За тези, които вече имат кефирена гъба, реших да дам указанията за гледане още веднъж тук, ако някой нещо е забравил
Така... Да започна от тук, че ако гъбата ви е добре, ще си е млечно бяла и еластична на пипане, и трябва да преработва млякото
. Как да си я гледате: подменяте й през 2-3 дена прясното мляко. Готовият кефир се прецежда през негъста пластмасова (! - гъбата и готовият кефир не трябва да се докосват много-много до метални неща, по-добре никак...) цедка - това се прави, за да не изпиете някое малко зърно от гъбата случайно, иначе млечните бучици просто ги разбивайте, за да могат да минат през цедката. За да стане кефирът по-еднородна течност, можете леко да разклащате буркана по веднъж на ден. Задължително е бурканът да не е плътно затворен, а просто леко притворен, за да може да влиза въздух вътре, но не и напълно отворен. Кефирът е готов, когато добие гъстотата на рядко домашно кисело мляко, а има и подобен вкус
Ако гъбата е още малка, може да й трябва малко повече време да преработи прясното мляко за едно пиене. Не се притеснявайте, бързо ще порасне като се окаже самичка в буркана
За да има търсеният положителен ефект, кефирът трябва да се пие поне около 1/3 чаена чаша всяка сутрин, добре е преди закуската. Ясно изразен положителен ефект можете да очаквате най-рано след около 2 седмици редовно пиене. Не е задължително да изпивате целият готов кефир на един път. Можете да го съхранявате в хладилника в някакъв пластмасов или стъклен съд, но задължително затворен, защото се влошават вкусовите му качества. Не знам колко трае така, аз моя си го изпивам до един ден
Ако искате да си дадете почивка от кефира, просто сложете малко повече мляко на гъбата и сложете буркана в хладилника, но най-отдолу! Много е важно млякото да не замръзва. Реално така на студено на гъбата й се забавят жизнените процеси и тя преработва млякото по-бавно. Така може да издържи около седмица (може би и повече, зависи от количеството на млякото, наглеждайте я все пак). Иначе тя работи нормално при обикновена стайна температура, около 20 и отгоре градуса, колкото си поддържате вкъщи. През лятото трябва да внимавате да не й е прекалено топло. Ами май това е всичко, не се сещам за нещо друго, но ако имате някакви въпроси, с радост ще отговоря
Да ви е вкусно и да си я ползвате със здраве!