Не видях да има такава тема
.
Тези спретнати на вид зелки се мотаят от доста време на пазара, но аз чак сега се престраших да пробвам и взе, че ми хареса
. Идеално е и за салата, и на фреш, и за сандвичи... На вкус е по-неутрално от обикновеното зеле и малко по-воднисто (или поне на мен така ми се вижда), абе екстра си е
. Ето и малко инфо, което успях да изровя за него:
Китайското зеле е богато на множество хранителни вещества и се отличава със свеж и приятен лек вкус. Във всеки 100 г китайско зеле се съдържат
37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече от обикновеното кръгло зеле!), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В. То притежава сладък вкус и неутрална, леко инска енергия. Влиза в енергийните канали на белите дробове, стомаха и пикочния мехур. Има свойството да прочиства горещината в организма, улеснява храносмилането и уринирането, активизира дейността на мозъка и бъбреците.
Яде се сурово на салата или готвено по най-различни начини. Използва се и за пълнеж на пелмени, питки и бухти на пара, в супи или във формата на сок.
Лечебни качества - въпреки че енергията на китайското зеле се счита за неутрална, то се използва предимно при симптоми на горещина и вътрешен огън, такива като висока температура, възпаления, инфекции, болно гърло, кашлица с отделяне на жълтеникава слуз и храчки, задържане на вода в белите дробове, очни инфекции, болки и тежест в гърдите, язви, тумори и ракови заболявания, трудно уриниране, подуване на корема, запек, отравяния и др.
При вътрешна горещина в белите дробове и стомаха, жажда и кашлица се взима китайско сурово зеле сурово или варено на супа заедно с ряпа. Може да се използва и сок от китайско зеле, добре разбъркан с 1 с.л. мед.
Прясно изстискан сок от китайско зеле лекува отравяния от газ и други химични вещества и помага при ракови заболявания.
http://hamhum.net/content/view/565/79/