Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Диня  (Прочетена 1395 пъти)

Nel

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 80
  • Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста м
Диня
« -: 09-06-2009, 12:46:14 »

Дините са едни от най-приятните освежителни плодове на пазара през лятото. Родина на динята е Южна и Югозападна Африка, където в някой райони и днес растат горчиви, дребни, диви форми. Тя е известна на човечеството от най-дълбока древност. В древен Египет е заемала своето място на трапезата на самия фараон.
Коя диня е по-сладка: червената или жълтата. Опитайте и решете сами.

Как да избираме диня?
Няма сигурен признак, дали една диня е узряла, но ако се съмнявате, купете само парче или помолете предварително да ви я срежат. Абсолютно точен метод за определяне зрелостта на дините не съществува. Един от признаците е че при почукване зрялата диня издава чист, ясен, а не глух звук, жълтото( а не бяло) петно на обратната страна, лъскавата кора, а също така възможността лесно да се бели горния слой на кората при надраскване с нокът.
Когато бях малка продавача правеше малко квадратче в динята и показваше колко е узряла и сочна.

Хранителна информация за динята
Добре узрялата диня съдържа 5-10% захари, състоящи се от захароза, гликоза и фруктоза. В плода има още пектинови вещества, целулоза, витамините В1, В2, В6, С, РР, Н, фолиева киселина и каротин.
Без мазнини, наситени мазнини и холестерол.
С ниско съдържание на натрий.
Добър източник на витамин А.
С високо съдържание на витамин С
Активен
 

Страницата е създадена за 0.605 секунди с 29 запитвания.