Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Елда  (Прочетена 21773 пъти)

ivos81

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
Елда
« -: 12-05-2011, 15:28:15 »

Изключително полезно разтение препоръчва се употребата му от спортисти. Елдата става много бъзро на кълнове,накисва се сутринта за 10 часа максимум и вечерта се промива няколко пъти и иззейда от водата,на сутринта се повтаря същата процедура и имаме кълнове от елда. Които предпочита да не я яде сурова може да я накисне за 4 - 5 часа и после за 5 минути варене е готова. Може и на пара. Ето една полезна статия за елдата.
http://www.bb-team.org/articles/3823_chuvali-li-ste-za-elda#axzz1M8zygC1T


Здравословни ползи

    Високото съдържание на белтъци, които пълноценно се усвояват, способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в изключително подходящ продукт за активно спортуващите.
    Богата на флавоноиди, зърнената храна ефективно се бори с процесите на стареене на клетките.
    В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той е изключително важен за профилактиката на сърдечно-съдовата система.
    Наличието на калий, калций, желязо, цинк и фосфор превръща елдата в задължителна хранителна добавка, особено за хората, редовно посещаващи фитнес центъра или алеята за джогинг.
    Богатото съдържание на витамини и минерали я прави незаменим "продукт за красота". Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите.
    Несъмнено елдата е много ефективна при хора, подложили се на редуциращ режим на хранене. Особено в съчетание с мляко, защото по този начин значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Диети, включващи елда, са изключително подходящи за студения сезон, както и за хора с установен висок холестерол и високо кръвно налягане.
    Елдата има способността да стабилизира нивото на кръвната захар и заедно с просото се превръща в "алкално зърно" с киселинно-формираща функция.
    Тази храна е много полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната им система, защото тя съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма. За всички деца най-полезни се оказват закуските от цели зърна, тъй като в обвивките на зърнените култури се съхраняват всички полезни и ценни за доброто здравословно състояние вещества.
« Последна редакция: 18-05-2011, 17:16:15 от Mep »
Активен

antoniis

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4
Re:Елда
« Отговор #1 -: 22-11-2011, 11:25:44 »

Страхотна е елдата от  доста време си взимам една на Био Свят, като я накисвам вечерта и сутринта я изплаквам и консумирам.Последния път обаче реших да я накисна с топла вода и веднага водата се оцвети в червено.На сутринта изплакнах и поварих 5 минути и пак имаше леко оцветяване.Дали е нормално това, не знам , вие как мислите?Иначе като се вари до колко се запазват ценните съставки и аминокиселините запазват ли се?  :-\
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Елда
« Отговор #2 -: 22-11-2011, 16:04:07 »

При варенето се унищожават повече от 50 % от протеините. Ти каква ползваш - от тази тъмната, кафеникаво червената. Ако е тя е нормално да се оцвети водата в червено. Междудругото, тя е бланширана или вече обработена по някакъв начина, защото не покълва. Бялата елда при накисване покълва. Но пък двете на вкус са коренно различни.
Активен
Духът владее материята!

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:Елда
« Отговор #3 -: 22-11-2011, 16:43:04 »

Аз знам, че тъмната е печена. Не съм я и пробвала...а от светлата кълновете са супер. Стават много лесни крекери, заради слузта, която слепва тестото като ленените семки.
Активен
Psychonaut

antoniis

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4
Re:Елда
« Отговор #4 -: 22-11-2011, 20:45:11 »

Точно бялата ползвам, БИО СВЯТ пише на етикета.Наистина е много вкусна, а и една от трите заедно с киноа и амарант, които съдържат 8-те незаменими аминокиселини...Кисна цяла вечер и после на сутринта или я хапвам така или варя 5-7 мин колкото да набъбне малко и става още по-вкусна.Слагам сирене.С мед и канела също е супер.Theodora, може ли да те попитам кълновете за колко време ти стават, аз съм пробвал веднъж, но не знам дали ми се получи... ::)
Активен

