Сигурна съм, че това заглавие ви е привлякло вниманието така както привлече моето в книжарницата когато си търсих нова книжка. Обикновено се заглеждам по книги, свързани със здравословния начин на живот и хранене, но този път реших да разнообразя. В крайна сметка не сбърках, защото книжката се оказа доста интересна, забавна и остроумна. Не е нравоучителна, но кара дори и най-големия екоскептик да се замисли. Искрена и все пак леко цинична. Има си дори и любовна история за по-романтичните души.
Авторката Ванеса Фаркхарсън е канадка, арт репортер и филмов критик. Има собствен блог за екология и води седмична рубрика за проблемите на околната среда в Нешънъл Поуст. Любовната и връзка от книгата е увенчана с една напълно екологична сватба. Но това вече е друга история....
Относно настоящата книга, ето какво казва младата журналистка:
„Започнах тази книга някъде между вината и честността. Реших всеки ден от следващите 365 дена да правя по едно нещо, което да помоне за спасяването на природата. Идеята ми беше в края на тази „зелена“ година да заживея възможно най-екологично. Някои от промените се оказаха решителни, други – странни, трети - нелепи. Голямата част изглеждаха символични. Но те са малките стъпчици, които водят до голямата промяна. В края на моето едногодишно пътуване открих, че повечето от екопрактиките, с които експериментирах станаха естествена част от моя живот.“
Трябва да уважаваме Земята. Трябва да живеем отговорно. Когато стане дума за зеленото движение, всички говорят за това, което трябва да се направи. Но сякаш никой не споменава какво точно включва този процес. И аз съм далеч от мисълта да ви преразказвам цялата книга, но ще ви представя промените, които съм направила или смятам да направя. Ето ги и тях:
1.Край на бутилираната вода – вече сама си филтрирам водата. Тук съм обяснила защо.
2.Намали термостата – тази идея се отнася по-скоро за студените месеци и смятам да включвам климатика на по-ниска температура.
3.Употребявай био шампоан – тази промяна съм я направила отдавна. И дори редувам измиване на косата със сода и ябълков оцет с био шампоан.
4.Оставяй косата да се изсуши сама – никога не използвам сешоар.
5.Използвай естествен биолосион за тяло и за слънцезащита – от няколко години използвам само органично кокосово масло.
6.Премини към паста за зъби от естествени продукти – тази промяна съм я направила от поне 4-5 години.
7.Премини към естествени дезедоранти – от 4-5 години използвам кристален камък за тази цел.
8.Употребявай естествен сапун.
9.Мажи изгорябата кожа с алое вера.
10.Спи гол/а – това го практикувам от скоро, но е хубаво да се възползваме от тази идея през горещите летни нощи.
11.Използвай за масажи човешки ръце, а не столове или електронни уреди.
12.Използвай безфосфатен препарат за миене на чинии и за пране– тази промяна също съм я направила отдавна.
13.Използвай платнени пазарски чанти – от поне 4-5 години използвам такива.
14.Използвай естествени средства за почистване на стъкло – от 5 години правя смес от вода и натурален ябълков оцет в съотношение 50/50.
15.Използвай парцали от плат при домашното чистене.
16.Използвай дървени закачалки за дрехи.
17.Изключвай от контакта електронните и електрическите съоръжения когато не се използват.
18.Загясяй компютъра в края на деня – въобще има ли някой, който не го прави?
19.Използвай зареждащи се батерии.
20.Изхвърли приборите и съдовете за еднократна употреба – въобще не купувам такива.
21.Продай си колата – въобще нямам такава и все още обмислям дали да притежавам.
22.Пий само феър трейд и органично кафе и чай – през повечето време употребявам само такива.
23.Яж само екологично чист мед.
24.Консумирай само био месо и био млечни продукти – аз не консумирам такива, но ако веднъж на 2-3 месеца се случи да ми се прияде салата със сирене ще гледам да е екологично чисто.
25.Консумирай само вино местно производство – няколко пъти в година ми се случва да пийна домашно бяло вино.
26.Яж само местна храна – за съжаление не мога да се откажа от моите любими банани, цитруси и авокадо.
27.Без бутилирани напитки и сок в кутия – отдавна на купувам такива.
28.Не си поръчвай храна по домовете.
29.Използвай душ завеса без PVC – въобще нямам такава.
30.Къпи се на тъмно – всъщност за какво ни е светлина докато се къпим?
31.Взимай хладки душове – може да се възползаме от тази идея лятото когато времето е доста горещо.
32.Прави зелени подаръци.
33.Използвай изкуствено коледно дръвче – от няколко години използвам едно и също.
34.Без таблоиди.
35.„Обувките пред вратата“ – това е новата ти политика.
36.Плащай с пари в брой, а не с кредитни карти – въобще нямам крединта карта.
37.Опаковай малко багаж когато пътуваш.
38.Предпочитай електронен вместо хартиен билет.
39.Рециклирай всичко когато е възможно.
40.Прекарвай част от деня си за осведомяване по екологични въпроси.
Има още над 300 идеи в книгата. Не е необходимо да спазваме всичко, но е хубаво да се замислим над това, че Земята не принадлежи на нас. Тя ни е дадена на заем от децата ни.
http://desilifestyle.net/2011/07/%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%88-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%b5-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be/