Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Кокосово масло  (Прочетена 103542 пъти)

megusta

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 123
Re:Кокосово масло
« Отговор #40 -: 14-07-2009, 13:52:27 »

Леле, 4 дни не съм влизала във форума и сте изписали толкова много... браво на вас.

Без претенцията да съм много компетента по въпроса, ще се опитам да обобщя информацията която имам, дано съм ви полезна.

Кокосовото масло, както и всички други местни и екзотични масла, които се използват в хранително вкусовата промишленост са рафинирани. Това се прави за да се отстрани влагата, свободните мастни киселини, перокиси и т.н. с цел да се направи маслото годно за хранителни цели и да се предотврати развалата /окислението/ му. За съжаление при рафинирането се отстраняват и восъци, токофероли, стероли и т.н. За разлика от палмовото масло, което е естествен источник на токофероли, кокосовото няма какво толкова да губи след рафиниране. За следите от агентите, които остават в маслото след рафиниране, няма да говорим - пренебрежимо малки са, но всеки премерва риска и решава в зависимост от това какъв избор може да бъде направен.

Но нека започнем от началото.
Обработката на кокосовата пулпа /копра/ за да се отстрани влагата при получаването на кокосово масло се индустриално се прави чрез сушене. Пресният кокос съдържа около 47% влага, а копрата съдържа 6% влага, които също се пречка и трябва да се отстранят. Това се прави със суха пара при температура от около 100 градуса, ако си спомням добре.
След това копрата се пресова /също е свързано с нагряване на маслото/, полученото масло се филтрира и се подава на рафиниране.

Производството на така нареченото "virgin" кокосово масло не е стандартизирано и методите за получаване са няколко. Общо е само това, че се използва свежа кокосова ядка а не копра и полученото масло не се подлага на химическо рафиниране.
Методите, които се използват за да се отстрани тази 47% влага могат да бъдат:
-сушене при ниски температури, както на пулпата, така и на маслото след пресоването - не се оказва колко, нито е стандартизирано;
-ферментация, последвана от подсушаване на кокосовото масло при ниска температура, отново не се посочва;
-центрофугиране;
-замразяване;
-ензимни и други физически методи...

Така, че това че пише органик - ок за това има яснота, но това че пише "virgin" или "cold pressed" не гарантира тези 45-49 градуса, от които се вълнуваме тук.

Друг е момента, който според мен трябва повече да ни интересува.
Какво ни дава кокосовото масло и необходимо ли ни е или просто искаме да си разнообразим и доизкусурим сладките изкушения, такива като бонбони, сладолед, торти и т.н.
За козметични цели, ясно сигурно е безценно, но предполагам както и всеки друг източник на мазнини - зехтина или бадемовото и сусамовото че дори и лененото - не зная не съм специалист в тази област. Знам само, че се топи лесно при 27 градуса, т.е. попива бързо в кожата и е неутрално, даже приятно на мирис и това го прави лесен избор.

Много са противоречиви статиите, анализите, изследванията които можем да намерим в мрежата и съотвенно обслужват различни интереси.

Някои ще ви кажат, че кокосовото масло съдържа над 80% наситени мастни киселини и е "лошо" масло, тъй като увеличава риска от сърдечно съдови заболявания, също като животинските мазнини и кравето масло, въпреки че не съдържа холестерол. Да прави са!
По-добре е да използвате течни масла от типа на ядковите и маслата добивани от семена - слънчогледово, соево, зехтин, тиквено, гроздови семки и т.н.
Но ако искаме да си направим сладолед, шоколад или друго изделие, което изисква твърдо масло заради структурата алтернативите са природно твърдите кокосово, палмоядрено, какаово и палмово или най-лошото - хидрогенирани масла. Тук не можем да използваме зехтин например...

Други защитници и производители на кокосово масло ще ви кажат, че кокосовото масло е по добра алтернатива от соевото и слънчогледовото за готвене - да прави са! При термична обработка - пържене, готвене кокосовото масло е по-стабилно от всички останали.
Ще ви кажат също, че кокосовото масло съдържа лауринова и други късоверижни мастни киселини и се разгражда много бързо от организма. Така е, ако не разчитаме на друг източник на енергия можем да си хапнем малко кокосово и бързо ще се енергизираме. Но едва ли някой здравомислещ, загрижен за здравето и килограмите си човек ще предпочете това пред шепа сурови ядки с мед  :)

Така че, предценете до колко са ви необходими 2 лъжици кокосово масло, опаковани в пластмасово бурканче, преминали хиляди километри за да стигнат от Филипините, до Англия или САЩ и после до вас, за да си направите бонбони, торта или да се намажете за по-хубава и гладка кожа.
Аз лично бих хапнала шепа бадеми, и бих си сложила малко домашно приготвено гхи на сладоледа/бонбоните.

