То има памет и памет. Много често си мислим, че не можем да запомним неща, защото се сравняваме с околните, които запомнят определени неща лесно, но не виждаме, че за други неща издишат и се самоизмъчваме излишно. Ако нямаме някой здравословен проблем, като дефицит на някое вещество или някое увреждане или заболяване, не мисля, че трябва да се притесняваме. (Е, ако имаме - смело с гладуването и суровоядството, както вече purelove спомена, докато се оправим)
Ако говорим за запаметяване на информация, която после трябва (а дали трябва?) да се възпроизведе, за мен най-важното условие е да не се взема прекалено насериозно материята. Мозъкът може да запомни чудовищно количество информация и истинското предизвикателство всъщност е тя да се разбере и организира в някакъв умствен модел. Затова аз правя две неща:
1) Карам като на игра и чета леко без да се напъвам да запомням каквото и да било. Мозъкът си знае работата. Опитвам се най-вече да разбера това, което чета и знам, че разбера ли материята, мозъкът ще я запомни.
2) Поемам колкото мога повече информация. Това може да се стори неинтуитивно, но всъщност запомняме по-добре, когато имаме повече информация, а не когато се ограничаваме с малко. С повечето информация получаваме дълбоко разбиране на материята и изграждаме наш умствен модел. Когато направим това, няма как да забравим каквото и да било.
Давам пример за т. 2 по-горе с една английска дума, която излетя от една книга преди два дни и ме плясна по челото -
licentious. Думата в превод на български сигурно е нещо като "разюздан". За щастие Kindle четецът има добър вграден речник и веднага ми показа, че думата идва от латинското
licentiōsus, което пък идвало от
licentia - свобода. Ето вече знам и откъде идват думи като "лиценз" и съм много уверен, че тази дума няма да я забравя, пък макар и никога да не ми влезе в активния речник. Конкретно в случая със запомнянето на думи, винаги опитвам да го правя през етимологията на думата и като страничен ефект изграждам доста добър аматьорски речник с гръцки и латински думи. Опитайте - може да ви хареса.
В случая на ежедневното забравяне на това или онова, като да изхвърлиш боклука или да купиш нещо от магазина, вярвам, че проблемът е липса на организация. Това се решава със различни системи, които най-често закачат нещо, което се забравя за нещо, което не се и така изграждат навици.