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:Елда
« Отговор #5 -: 23-11-2011, 10:06:36 »

Ами аз кисна една нощ, на другия ден ги оставям в буркан с марля на мивката, да се изцеждат и обикновено за вечеря са готови. Понякога си ги хапвам още на обяд, нищо, че няма видимо кълнче...  :essen:
Активен
Psychonaut

Sunshine2311

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
  • Just to be clear - my favorite colour is rainbow:)
    • SurLesToitsParisiens
Re:Елда
« Отговор #6 -: 09-03-2012, 13:58:30 »

Като руско чедо, аз съм отгледана с елда, понеже там тази храна е на почит  :love_007: За мен няма по-вкусен обяд, особено ако е придружена със салата. Никога обаче, не съм опитвала от тази бялата. Изглежда ми странно, пък и май е по-скъпа. Но за тъмната, гласувам с две ръце.. не, не.. с нож и виличка  :essen:
Активен
''That awkward moment, when you’ve either never been more hopeful or never been more desperate. Choose wisely.''

sunflower8

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 25
Re:Елда
« Отговор #7 -: 23-03-2012, 00:16:38 »

Аз искам да попитам  :surpris_23: щом 50% от белтъците при варене се унищожават в какво се трансформират (извинявам се за тъпия въпрос)
Активен

sunflower8

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 25
Re:Елда
« Отговор #8 -: 29-03-2012, 00:01:37 »

сама си отговорих на въпроса  :-[  :-[ белтъкът коагулира и после създава неприятности
извинявам се за спама  :Confus_3:
Активен

Spanaka

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 152
Re:Елда
« Отговор #9 -: 22-11-2012, 09:11:18 »

А някой знае ли дали елдата е слузообразуваща храна, каквато е ориза да речем?

П.С. Наясно съм, че има разлика между слузообразуваща и слузеста
Активен
Моралът в поведението, започва с морал в храненето!

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Re:Елда
« Отговор #10 -: 23-11-2012, 17:53:54 »

 От опит мога да ти кажа, че не е. Вече четвърти дан съм само на сурово в стил 811. Тотално не ми остана слуз, дори леката хрема ми изчезна (явно не е била хрема  ;D). Трудно си набавям необходимите ми поне 3000 калории дневно, затова вкарвам поне 100-200 грама кълнове от елда и нямам никакъв проблем със слузта засега. Между другото, елдата се покълва по-специфично от другите семена, за да не се развали бързо.
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

purelove

  • Гост
Re:Елда
« Отговор #11 -: 24-11-2012, 00:33:50 »

Ох, винаги съм смятала, че в кълновете е магията. Но .. истината е, че мразя елда ! От първа хапка анулирах моментално стремежа си да я включа в режима си трайно :surpris_23: :surpris_22:
Активен

Shine

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 96
Re:Елда
« Отговор #12 -: 24-11-2012, 15:54:39 »

Преди да започна да чета усилено този прекрасен сайт обичах страшно много елда, но варена с много орехи, мед и плодове. Сега обаче вече анулирах варенето, за да се възползвам максимално от прекрасните качества на кълновете от елда. Вчера обядвах кълнове от елда и пшеница, съчетани със салата от рукола, пшенична трева и спанак. Пшеницата придава много свеж вкус и аромат и по този начин прави елдата по-вкусна.
« Последна редакция: 24-11-2012, 15:56:22 от Shine »
Активен

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:Елда
« Отговор #13 -: 25-11-2012, 11:50:38 »

Елдата е супер на кълнове, като и се махнат лигите естествено  tooth Аз бях отвратена от нея като я опитах готвена, именно поради тази причина, но като минах на сурово я преоткрих.
Активен
Psychonaut

purelove

  • Гост
Re:Елда
« Отговор #14 -: 25-11-2012, 13:46:03 »

