Леле, 4 дни не съм влизала във форума и сте изписали толкова много... браво на вас.
Без претенцията да съм много компетента по въпроса, ще се опитам да обобщя информацията която имам, дано съм ви полезна.
Кокосовото масло, както и всички други местни и екзотични масла, които се използват в хранително вкусовата промишленост са рафинирани. Това се прави за да се отстрани влагата, свободните мастни киселини, перокиси и т.н. с цел да се направи маслото годно за хранителни цели и да се предотврати развалата /окислението/ му. За съжаление при рафинирането се отстраняват и восъци, токофероли, стероли и т.н. За разлика от палмовото масло, което е естествен источник на токофероли, кокосовото няма какво толкова да губи след рафиниране. За следите от агентите, които остават в маслото след рафиниране, няма да говорим - пренебрежимо малки са, но всеки премерва риска и решава в зависимост от това какъв избор може да бъде направен.
Но нека започнем от началото.
Обработката на кокосовата пулпа /копра/ за да се отстрани влагата при получаването на кокосово масло се индустриално се прави чрез сушене. Пресният кокос съдържа около 47% влага, а копрата съдържа 6% влага, които също се пречка и трябва да се отстранят. Това се прави със суха пара при температура от около 100 градуса, ако си спомням добре.
След това копрата се пресова /също е свързано с нагряване на маслото/, полученото масло се филтрира и се подава на рафиниране.
Производството на така нареченото "virgin" кокосово масло не е стандартизирано и методите за получаване са няколко. Общо е само това, че се използва свежа кокосова ядка а не копра и полученото масло не се подлага на химическо рафиниране.
Методите, които се използват за да се отстрани тази 47% влага могат да бъдат:
-сушене при ниски температури, както на пулпата, така и на маслото след пресоването - не се оказва колко, нито е стандартизирано;
-ферментация, последвана от подсушаване на кокосовото масло при ниска температура, отново не се посочва;
-центрофугиране;
-замразяване;
-ензимни и други физически методи...
Така, че това че пише органик - ок за това има яснота, но това че пише "virgin" или "cold pressed" не гарантира тези 45-49 градуса, от които се вълнуваме тук.
Друг е момента, който според мен трябва повече да ни интересува.
Какво ни дава кокосовото масло и необходимо ли ни е или просто искаме да си разнообразим и доизкусурим сладките изкушения, такива като бонбони, сладолед, торти и т.н.
За козметични цели, ясно сигурно е безценно, но предполагам както и всеки друг източник на мазнини - зехтина или бадемовото и сусамовото че дори и лененото - не зная не съм специалист в тази област. Знам само, че се топи лесно при 27 градуса, т.е. попива бързо в кожата и е неутрално, даже приятно на мирис и това го прави лесен избор.
Много са противоречиви статиите, анализите, изследванията които можем да намерим в мрежата и съотвенно обслужват различни интереси.
Някои ще ви кажат, че кокосовото масло съдържа над 80% наситени мастни киселини и е "лошо" масло, тъй като увеличава риска от сърдечно съдови заболявания, също като животинските мазнини и кравето масло, въпреки че не съдържа холестерол. Да прави са!
По-добре е да използвате течни масла от типа на ядковите и маслата добивани от семена - слънчогледово, соево, зехтин, тиквено, гроздови семки и т.н.
Но ако искаме да си направим сладолед, шоколад или друго изделие, което изисква твърдо масло заради структурата алтернативите са природно твърдите кокосово, палмоядрено, какаово и палмово или най-лошото - хидрогенирани масла. Тук не можем да използваме зехтин например...
Други защитници и производители на кокосово масло ще ви кажат, че кокосовото масло е по добра алтернатива от соевото и слънчогледовото за готвене - да прави са! При термична обработка - пържене, готвене кокосовото масло е по-стабилно от всички останали.
Ще ви кажат също, че кокосовото масло съдържа лауринова и други късоверижни мастни киселини и се разгражда много бързо от организма. Така е, ако не разчитаме на друг източник на енергия можем да си хапнем малко кокосово и бързо ще се енергизираме. Но едва ли някой здравомислещ, загрижен за здравето и килограмите си човек ще предпочете това пред шепа сурови ядки с мед
Така че, предценете до колко са ви необходими 2 лъжици кокосово масло, опаковани в пластмасово бурканче, преминали хиляди километри за да стигнат от Филипините, до Англия или САЩ и после до вас, за да си направите бонбони, торта или да се намажете за по-хубава и гладка кожа.
Аз лично бих хапнала шепа бадеми, и бих си сложила малко домашно приготвено гхи на сладоледа/бонбоните.
За индустриалните junk-ове сладолед, крекери, вафли, бонбони няма да коментирам. Стига ми личния конфликт да общувам с производителите им.