Не правя хляб от пшеница, дори и покълнала, предизвиква ми страшни киселини вероятно от съдържащия се в нея глутен в големи количества.Правя хляб от кълнове, смилам ги на електрическа машинка за мелене на месо.Използвам кълнове от лимец, ръж, овес, нахут, боб - мот, боб - мунг, черна и зелена леща, жълт грах, фий, бурчак.Използвам всеки вид кълнове самостоятелно за правене на хляб от бобови или житни растения.Към сместа добавям ядки или пресни зеленчуци или накиснати сушени зеленчуци, лук, чесън, зелени или сушени подправки, зехтин и хималайска сол.Правя топки, сплесквам ги като големи кюфтета, отгоре правя срезове като на хляб с тъпата страна на ножа.Съхранявам в хладилник, покрити със стреч - фолио.Вземам си за работа хлебчета от бобови или от житни растения / кълнове / , смилам кълновете без добавка на вода.Така хлебчетата се запазват по дълго време.Кълновете смилам на месомелачната машинка няколко пъти, трябва да стане добро хомогенно сурово тесто.