Здравейте,
Публикувам този пост от името на майка си, която до ден днешен не мога да навия да се регистрира. Тя има купища проблеми с храносмилателния тракт, някои от които много специфични. Аз не съм чела достатъчно да дам компетентен съвет за точно нейния рядък случай. Редовно обаче я насочвах към нашия сайт с думите, че дори да не помогнат тези практики, поне не могат да навредят. Тя обаче и в това се съмняваше. Затова за днес си насрочи консултация с професионална йогиня, живяла дълги години в индийски ашрам. Аз бях безкрайно щастлива, че най-после реномирано външно лице ще потвърди това, което тук препоръчвате безплатно. Да, ама не.
Подготвих старателно едно списъче с всички съвети от сайта на Мер - пречистванията и хранителния режим - с молбата да даде листчето на йогинята за коментар. Очаквах да си даде благословията, за да започне мама най-после да се пречиства и храни здравословно. Само дето тази йогиня на почти всичко казала "твърдо НЕ". Дори елементарното вегетарианство. Меко казано съм стъписана.
Сега, възможно е това да се дължи на наистина специфичния случай на майка ми. Ето това не съм компетентна да преценя. Казали й, че повечето практики може да ги понесе един здрав организъм, но не и нейният. Това ще помоля вие да прецените.
Ето какъв е случаят на майка ми. През юношеските години имала хранително разстройство, при което с цел отслабване, гълтала шепи разхлабителни за толкова дълъг период, че перисталтиката трайно заслабнала. По-късно развила улцерозен колит, заради който някакъв традиционен практик й забранил почти всички плодове и зеленчуци. Тя спазвала забраната няколко години, в резултат на което - силна авитаминоза и поднормено тегло. Но главният притеснител е нов. Наскоро установиха с ултразвук, че всяка погълната течност се задържала с часове в стомаха и тънките черва, отказвайки да продължи нататък. Нямат обяснение, нито диагноза, само хипотеза, че може би е в резултат на хранителното разстройство. Но заради тоя нов симптом тя не смее вече да пие свободно дори вода. Твърди, че усеща перманентно в себе си течности и газове, които причинявали болка, но не можела да се освободи от тях. Други по-дребни проблемчета включват запек и нарушена микрофлора.
И така, запознавайки се с всички тези детайли, консултантката тази вечер казала:
- суровоядство - не (от зеленчуците никой, от плодовете - сурови само банани и кивита. даже с ябълки да не рискувала, за по-сигурно да си ги печала.)
- веганство - не (можело всичко освен сирене и кашкавал. Даже на воля препоръчала пиле, риба и яйца)
- житен режим - не
- лечебен глад - не
- клизми - не
- шанка-пракшалана - не
- пречистване на бъбреци - не
- лимонов сок със зехтин - не
- сок от зеленолистни - не
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+ пречистване от паразити - то поне не било вредно
+ кълнове - засега забранени, след някой месец щяла да ги позволи
+ сокотерапия - може, но не и целодневна
+ пречистване на черен дроб - да, само че не това от сайта. Вместо него - да пие скъпи капсулки бял трън и Triphala
+ жабуркане с шарлан - май само на него се зарадвала от целия ми списък
> за истинско пречистване трябвало 3 дни всяка седмица да се храни от сутрин до вечер само с кечери (варен бял ориз с варена червена леща и варени зеленчуци)
> позволява кафе
> препоръчва за закуска овесени ядки или поне филийки с масло
И така, пак да кажа, стъписана съм и ми се качи адреналина. Не очаквах такова противоречие с досегашните ми представи (особено за йогите, колкото и бегли познания да имам там). Моля, дайте си мнението за тези съвети преди майка ми да е отказала всичко сурово за половин година, да започне да кара на спагети, ориз и пиле, и да хукне да й сканират аурата, както препоръчали накрая.
П.П. Въпросната йогиня е
тази.