Привет, аз имам "Whirlston" вкъщи. Техническите параметри не мога да посоча в момента обаче. Закупена е преди две години, внос от Тайван. В началото (преди 2 год) я ползвах често, в момента по рядко (избягвам, да (не кажа спряла съм) консумацията на мазнини). Пресовала съм семена от соя, лен, сусам, грозде, слънчоглед, царевица, тиква, рапица, шипки; от ядките-фъстъци, орехи, кашу, бадеми, лешници предимно. Пробвала съм включително и маслини, кори от лимон, кокос, ананас дори.
Резултата -фино филтрирана течност. Не съм ценителка на студено пресованите масла, не познавам вкуса на едно и също масло с различни вносители. Затова не си позволявам и да правя оценка на даден продукт, базиран на органолептичните качества му качества. За сравнение ще ползвам изпитан продукт- зехтин "Боргес". Вкусът му няма нищо общо с домашно получения. Купешкото го няма този мек вкус и аромат на маслини, някак по-плътна стои самата течност. Zloqd има право за голямото количество на изходната суровина, особено при семената. Идеята за закупуването на такава машина по принцип не е лоша. Но ако инициативата не се осъществи, аз съм склонна да предоставя моята за общо ползване. За мен не е проблем дори да и сменим местонахождението, стига да се появят доброволци носачи с транспорт. Няма да откажа също така ако някой се реши да намине през вкъщи и да си изцеди лично от даден вид суровина.
Възможности много, стига да имате желание, разбира се.
По отношение на мелничката за мелене на брашно миналата година си закупих от My organik market каменна мелница този модел -
http://www.bioslunceluna.com/shop/kamenni-melnici-za-brashno/kamenna-melnica-za-brashno-oktagon-1-hawos.html Това й харесвам на нея, че е изключително тиха и лесно се почиства. Мен това най- много ме притесняваше -подръжката й. Забележете - има 10 или 15 год гаранция . Пробвала съм голям асортимент от зърнени култури, бобови, овесени ядки, мюсли ..
Нея също бих я предоставила за общо потребление. Тя тежи поне 10-тина кг и може лесно да се разнася. "Суровите" срещи мисля, че са идеална възможност. Ако някой прояви интерес и реши, че иска да направи разлика с това, което се предлага по рафтовете в търговските вериги - може да ми изпрати определено количество зърно, което ще си получи в смян вид обратно. Това се сещам като възможности в момента. Отворена съм за всякакви идеи.