На каротина се дължи оранжевият цвят на морковите и много други плодове и зеленчуци
Каротинът е оранжев фотосинтетичен пигмент, важен за фотосинтезата. На него се дължи оранжевият цвят на морковите и много други плодове и зеленчуци. Той участва във фотосинтезата като предава светлинната енергия, която поглъща, на хлорофила.
Химически каротинът е терпен. Той е димер на ретинола (витамин A) и съществува в две основни форми, означавани с гръцки букви: алфа-каротин (α-каротин) и бета-каротин (β-каротин). Съществуват и гама, делта и епсилон (γ, δ и ε-каротин). Каротинът може да се натрупва в черния дроб и да се преобразува във витамин A, когато е необходимо. Това го прави провитамин.
Източник: Уикипедия ( http://bg.wikipedia.org/ )