Оп ,здравейте, аз по-точно ползвам каолинова глина. За хумата нямам информация, но за каолиновата глина имам 2 книжлета , едното е на български, но по-доброто е на руски ,от лечителката Надежда Семенова. Там се говори само за такава глина, и подразбирам,че е по-ценна от хумата. Разбира се ,че е много добра - и като очистително средство и като козметично и като хранителна добавка дори - приема се по лъжичка .Един от най-богатите източници на силиций, извънредно важен минерал, който се набавя много трудно, въпреки че нуждата от него е минимална. В недостиг ли е, се случват разни неприятни неща в организма. За недостига му допринасят и паразитите - на тях също им е нужен и те го ограбват , а за нас не оставят. Затова и каолиновата глина присъства като част от антипаразитарната програма в школите на Семенова. Одобрена е за вътрешна употреба. Но не всяка глина е подходяща за изяждане - трябва да се направят някои изследвания ,че е чиста. Редът е следният - по местоживеене се прави изследване бактериално ( в Хеи) а само в София ( института "Пушкаров" )имат технология за изследване на глина за тежки метали и за радиоактивност. Ходил съм два пъти там при бате Евлоги в лабораторията и съм броил общо към 150 лв. В Хеи също се плаща. В находището също съм давал почерпушка, защото няма как да ти изпишат няколко килограма, там идват камиони и я извозват. Ако не ви се занимава със всичко това, вземайте от там ,където е проверявано от мен - село Вятово, Разградско.
Трябва да пусна една тема за глината ,ама ще отнеме време да синтезирам от книгата. Подканяйте ме отвреме на време и може и да се хвана.