове. Главната спънка е правенето на фино брашно.  В цяла варна няма мелница за малко количество.  Опитах си късмета в една мелница и човека ме пита колко камиона зърно ще меля.  Стана ми неудобно и казах един, съответно минимума бил един тон за да приемат поръчката ми.  И как мелите вашите брашна ?
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #23 -: 13-04-2011, 08:56:07 »

В кухненски робот може да смели всичко дори и сухи ядки, семена и зърнени. Но аз първо покълнах за един ден шпелта (лимец) и след това я смелих в кухненския робот. Добавих това онова и се получи тесто, което разтлах на тънко върху хартия за печене, разрязах на квадрати и изсуших във фурната на 50 градуса. На следващия ден се бяха получили филии суров пълнозърнест хляб от шеплта. Много добре станаха. :Appetit_17:
Активен

homo futurus

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 241
  • Бъдещето е на Вегетарианците!
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #24 -: 13-04-2011, 09:43:36 »

И аз си правя хляб подобен на този на desi82
Покълвам си пшеница - когато кълнчетата се покажат е готова не трябва да стават големи.
Измивам ги и изцеждам хубаво, разбърквам ги със зехтин и след това ги смилам с мелачка за месо.
Обикновено трябва няколко пъти да се минат през мелачката - с моята мелачка на най фино мелене след третото минаване излиза готово тесто като спагети през дупките.
Оформяте тестото на питка и сушите.
Добавянето на слънчогледови ядки прави питката много ароматна и готина.
Обикновено ги добавям на третото мелене когато тестото е почти готово така се усещат парченца от слънчогледа.

Мелачката трябва да е мощна иначе рискувате да изгорите двигателя.

Използвам Braun power plus 1300  тя е 1300W

Активен
Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #25 -: 14-04-2011, 09:12:45 »

homo futurus здравей, започнах да си правя квас.Забърках около една шепа брашно със съотв.колич.вода на 12.04.11.Едва днес има промяна - сместа вече е с мехурчета и мирише на ферментация.Мисля да захраня с брашно и вода днес.

homo futurus

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 241
  • Бъдещето е на Вегетарианците!
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #26 -: 14-04-2011, 09:47:08 »

Само така !
Като сложа брашното и водата гледам сместа да е гъста колкото боза.
Преди да започне да ферментира - първите 2 дни обикновено, както си се убедил и сам брашното се утаява затова го разбърквам от време навреме.
След това започне ли да ферментира само захранвам като гледам сместа да е гъста колкото боза.
Като стане готово просто добавяш в него брашно аз слагам и малко зехтин и замесваш оставях го да втаса както е описано в сайта и така няколко пъти и това е - печеш.
Оставям си малко от ферментиралата смес за да имам закваска за следващия път.
Понеже тя и в хладилника продължава да кипи - по добре се съхранява като и добавиш брашно да стане като тесто така седи кротка в хладилника.
Решиш ли пак да си месиш - разреждаш я с вода и подхранваш с брашно (до боза) чакаш да ферментира и си готов.
Активен
Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !

sunny

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 97
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #27 -: 14-04-2011, 13:24:13 »

От известно време се чудя за тази мая- http://zelenbio.com/search.html?phrase=%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%8F
Най- вече заради ядковото сирене и кашкавал- има рецепти в сайта на Вери, които ме изкушават :)
Някой попадал ли е и на тази мая и дали имате мнение?
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #28 -: 14-04-2011, 18:49:16 »

Futurus,  в моя кухненски робот смилането на зърната и всичко останало става за 5 минути. Но утре ще пусна по-подробни инструкции в блога ми.
Sunny, аз използвам същата хранителна мая за бадемово сиренце. Много е хубава.
Междудругото, ти ли пускаш статии за ваксините в Свежо? Едно момиче с твоя ник го прави, та се чудих ти ли си? :)
Активен

sunny

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 97
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #29 -: 15-04-2011, 09:13:53 »

Деси, не съм тази от Свежо  :), за някоя друга Съни става въпрос. А хранителна мая ще си взема, щом си доволна- благодаря за бързия отговор. Тук в сайта имаше противоречиви мнения за нея и затова имах въпросителни.
Между другото, твоят блог е много интересен, редовно го чета и дори го препоръчвам на дъщеря ми  :):flowers2:
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #30 -: 15-04-2011, 18:45:29 »

Здравей Съни! Значи не става въпрос за теб! Радвам се, че ти харесва блога ми!  :) Хранителната мая можеш да си я ползваш без проблем, в бадемово сиренце например.
Ето и технологията, по която правя хляба си:
http://desilifestyle.net/2011/04/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2-%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%85%d0%bb%d1%8f%d0%b1/
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #31 -: 15-04-2011, 21:09:04 »

Деси, само да намигна- шпелтата не е лимец. (Знам ,че го продават за лимец:) )
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #32 -: 15-04-2011, 23:41:20 »

Дам, разисквахме го в темата тук за лимеца.  ;)
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #33 -: 16-04-2011, 08:57:06 »

Ами и аз имах някакви съмнения, но попаднах на противоречиви източници и затова в скоби написах лимец. И в крайна сметка не мисля, че е кой знае каква разликата в хранителната стойност. Всъщност аз досега лимец не съм купувала, а спела за първи път като на опаковката пише Динкел и превода е спелта. Каквато и да е истината не мисля, че разликата е съществена и все пак благодаря за разяснението. Поправих се! :)
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #34 -: 16-04-2011, 11:10:50 »

Петко е спец по тези неща, аз с него говорих.( били различни сортове пшеница)  За хранителните вещества пак той се беше задълбочил. Този немския шпелт от Балев обаче демонстрира много вяло покълване и не е приятен за ядене - като го сдъвча, не мога да го преглътна, става като гумен в устата.(уж заради глутена, не знам)  Ако пробваш лимеца ще усетиш голяма разлика.
(извинение ,че пак не сме по темата:) )
 
Добре е всеки, който има интерес, да се разтърси за рецепти за естествено заквасване за да сравним после.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #35 -: 17-04-2011, 09:16:32 »

Бате Бино, аз вярвам единствено на моя опит! Спелата покълна без проблем и хлебчетата станаха много вкусни. И за да не спамя, ще кажа само, че хляб става и без закваски и т.н.  ;)
Активен

sunny

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 97
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #36 -: 30-04-2011, 21:37:58 »

Деси, здравей! Преди една седмица направих опит да поръчам от тази хранителна мая- в магазин "Зелен". Днеска ми върнаха отговор, че няма внос и не могат да ми я доставят. Ти от къде си я вземаш?
Активен

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #38 -: 01-05-2011, 08:23:25 »

Деси, здравей! Преди една седмица направих опит да поръчам от тази хранителна мая- в магазин "Зелен". Днеска ми върнаха отговор, че няма внос и не могат да ми я доставят. Ти от къде си я вземаш?
Съни, от Зоя си я купих. Беше есента и все още имам.
Активен

sunny

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 97
Re:Хранителна мая (nutritional yeast)
« Отговор #39 -: 01-05-2011, 08:24:55 »

Блатгодаря ти, Бенато, намерих я снощи като се разтърсих в нета  :) И още един сайт предлагат такава, обаче доставката ми се видя много скъпа, почти колкото маята.
http://www.maxlife.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%8F

Можем да се групираме няколко желаещи и да се делим разноските, още повече, че над 100 лева доставката е безплатна  :D
Активен
 

Страницата е създадена за 0.14 секунди с 22 запитвания.