Е, да де .. покълната  :surpris_23: Опитвах няколко пъти, взета от различни места, различен сорт.. Безуспешно (не)успях да я обикна, но това няма абсолютно никакво значение  :Confus_3:  За толкова години не съм усетила някаква особена емоция у себе си от липсата на готвена храна. Но ако отново проям (което едва ли ще е в близкото бъдеще  :surpris_23: ), ще опитам рецептата на Shine :)
И все пак не съм игнорирала растението като цяло. Напротив :) Харесвам меда от елда. Има изключително приятен вкус  :Appetit_17:
Активен

desinka8810

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
Re:Елда
« Отговор #15 -: 27-11-2012, 16:09:14 »

Здравейте,на всички!Аз съм сравнително нова във форума,но от доста време ви чета и се надявам да съм обогатила значително знанията си :) Искам да попитам,понеже си взех от бялата елда с целта да я правя на кълнове,доколкото разбрах първо трябва да я накисна за една нощ,а на другия ден да я изплакна и да я сложа в буркан с марля.Трябва ли буркана да е под наклон,защото не знам с какво мога да го подпра  :Content_4 - emotloader: И да попитам 2пъти през деня трябва да я изплакна,нали така?А тази слуз за която се говори,така успява ли да се премахне?
Активен

com_pot

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 310
Re:Елда
« Отговор #16 -: 27-11-2012, 22:40:11 »

Хай!
Като накиснеш елдата за една нощ, изливаш водата, изплакваш я и отцеждаш водата колкото можеш - то за това ти е марлята на гърлото на буркана. После го оставяш в поризонтално положение на мивката. Аз лично ги завивам с една кърпа да им е тъмно първия ден. После като покажат малки кълнчета, тогава ги оставям на светло. Моите ги държа по няколко дни.

И е много важно да им правиш баня поне два пъти на ден - тоест да ги изплакваш, така, както са си в буркана. 
Активен

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Re:Елда
« Отговор #17 -: 28-11-2012, 00:27:29 »

 Ето един много по-лесен и ефективен начин :
 Купуваш си двоен гевгир от Метро за 2,50, ако вече нямаш. Представлява пластмасов гевгир с още една купа, в която кълновете спокойно се отцеждат. Български е . Накисваш елдата във вода за максимум 10 минути (да, напълно достатъчно и е!). Изцеждаш водата и плакнеш през 12 часа. Честити кълнове! Готови са за маскимум 2 дни, дори и държани на стайна температура и на светло.
 P.S. Шанса елдата да ти прокисне ако я накиснеш за повече време е доста по-голям.
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

desinka8810

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
Re:Елда
« Отговор #18 -: 28-11-2012, 09:28:24 »

Много благодаря за съветите.Ще потърся такъв гевгир,знам за какво става въпрос,имах преди такъв.Но принципно трябва да се държат на някаква определена температура ли,защото казваш,че ще покулнат дори и на стайна температура?А да сложа ли някаква кърпа за да държи тъмно в/у гевгира или може и без нея,и без това май няма да има много въздух така  :-\ А да попитам за лещата и тя ли е по същия начин? А за елдата съм си взела светла био от Зоя,надявам се да стане.Все още проучвам откъде да си закупя миск семена за покълване-от София :) Извинявам се за досадните въпроси ::)
Активен

Люба

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Елда
« Отговор #19 -: 28-11-2012, 15:01:37 »

Аз моите винаги ги държа в хладилника и те си растат.Накисвам във вода за 12 часа(елда),всичко останало за 24(знам че няма смисъл но ме мързи да си променя навиците).След това ги къпя сутрин и вечер.Ползвам буркан,за къпането-гевгир.Интересно,сестра ми си попари едно жито-за житен режим,но остана малко и то пък взе че покълна,в хладилника и си расте даже стръковете излизат от буркана.Ние го държим защото може би създава добра атмосфера в хладилника :D
Активен
 

Страницата е създадена за 0.112 секунди с 21 запитвания.