Не е така ,лельо Маринче, кога съм се изплъзвал. Въпросът ти за (лошото ми
) отношението ми към Блаватска беше несъществен, провокиран от едничкия факт ,че я споменавам в някаква връзка. Но на нейно място можеха да бъдат споменати още дузина от "твоите" автори.
Затова и не ти отговарям досега. Защото ти явно още не си разбрала идеята, която вложих, споменавайки Блаватска. Тя ми дойде първа на ум.
Идеята ми беше, че те усещаме (тоест, не само аз
) как даваш еднотипни становища на проблематики от най-различно естество. Становища, повлияни и базирани изключително на специфичните (как се водят там- езотерико-окултни ) книги, които четеш ( и които препоръчваш и на нас) без сериозен напън от твоя страна за разчупване, за различен поглед ( например ТВОЙ ПОГЛЕД
, но е възможно "твоят поглед" да е вече слят с погледите на авторитетите, които тачиш
)
Да не се обидиш, не казвам, че "еднотипно становище" е нещо лошо, тоест да имаш един отговор за 999 въпроса
.
Напротив, съвсем възможно е да е така . Философски погледнато даже най-вероятно е така. Обаче това не е философски форум
Аз затова те насърчих да поплуваш и в други води, възможно е там направо "да се родиш"
(Имам предвид да пообиколиш философските форуми, ама не да казваш ,че те пъдим
) Защото там вероятно ще си говориш на един език с хората, а тук е малко - ти ни говориш на датски , ние се чудим на какъв да ти отговорим
Затова и често казвам за теб " По принцип си права "
, ако забелязваш.
Аз съм сигурен ,че ти ще си "компетентна" да участваш и да отговаряш и във всички останали форуми, след като твоят отговор е универсален.
Един отговор за всички въпроси на света .
-На аудиофилите ще докажеш , че не им трябват стереоуредби , и че най-хубавите звуци са звуците на природата..
-На фотографите ще докажеш , че не им трябват скъпи апарати , за да щракнат това, което и без това губи чара си ,когато е вече на снимка..
-На пещерняците ще докажеш, че не е хубаво там долу във влагата да стоят, а да излязат на припек и да хванат мотиката...
-На православните ще докажеш ,че не е хубаво да се делят на такива и онакива..
-на състезателите ще препоръчаш да се разтоварят от агресията , да успокоят инстинкта си за съревноваване , защото това им пречи и ги отдалачева от духовното..
Пак казвам - да, възможно е да си права! Но ти обяснаваш нещата от различен ъгъл. Винаги ги поставяш на различна плоскост. Изваждаш ги от орбитата на собственото им въртене - за да можеш да ги обясниш. По-точно - да ги префасонираш във вид, в който да се впишат в "единственото, всемирно учение" Възможно е това да е мъдростта. Но нали все пак някои неща трябва "да си минат по реда" за да стигнем до тая заветна мъдрост? Не може от раз .
И аз като теб направих забележка веднъж в аудиофорума (като имаш предвди, че самият аз съм голям маниак на хубавия звук още от дете и умирам да поглъщам аромата на музикални уредби ) че прекалено се задълбочават в черните си кутии , а музика почти не им остава време да слушат на тези кутии . Отговориха ми най-философски : За някои техниката може да е важна само дотолкова, за да слушат на нея музика. Но за други е обратното - музиката е важна дотолкова, за да могат да тестват с нея техниката си !
Не е ли гениално?
Разбира се, че са прави. Разбира се , че и аз съм прав. А също и ти, и оня, дето гледа зад завесата цялата драма .
Конкретно на въпроса за Блаватска вероятно вече не искаш да ти отговарям , нали ?
Е, ако толкова настояваш - нямам мнение за нея. Както и за стридите.Защото не съм ги опитвал
Възможно е един ден да порасна и да я прочета. И да я харесам.
Но винаги ще се подсещам ,че в този живот можеш да се превърнеш във философ, във ангел или в негодник и никой няма да го види. Но ако ти липсва едно копче от ризата - всички ще го забележат .