Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: полезния хляб...  (Прочетена 95908 пъти)

rrtedy

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
Re:полезния хляб...
« Отговор #60 -: 16-10-2015, 21:31:38 »

Аз съм правил хляб(по-точно получава се питка) от брашно от лимец, но и типовото също става.
Рецептата е следната(като търпи интерпретации ;D ):

300г брашно, в което се добавя чаена лъжичка сол(аз предпочитам морска) и различни подправки(чубрица, червен пипер, шарена сол - на кой както му харесва). Може да се добави също лук, чушки и др.(хляб-манжа  :P).
Във водата(около 250-300мл) се добавя чаена лъжичка сода, след което сока от половин лимон.
След като разбъркате всичко печете на предварително загрята фурна(200-220 градуса) за около 25-30мин).
Няма нужда от втасване и е много вкусен!   :essen:

Моля те, кажи каква трябва да е консистенцията преди печене? Току-що го направих, но много лепнеше и се разтягаше. До сега съм месила само с мая и изглежда така само когато брашното е малко, респективно водата е повечко. Пека го вече 45 мин, защото все ми изглежда недопечен :)
Активен

iris

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 90
Re:полезния хляб...
« Отговор #61 -: 12-01-2018, 19:06:12 »

Кои брашна са най-полезните и кои да избягваме?
Чул съм че от лимец, нахут и просо са добри алтернативи.
Другото е как да се смесват, защото пълн.пшенично+ръжено съм чувал, че не е добра комбинация.

Някой пече ли хляб на  <=120градуса?

В нета има рецепти за хляб на пара. Правих миналата зима такъв хляб.  Температурата на обработване на хляба, може да се предположи, е под 100 градуса. Ако се използва лимец или друго брашно от нехибридни житни /не знам има ли други освен лимецът/ или други зърнени култури, може да се допусне, че ще стане полезен хляб.
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:полезния хляб...
« Отговор #62 -: 16-01-2018, 17:52:18 »

Нахутеният хляб е добър, вкусен и без глутен.
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:полезния хляб...
« Отговор #63 -: 16-01-2018, 23:47:00 »

айде сега пък нахутен хляб...  глутенът не е никакъв проблем, ако хлябът е с квас!
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:полезния хляб...
« Отговор #64 -: 17-01-2018, 09:19:52 »

Това е ново - квасът неутрализира глутена?  :surpris_23:
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:полезния хляб...
« Отговор #65 -: 17-01-2018, 10:16:33 »

 tooth tooth tooth tooth tooth tooth tooth tooth хахахахахахахахаха iskrena rulez.
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:полезния хляб...
« Отговор #66 -: 17-01-2018, 17:27:42 »

къде видяхте да съм писала, че го неутрализира?    :surpris_23:
глутенът не е проблема просто!
ако брашното е натурално без разни -циди и ако е с квас, то просто всички гадни ефекти, наблюдавани при хляб с мая и от химизирано брашно, ги няма!
а глутенът е просто набеден неоснователно!
Активен
 

Страницата е създадена за 0.146 секунди с 22 запитвания.