Предполагам повечето знаят тази салата на Лабрекс от Бгмама, но понеже ми стана любима, нека ви подсетя:
Нужни са: 500 гр пресни крехки тиквички, 0.5 ч.л сол, 100 мл зехтин, 3 с.л винен оцет, 2 с.л мед, 2-3 скилидки чесън ( носи и повече), магданоз, копър, смлян чер пипер
Тиквичките се измиват хубаво и, без да се белят, се нарязват на ивички с помощта на белачка за картофи по цялата дължина. Посоляват се и се оставят 30-ина минути. В това време се приготвя маринадата – в купа се смесват зехтина, меда, оцета, черния пипер, чесъна и ситно нарязаните зелени съставки, хубаво се размесват.
Изстискват се леко тиквичките, слагат се в маринадата и се разбъркват. Купата с тиквичките се оставя в хладилника поне 2 часа, отвреме на време може да се разбъркват.
Аз сложих лимон вместо оцет и поръсих със счукани орехи. Отново благодаря на авторката.