Почвам да мисля, че при хора, занимавали се доста време със своето здраве, спортуващи, хранещи се горе-долу правилно, периодично почистващи се, не би трябвало да има(ме) проблеми с ушите (външно, средно, вътрешно...).
А се оказа, че има проблеми. Особено леководолази и гмуркачи - масово страдат от сърбежи, възпаления, дори разранявания на външното ухо.
Според мен познатото явление "труднозарастващи рани" се дължи на скритата, но висока мъдрост на нашите организми: когато има лесен начин да се изхвърлят боклуци, те се изхвърлят, стига да има подходящо място. В общия случай това са всички лигавици. При системно и продължително мокрене на външното ухо, или при "простудно възпаление" на същото, от там почват да се изхвърлят излишъци (боклуци) ...докато ги има. Т.е., изглежда организмът ни не позволява на кожата да заздравее,(засъхне, втвърди...) и постоянно ползва мястото като кошче за боклук - с всички досадни или неприятни последици и придружаващи явления...
Преди да сме постигнали "съвършенна чистота на тялото" много възможен изход, случай може да станат Шуслеровите соли: има достатъчно разяснения в мрежата относно коя сол или кои соли подпомагат еди какви си процеси, явления, оздравявания...
А упражненията с притискане дланите към ушите и рязкото им раздалечаване , показвано от акад. Норбеков и други автори, са отлична гимнастика за ушния нерв...