За индустриалните junk-ове сладолед, крекери, вафли, бонбони няма да коментирам. Стига ми личния конфликт да общувам с производителите им.

« Последна редакция: 14-07-2009, 15:44:53 от megusta »
Активен

зМиа

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Re:Кокосово масло
« Отговор #41 -: 14-07-2009, 14:20:49 »

И какво сега....вече не е ползено  ???
Активен

vasilena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
Re:Кокосово масло
« Отговор #42 -: 14-07-2009, 15:31:53 »

И аз вече здравата се озадачих ???
Активен

megusta

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 123
Re:Кокосово масло
« Отговор #43 -: 14-07-2009, 15:37:11 »

Ами какво да ви кажа, като че ли по-добре е кокосов орех. Кокосовото масло си е просто масло от още един вид ядка. Така че по-добре ядката, отколкото енергийната и есенция.

Дано не съм внесла много смут с моите излияния тук. :)
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Кокосово масло
« Отговор #44 -: 14-07-2009, 16:57:30 »

Аз пък съм чела само суперлативи за кокосовото масло в чуждите суровоядски сайтове и форуми. Толкова много ми харесва че го ползвам за много неща като се започне с правене на бонбони като плажно масло и се стигне до еротични масажи. Цялото тяло ухае прекрасно след това. ;)
Активен

megusta

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 123
Re:Кокосово масло
« Отговор #45 -: 14-07-2009, 17:43:55 »

Не искам да ме разбирате погрешно, няма нищо лошо в кокосовото масло - "лоши" масла можем да наречем единствено хидрогенираните и преестерифицираните масла, които са претърпели толкова преработки, че вече няма значение от къде са получени.

Просто за мен суровоядство означава да консумираш храни минимално претърпели преработка, т.е. максимално близко до нативното им състояние - вместо масла - ядки и семена, вместо извлечени фибри капсулирани и пречистени - зеленчуци и зърнени, вместо захар, глюкоза и пектин - плодове, цвекло, мед и така....

Ако искате да разнообразите дневното си меню, нищо лошо - ползвайте кокосово но просто търсете продукт, с максимум информация на опаковката, особенно ако купувате  on line.
Но няма смисъл да го консумирате всеки ден, още повече че около нас има толкова много маслодайни семена и ядки, които са местни и доста по-близки до нашата диета.

Исках просто да дам максимум инфо и да покажа, че всяко масло може да бъде полезно, но и вредно в зависимост от това колко, как и в каква комбинация...
Дозата прави отровата.

Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Кокосово масло
« Отговор #46 -: 14-07-2009, 19:27:39 »

Исках просто да дам максимум инфо и да покажа, че всяко масло може да бъде полезно, но и вредно в зависимост от това колко, как и в каква комбинация...
Дозата прави отровата.
Благодаря ти за полезното инфо! :)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

зМиа

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Re:Кокосово масло
« Отговор #47 -: 14-07-2009, 22:32:27 »

Хм...доста се позачудих.
Преди да го хапна това прословуто масло и аз изчетох много материали и на български и из чужди форуми и статии.Честно казано никъде не попаднах на негативни отзиви.
И аз като Деси смятам да си го ползвам.
мегуста, казваш да сме внимателни като поръчваме онлайн, разбирам че визираш мен...Както писах в началото на темата, същото масло го видях в Слънце и луна, на почти двойна цена.Проверила съм достатъчно, за да съм убедена за себе си , че е хубаво.Да, знам че рафинирането и въобще преработването на кокосово масло няма общи стандарти за момента.

Относно това :


Но няма смисъл да го консумирате всеки ден, още повече че около нас има толкова много маслодайни семена и ядки, които са местни и доста по-близки до нашата диета.



хич не съм съгласна....попрегледала съм рецепти и дневни менюта... , ако трябваше да се храним с това което е близко до "нашата диета" , нямаше и  да вкусим соя, клен ,водорасли и още куп плодове и ядки .Че и зехтин ако щеш (макар че по времето когато Бг се е разпростирала на 4 морета и преди 2рата световна, слънчогледовото олио е било непознато тук, само зехтин се е произвеждал)
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Кокосово масло
« Отговор #48 -: 14-07-2009, 22:56:55 »

Нека не спорим излишно!
Но няма смисъл да го консумирате всеки ден, още повече че около нас има толкова много маслодайни семена и ядки, които са местни и доста по-близки до нашата диета.



