Ако ви интересува, близо до вас (имам предвид Странджа) ще има семинар по биодинамично земеделие:
http://agronet.bg/community/groups/viewbulletin/116-seminar-osnovi-na-bio-dinamichnoto-zemedelie-23-25032012-gr-sredetz.html?groupid=121
Именно биодинамичното земеделие има подобен календар за сеитба, съобразен с фазите на луната и съзвездията - т.нар. календар на Мария Тун за сеитбените дни. Мой съгражданин от Стара Загора е член на антропософското дружество и от него се снабдявам с този календар за всяка година. Ако ви е интересно, може да посетите този семинар - никога не екъсно да научите нещо ново :-)
Всичко около предстоящия семинар е много добре планирано, само искам да допълня едни дребни работи, защото ги знам от личен опит.
Първо ,календара на Мария Тун ето го тук:
http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi?language=eng&sidtrop=sidА малко повече инфо за самата нея и с помощта на електронната преводачка , за всеки ,дори и да не знае английски, ще е много ясно-ето тук:
http://www.astro-calendar.com/shtml/Research/research_thun_gardner2.shtmlи тук:
http://www.steinerbooks.org/author.html?au=928 Не е необходимо да се дават пари за календара, но който много е навит-не му пречи да се бръкне....
Сега има няколко допълнения относно мястото на семинара,за които не се споменва нищо в поста тук, нито в линка, който е даден.обаче аз ще ги спомена...
Имал съм "честа"да служа във войската на въпросното място ,като преди това съм и работил около 5-6 месеца във местното ДАП ,някога ,като шофьор на товарен камион.Та знам за какво иде реч,много добре ,както за тъй наречения Средец,така и за хижата ,дето предлагат нощувките.Както и за пътя до Бургас.Нарочно обръщам внимание на тези "дреболии",понеже ако някой се навие да ходи на лекциите ,да има пред вид какво го чака извън лекциите...
Това е бившия град Грудово.Над 50% са мангали и тъпи селяци, но с самочувствие.Тази зима циганите посред бял ден изкъртиха плочките на центъра на главната улица за кабели...Имаха преки сблъсъци с полицията-за центъра на селото говор,защото си е едно задръстено село ,нищо че му викат град.
Друго, наоколо онези, които успяха да краднат заеми и не издъхнаха по време на кризата , сеят пролетници, пшеница и ечемик.Те са малко на брой-да речем-десетина души най- много.Наоколо земите са засети с това.А работната ръка са главно мангалите и алкохолизирани закъсали бедняци-българи.Ще се чуят много приказки за модерна техника и прочее неща, но истината е съвсем друга на практика....
Сега,хижата за спане е едно свърталище на алкохолиците от района с адски тътени на чалгата до сред нощите ,пиянски свади и изпълнения до немай къде...казвам го ,защото лично го знам много добре това.Няма да споменевам натрапчивото присъствие на "труженичките от най- древния занаят ", които са в и около хижата.
Това за селото.
Сега малко за така наречените антропософи от Стара Загора.Преди около 20 г възникна тази идея там и се опитаха да правят нещо в едно село на 9км от града,където пък аз живеех .Имаше един Йордан-шеф на антропософското "дружество" в Стара Загора, който искаше да направи подобно сдружение за биоземеделие.Имаше и други наоколо-На всичките тях в устата им беше Щайнер това,Щайнер онова ,и био чисти храни и прочее.Тъй,нито един от тях не може да работи ,нито иска.Всички бяха мързеливи ,но само локуми им дай да раздуват и титли да показват.И всичко с една цел-как да изкарат кинти с приказки ,защото с лопата не става.Просто не ставаха тия хора.
Сега този ,който организира курса какво цели?И защо го прави в това загубено и забито място -Средец.Де е Стара Загора,де е Средец,де е Киро на кирия...
Отговора не е сложен.Човека от Стара Загора е поканил специалист от Германия и е направил с гръм и трясък обявата за лекциите.На практика "специалиста " е антропософ:
http://www.treuhandstelle-hh.de/files/Hinweis_2008_12.pdfИ малкото допълнителна информация ,която има в нета ще ви покаже, че става дума за човек, който е свързан с антропософията и на основата на това прави биозмеделие...но в Германия.....ето тука всеки може да се увери:
http://www.umb.no/statisk/greencare/meetings/abstracts_presentations/book_of_abstracts_final_version.pdfhttp://wanda.uef.fi/tkk/liferay/projektit/hyvix/report_hwh.pdfhttp://www.soziale-landwirtschaft.de/petrarca_media/literatur/2007/kalisch%20and%20van%20elsen-vienna-2007.pdfНищо лошо, немеца е трудолюбив и е явно умен за това и ходи из Европа и чете лекции,но за работа на практика -просто не става .Или може в Германия,но за България с инфраструктурата каквато е тук и манталитета на българите -просто забрави...
