Ето с това се мъчих вчера и мисля се получи много добре като за първи път.
- 4с.л. ръж - смляна
- 4с.л. елда - смляна
- 2с.л. ленено семе - смляна
- 2с.л. сусам - цял
-4с.л. пшенични зародиши - цели
- 4с.л. овесени ядки фини - цели
- 20 маслини без костилкага - блендера
- 3с.л. зехтин - блендера
- 2ч.л. мед – блендера
- 2с.л. кашу - блендера
- 1к.л. сол / ако има в меродията може да не се слага /
- 2 стръка зелен лук – в блендера
- малко магданоз - блендера
- 100гр..вода - блендера
- подправки – чубрика, самардала, ч.пипер, ½ лимонов сок и други според това кой какво обича на вкус
- щипка сода или бакпулвер / по желание /
В голяма купа се смесват ръжта, елдата, лененото семе, сусама, пшеничените зародиши, овесените ядки,сол и подправките.
В блендера се слагат маслините,зехтина,мед,лука,водата,магданоза и кашуто до получаване на хомогенна смес, която се изсипва в голямата купа и се бърка докато се смесят всички съставки /ако е нужно може да се добави вода /.
Взема се тава намазва се с мазнина ,поръсва се с брашно и са разтила на тънко под един сантиметър.Нарязва се на квадратчета.Който има търпение може да и суши във фурната на 50 градуса ,а който иска за по бързо газ на фурната да си сменят цвета и намаляваш на 50 градуса докато станат хрупкави.Могат да се сушът на слънце или в дехидратора ,но не съм пробвал затова приятен апетит….