хич не съм съгласна....попрегледала съм рецепти и дневни менюта... , ако трябваше да се храним с това което е близко до "нашата диета" , нямаше и  да вкусим соя, клен ,водорасли и още куп плодове и ядки .Че и зехтин ако щеш (макар че по времето когато Бг се е разпростирала на 4 морета и преди 2рата световна, слънчогледовото олио е било непознато тук, само зехтин се е произвеждал)
Прабаба ми почина на 90 години, мир на праха и, и до последно си беше с акъла. От нея знам доста неща...дори за суровоядството, но мисълта ми е, че основно са използвали шарлан за мазнина.
За България на 3 морета съм чувал, но на 4 пък чак ??? ;D :D
Относно маслата, в моя дневник съм писал ясно, че най-добрите масла след зехтина, са тиквеното, конопеното и лененото, т.е. масла с местен произход. :)
 
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

зМиа

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Re:Кокосово масло
« Отговор #49 -: 14-07-2009, 23:01:16 »

 ;D  ;D  ;D  ;D  ;D

Не е като да не съм щедра значи!
Ама няма да го коригирам...да е смешно  :P

А пък бабата на любимия, на 94 години, с акъла си и до сега казва на всяко олио зехтин.И моята баба ми е разказвала че са използвали зехтин.На баби ли ще се надцакваме?  ;D

Какво значи най-добри?Това е субективно понятие.най-добри са защото са ти най-вкусни, характеристиките им ти се струват най-подходящи за теб, защото са провъзгласени за най-полезни....?
Как се избира кое е по-по-най?
Не се заяждам, само питам  :)
« Последна редакция: 14-07-2009, 23:04:14 от зМиа »
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Кокосово масло
« Отговор #50 -: 14-07-2009, 23:43:25 »

Оки. Ами под 'най' се има предвид, освен полезните съставки, и баланса на ИН и ЯН енергиите ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

megusta

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 123
Re:Кокосово масло
« Отговор #51 -: 15-07-2009, 09:33:57 »

Цитат
мегуста, казваш да сме внимателни като поръчваме онлайн, разбирам че визираш мен...Както писах в началото на темата, същото масло го видях в Слънце и луна, на почти двойна цена.Проверила съм достатъчно, за да съм убедена за себе си , че е хубаво.Да, знам че рафинирането и въобще преработването на кокосово масло няма общи стандарти за момента.

Мисля, че не си ме разбрала. Поръчването по интернет е супер, освен че излиза по-евтино, имаш възможност да провериш повече инфо за продукта - не само какво е декларирал производителя, но и feed back от други опитали. Имах предвид, че човек трябва да търси и да се информира обстойно. Колкото до стандартите - рафинирането е ясно и стандартизирано,
имах предвид че термина VIRGIN за кокосово масло не е ясен, има много начини да се получи и трябва да се интересуваш, в зависимост от това какво е важно за теб - нагрято ли е маслото, до какви температури, нагрята ли е пулпата преди да се получи масло и други такива, ако има естествено кой да ти пусне такава информация.


« Последна редакция: 20-07-2009, 23:03:15 от Mep »
Активен

зМиа

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Re:Кокосово масло
« Отговор #52 -: 15-07-2009, 09:39:43 »

megusta , благодаря ти, и през ум не ми е минавало да питам за такива неща.
Относно нестандартизацията на рафинирането, виж на какво се натъкнах:
"Натурално, нерафинирано кокосово олио
За разлика от другите видове кокосови масла, натуралното се извлича от пресни, вместо от сушени кокосови орехи. Важно е да се отбележи, че за разлика от зехтина, при кокосовото олио няма приет международен стандарт за "натурално", нито агенция, която да следи за технологията на изработка и да контролира сертификатите."
Активен

megusta

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 123
Re:Кокосово масло
« Отговор #53 -: 15-07-2009, 14:10:00 »

megusta , благодаря ти, и през ум не ми е минавало да питам за такива неща.
Относно нестандартизацията на рафинирането, виж на какво се натъкнах:
"Натурално, нерафинирано кокосово олио
За разлика от другите видове кокосови масла, натуралното се извлича от пресни, вместо от сушени кокосови орехи. Важно е да се отбележи, че за разлика от зехтина, при кокосовото олио няма приет международен стандарт за "натурално", нито агенция, която да следи за технологията на изработка и да контролира сертификатите."