Но под всичко това се крие друго.Ето какво.Сега е много модерно да се разтягат локуми за биоземеделие и всякакви подобни алтернативи...Сякаш земеделието никога не е било био, а е било антибио
...Сега е модерно като кажем-не слагаме торове и сме "чиста продукция" да вдигнем цената, за да стане по- "еко" и нашата продукция.Без да гледаме колко други фактора са отровили въдуха и всичко в България.Сега ще някой каже-мойта стока е екологично чиста и всички се затръкват подире му ,я да купуват. Чисти семена ,чисти зеленчуци,само дето не знаят колко е "чиста "стоката откъм тежки метали и малки дози радиоактивни частици....
toothТо това не се смята, важното е да има етикета "еко" и "био"и разбира се да имате кинтите да си платите за "чистотата".И то поне двойно от това , което е на магазина,защото за него знаете че е мръсна стока, бъкана с химии.
Добре,и сега има находчиви и хора с желание, но без опит, които искат сами да си гледат екопродукти, това е много добре.Само че са без опит....и тука иде номера на ония дето искат да "споделят" опита.Разбира се -трябва да платите,а какво ще научите е ваша работа.Особено в Грудово на семинар какво би научил един вегетариянец с финна психика...
.Просто не е истина, колко съм се смял като си представих картинката..
Зад гостуването на този немски чичка и уредоното му експозе в Средец има интерес и подплатен финансов интерес ,а лекциите са само за фон.Да могат тъпите прости дебеловрати мазни "био-бизнесмени" в района да се изпъчат пред останалата паплач и да се дуят и те ,че са станали вече "еко".
Сигурен съм ,че ще има сертификати ,подписани от немеца,за завършен курс, с който гореспоменатите дебили/а познавам лично такива точно от там и съм им гостувал /,ще се дуят и най- важното ще сключват договори ,размахвайки декларации за завършени "еко" курсове.Докато всъщност тиквите им са празни и само кинтите са вътре.
Не си и мислете, че ще спрат да блъскат химиите в посевите.
Сега защо точно там се организира курса.Предполагам семейството, в чиято ферма ще правят"практиката" е познато от форуми или другаде на нашия човек от Стара Загора, който организира курса...И понеже там е евтино като наем, а и не се знае какви обещания зад кулисите са си дали помежду си, работата е, че са стиснали ръце.
Съмнявам се силно чичо немец да е забъркан в това.По скоро -не, дори нищо не знае.Той пристига с идеални идеи ,защото е поканен от друг съидейник в антропософията и биоземеделието.А след това нашия ще го набута в помията,каквато уверявам ви е това място -Средец/Грудово/!..
Кой е казал, че ще трябва да се плаща, за да научи човек нещо що се отнася до биоземеделието?Никой.Обаче има хора ,които с подобни приказки и хубави картинки искат да хвърлят прах в очите на тези , които искат , но не умеят , поради липса на опит.И всичко това е свързано с пари, с личната им печалба.Просто са намерили черква да се кръстят ,както казват българите.Що не идат да раздуват "еко"- балоните си и биоземеделските си идеи на хора , които разбират от земеделие.И които също така уважават чистотата на продукцията?...
Отговора е прост-защото те ще им намерят лесно кусурите едно и друго ще покажат че прекалено много се претварва темата с някакви специални знания.А не се иска много.Да знаем календара и да се грижим с любов за растенията.И най важното-да даваме даром опита и знанието си на онези ,които го търсят.Ако не знаем-мълчим.Но ако знаем -даваме даром!
За какви чисти храни ще приказваме,ако сме кални отвътре и гледаме да изкярим кинти от хората с възвишени идеи, като тази за биоземеделието.Сега и тука ,дето живея гледам "еко"-та много, с лопата да ги рине човек.Ами, че това е най- калпавата част бизнесмени и всички останали подир тях.Кекави психически и физически, та се питам-това ли е резулатат от "еко"-то и от "био"-то?
Че баба ми дето не знаеше и не беше чувала ни "еко " ,нито "био" , слага в торбата цялата пасмина "еко"-та, заедно с бизнесмените им по "биоагрокултурите"и като трудолюбие и като знание за земята.
Пък като смесиш на едно място "еко" ,"биоземеделие" и антропософски възгледи става манджа с грозде.Тръгнали антропософите да правят екоземеделие--хехехе-че те дишат на акумолатори, бре...пък ако взема да разправя някои неща от личния живот на водачите им от по-рано,някои които са и сега в България, просто не е истина какви идиотии ще трябва да пиша...
Сега ,ако искате,може да си кажете ,че бъзикам нещата...но нека само един да иде на тази среща и после да дойде тука да обади какво е научил и как е минало всичко,а както и да каже бил ли съм прав или не...
....
Нека да чуем хората какво ще кажат, ама да го проверим първо и после да се вързваме....щото те това и чакат.Дето са кинтите-там са и те....хехехехехе