При мен преобладават дошите Вата и по малко Пита от Кафа нищо поне във физически план.
Ходя на работа на 3 сменен график затова немога да напиша как точно ми минава един примерен ден.
Когато съм сутрин на работа ставам рано правя си гимнастика на Норбеков после Асани. Когато съм следобедна ги правя пак сутрин но по късно. Когато съм нощна ги правя когато намеря време.
Старая се да спазвам следния хранителен режим :
Сутрин :
08:00-10:00
На гладно ленено масло
(Сок от моркови, цвекло и целина) ябълка, лимон .....
Кефир с цветен прашец 1суп.л. спирулина 1 суп.л. келп.
Ленено семе смляно, шипково брашно, бирена мая с пшеничен зародиш и мед
Шейк от плодове или зеленчуци + ленено семе.
Плодове, сушени плодове, сусамов тахан , мед, накиснати ядки.
Салата, зеленчуци, покълнали семена.
Обяд:
12:00
Салата, зеленчуци и покълнали семена.
Зърнени храни, мюсли, картофи, бобови или ядки.
Вечеря:
19:00
Салата, зеленчуци и покълнали семена.
Зърнени храни, мюсли, картофи, бобови или ядки.
Между храненията:
16:00
Сок от плодове или зеленчуци
Шейк от плодове или зеленчуци + ленено семе.
Шейк от зеленчуци, накиснати ядки, бирена мая, спирулина, келп.
Плодове, сушени плодове, накиснати ядки, сусамов тахан, мед.
Салата, зеленчуци, покълнали семена
Вечер:
Соковете е най добре да се пият сутрин на гладно и вечер след храненето 19ч.
За по добър сън 30-5омин.преди лягане сок или кефир с малко мед.
При безсъние се препоръчва да се пие сок от тиква с мед,
ВАТА се нуждаят от най много храна в сравнение с другите доши - приемана по начесто на малки порции.
Зърнените храни и картофите си ги правя на пара, обикновенно със зеленчуци.
Бобовите не ги щадя сварявам ги както си трябва дори и в тенджера под налягане понякога.
Те съдържат много агресивни инхибитори – Преди време пробвах следното – покълнах боб (покълването неутрализира голяма част от инхибиторите – поне така се твърди) и го опитах но беше доста твърд и неставаше за ядене. Затова реших че трябва все пак да го посваря но за да не унищожа всичко натурално в него просто го залях с вряла вода в един термос о го оставих няколко часа. Резултата беше полусварен боб който все пак ставаше за ядене – изядох една шепа със салатка. И след час – два като се започна едно повръщане и разстройство – обезводних се брутално понеже и вода да пинех всичко заминаваше . За 4 часа отслабнах с 4 килограма :о))) Накрая неможех да стана от леглото да ида до тоалетната .
Затова МНОГО ВНИМАТЕЛНО със суровите бобви и фъстъците (те не са ядки а бобови)
Понякога си правя покълнала леща смляна с орехи и фурми или мед и малко подправки за Вата.
Добавям си в салатите и соеви кълнове – от малката зелена соя за покълване.
С тях не съм имал проблеми. Но съм внимателен и ги ползвам помалко.
Малахов казва за бобовите че за да са безопасни трябва да са сварени и съм склонен да му вярвам – когато ги хапвам добре сварени нямам никакви проблеми нищо че по принцип са противопоказни за Вата.
За храненето още мога да кажа че съм си съставил 6 правила които се стремя да спазвам винаги.
ТОВА НЕ Е ДИЕТА ! Това са нормални хранителни навици, които помагат, подобряват и улесняват храносмилането, а не го натоварват и разстройват.
Те са напълно достатъчни ако ви станат навик и неразделна част от храненето.
1. НИКОГА не преяждайте с каквото и да било.
2. До обяд яжте само сурова богата на вода храна - плодове зеленчуци кислео мляко. Яжте на воля не се ограничавай, но без да преяждате.
Това зарежда организма в началото на деня с витамини, сладостта на плодовете подобрява настроението действа освежаващо и спомага за освобождаването на червата - много важно за доброто здраве. Запека е началото на повечето болести.
3. Преди всяко хранене яжте салата - имам предвид основно хранене готвени храни - просто ЗАПОЧВАЙТЕ с прясна зеленчукова салата / руската салата и подобни такива с майонеза, месо, яйца, кашкавали, макарони, ядки, бобови и т.н. това НЕ СА салати /
Не е задължително да губите време да си правите салата всеки път, може просто да хапнете някой и друг зеленчук – домат, краставица, морков или каквото има.
Ако ядете тежки пържени храни или меса освен голяма салата в началото яжте и по време на основното хранене.
Салатата намалява апетита, което те предпазва от последващо натъпкване с висококалоричните, готвени, тежки храни без да се насилваш и ограничаваш. Също така ти набавя така необходимите за нормалното храносмилане витамини ензими и фибри- целулоза.
4. Не яжте преди лягане - това действа особено токсично на организма и надебеляващо :о) Също така влошава съня.
5. Много важно, плодовете се ядат само на ГЛАДЕН стомах - забравете за плодове като десерт. Ядат се поне 30-40 минути преди друго приемане на храна - иначе в стомаха става манджа с грозде - лошо смилане, ферментиране, гниене и образуване на отрови.
6. Никакво пиене по време на храненето и 1.5-2 след него, без значение дали е вода или друго.
Ако сте жадни след храненето значи сте яли нещо вредно или лоша комбинация от храни или пък сте преяли. За да не сте жадни след храненето, яжте повече салата преди и повреме на него.
Ами това са - Прости за за спазване и не отнемат време.