Именно за това говоря! :)
Активен

megusta

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 123
Re:Кокосово масло
« Отговор #54 -: 15-07-2009, 14:15:46 »

За да избегна объркването - Virgin кокосовото масло е натурално, то не се рафинира, но пак има влага която трябва да бъде изгонена за да си хапваме масло, а не мастни киселини /хидролизирано масло/ и именно тези методи на получаване, които не са стандартизирани не гарантират качеството на маслото. Т.е. то може да е претърпяло нагряване или други разни интервенции. Съжалявам, ако съм била неясна преди това.
Активен

emiliq

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2
Re:Кокосово масло
« Отговор #55 -: 27-06-2010, 13:47:14 »

  Опитах да си направя кокосово масло сама и стана много лесно, съхранявам го в хладилник , хапвам си от него и го използвам, като крем за лице. Купете си няколко кокосови орехи, като изпиете сока отделете месестата част и е минете на сокоизстисквачката. За да стане по чисто масло, може да оставите месестата част на кокоса в дехидратор, но аз минах и без него. Опитайте!
Активен

lilka

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 171
Re:Кокосово масло
« Отговор #56 -: 30-06-2010, 05:56:12 »

  Опитах да си направя кокосово масло сама и стана много лесно, съхранявам го в хладилник , хапвам си от него и го използвам, като крем за лице. Купете си няколко кокосови орехи, като изпиете сока отделете месестата част и е минете на сокоизстисквачката. За да стане по чисто масло, може да оставите месестата част на кокоса в дехидратор, но аз минах и без него. Опитайте!

Емилия, би ли споделила каква е сокоизтисквачката ти?
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Кокосово масло
« Отговор #57 -: 30-06-2010, 15:52:37 »

  Опитах да си направя кокосово масло сама и стана много лесно, съхранявам го в хладилник , хапвам си от него и го използвам, като крем за лице. Купете си няколко кокосови орехи, като изпиете сока отделете месестата част и е минете на сокоизстисквачката. За да стане по чисто масло, може да оставите месестата част на кокоса в дехидратор, но аз минах и без него. Опитайте!

Добих кокосово масло по подобен начин с блендер. Разбих съдържанието на 2 кокосови ореха без течността. Образува се гъст мазен каймак подобен на овча лой. Изгребах и сложих в чаша и после в хладилника. Намазах си лицето, зачерви се цялото като от екзема и си изясних за себе си ( Доктор Д'Адамо е прав:- Кокос и всичко свързано с него е медиен шум )  Филипинците имат контакт с този продукт от хиляди години и може би тяхното ДНК  e възможно да има някакви минимални ползи от продукта, при липса на друга алтернатива.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Кокосово масло
« Отговор #58 -: 30-06-2010, 17:44:11 »

  Опитах да си направя кокосово масло сама и стана много лесно, съхранявам го в хладилник , хапвам си от него и го използвам, като крем за лице. Купете си няколко кокосови орехи, като изпиете сока отделете месестата част и е минете на сокоизстисквачката. За да стане по чисто масло, може да оставите месестата част на кокоса в дехидратор, но аз минах и без него. Опитайте!

Добих кокосово масло по подобен начин с блендер. Разбих съдържанието на 2 кокосови ореха без течността. Образува се гъст мазен каймак подобен на овча лой. Изгребах и сложих в чаша и после в хладилника. Намазах си лицето, зачерви се цялото като от екзема и си изясних за себе си ( Доктор Д'Адамо е прав:- Кокос и всичко свързано с него е медиен шум )  Филипинците имат контакт с този продукт от хиляди години и може би тяхното ДНК  e възможно да има някакви минимални ползи от продукта, при липса на друга алтернатива.


А защо не пробаш с органично коскосово масло да се намажеш? Тези кокосови орехи които се прдават тук според мен са облъчени с нещо и затова може да се е получило зачервяване.
Активен

Dan4

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
    • Organica Dobrostan
Re:Кокосово масло
« Отговор #59 -: 01-07-2010, 07:05:32 »

Цитат
Намазах си лицето, зачерви се цялото като от екзема
виж при Дейвид Улф, "Суперхраните" - той казва, че е страхотно за мазане, но само лицето трябва да се избягва, защото е с най-нежна кожа... и аз се озадачих, много ми се искаше докато си хапвам да се мажа по лицето и да минава за козметика  tooth
за пазаруването - наистина трябва да се внимава, особено в продукти, които едва навлизат на нашия пазар. аз често си поръчвам от онлайн магазина на Дървото на живота (http://www.treeoflife.nu/shop/. знам със сигурност, че всеки продукт там е тестван лично от Гейбриъл Казънс, а човекът си суровоядства от 40 години!
Активен
devoted to experimenting
 

Страницата е създадена за 0.06 секунди с 21 запитвания.