След като
bpa е пуснал цяла тема за да ми получи мнението ще трябва добре да се аргументирам.
Има нещо вярно в изказването на Учителя, но за съжаление той се е изказал съвсем лаконично, за учение, което не е било променяно поне две хиляди години, защото едно прераждане не стига да се изучи, а да не говорим за овладяване. Само асаните са повече от 70000. Гледам, че не е отхвърлил напълно всичките пранаями, защото все пак дава като дихателно упражнение класическата пранаяма:
- Вдишване през лявата ноздра 4 бройки
задържане 16 бройки
издишване през дясната ноздра 8 бройки
Същото се прави през дясната ноздра вдишването, а издишването - през лявата.
Прави се сутрин ,на обяд и вечер по 10 пъти.
Източник -
http://www.bratstvoto.net/vehadi/fr1n.htmlДругите пранаями в класическата индийска йога се правят за постигане на специфични цели - т.е. човек може да е практикуващ йога и без да ги прави. Единствено
кевали-кумбхака е напълно безопасна, защото това е естественото дишане по време на дълбока медитация.
Плавини е за тези, които искат да правят продължително задържане на въздуха (10-15 минути) без да си навредят, но може да има странични ефекти, като след ядене на боб
Не му е тук мястото да споменавам, че в тибетската йога (която е по-отворена към външните учения като дао и тантризъм) дишането е много сложна наука - има термини "дишане подобно на гърне" и "пускане на дъха като стрела". Затова пък резултатите са впечатляващи при правилно практикуване.
Даосите също стигат до извода, че с практикуването на кундалини йога може да се полудее от натрупването на енергията в главата.
Няма лоши упражнения - има неправилно подхождащи към практиката йоги. Почти навсякъде като се чете за пранаяма в старите книги се срещат предупреждения да се напредва бавно, но психиката на съвременния човек не е така устроена.
И аз съм правил грешката с бързо напредване в бастрика пранаяма и съм се уверил в неприятните последствия.
Нашият съфорумник
roman_soldier http://forum.zemianazaem.com/index.php?action=profile;u=487 след 20 годишно практикуване на йога е стигнал до проблеми, които са го отказали.(споменавам го за да е коректна статистиката).
Който го е страх от мечка да не ходи в гората... а който не го е страх да не вика "ела мецо изяж ме".
Трябва да се подхожда съзнателно и съвсем постепенно към тези неща.