Здравейте и аз винаги съм се чудел каква е тая хранителна мая (nutritional yeast) сега чак си направих труда да се разровя.
Попаднах на някои доста ОБЕЗПОКОИТЕЛНИ факти.Според тази статия за хранителната мая:
http://www.recipemagician.com/polezno/za-hranitelnata-maya/цитирам:
"Името на бактерията, която по принцип се използва е “Saccharomyces cerevisiae”."Според WikipediA
"Saccharomyces Cerevisiae" е не друго ами именно "Baker's yeast" ХЛЕБНА МАЯ.Предполагам всички сме чували за вредата от хлебната мая. Който не е ето линк:
http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/Ако сте забелязали на снимката е същата гадинка "Saccharomyces Cerevisiae" (посочвайки с мишката на снимката името се показва или ако свалите снимката) тук обаче тя е наречена "термофилни дрожди (захаромицети)" което значи захарна гъба.
Според горепосочената статийка в WikipediA:
" Saccharomyces " произлиза от латинизиран гръцки и означава "захар плесен" или "гъбата захар", saccharo- е "захар" и myces е "гъба".
"Cerevisiae" идва от латински и означава "на бира".
Други имена за организма са:
- S. cerevisiae short form of the scientific name
- Brewer's yeast, though other species are also used in brewing
- Ale yeast
- Top-fermenting yeast
-
Baker's yeast ............... а именно ХЛЕБНА МАЯ- Budding yeast
Според "Science Fair Project Encyclopedia"
http://www.all-science-fair-projects.com/science_fair_projects_encyclopedia/Yeast"Saccharomyces Cerevisiae" е точно хлебната мая за печене и виждаме същата снимка на малката гадинка като в сайта по горе за "Вредата на хлебната мая"
цитат от сайта:
"Мая е група от едноклетъчни гъби няколко вида, които са често използвани за квасене на хляб и ферментация на алкохолни напитки . Повечето дрожди принадлежат на разделение Ascomycota . Няколко маи, като кандида албиканс може да предизвикат инфекция при хората. Най-често използваната мая е Saccharomyces Cerevisiae , която се е отглеждала за вино , хляб и бира.
Вижте мая за печене."
Сори за превода направо копирах автоматичния превод.
Това
Вижте мая за печене е линк - клик и виждаме:
http://www.all-science-fair-projects.com/science_fair_projects_encyclopedia/Yeast_%28baking%29"Мая (печене)
Като един от най-старите преобразяване агенти, дрожди , използвани в печене обикновено е щам на "Cerevisiae Saccharomyces." - Опааа пак същата гадинка
Май се оказа че така наречената - Хранителна мая (nutritional yeast) си е баш вредната хлебна мая.
Продава се по магазините в сухо състояние в пакетчета като мая на прах именно както казват че изглежда Хранителната мая (nutritional yeast).
http://catalog.bg/product.php?company=12366&id=21195Клик линк:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%8F_(%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE)
цитат:
"Мая̀та е биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрожди от вида
Saccharomyces cerevisiae"
Ако някой има по различна информация моля да пише.
Хлебната мая е супер вредна - унищожава полезната микрофлора в червата.
Мисля че и Малахов го споменаваше но не съм 100% сигурен.