Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Инстинктите в човека  (Прочетена 11386 пъти)

samodiva

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 22
Инстинктите в човека
« -: 03-11-2012, 16:48:50 »

Няколко въпроса ми се въртят из главата и ще се радвам на споделени мнения. :)
С какви инстинкти се ражда според вас човек?
Какво всъщност представляват?
Намирате ли разлика между инстинкти и рефлекси?
Инстинкт и интуиция?
И могат ли инстинктите да бъдат преодолени?
Активен

бате Бино

• Заместник админ
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Инстинктите в човека
« Отговор #1 -: 03-11-2012, 18:28:50 »

Темата е интересна, но не е чак  за раздел  "духовно израстване"   :)  ( Чудих се къде да я преместя , но май няма къде)
Като цяло  по тези въпроси пишат дисертации физиолози, неврофизиолози, психолози и онези , според които твърде много време сме отделяли на дървеното си влакче като деца..
Самодива, предлагам  да спуснеш някоя провокацийка или драматична история, която да даде насоченост и да подбуди към любезно предоставяне на интересни гледни точки от страна на съботавечерноконцентрираните съфорумци  :Dormir_13 - emotloader:
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
« Отговор #2 -: 03-11-2012, 20:27:07 »

Има разлика между тези неща.
Рефлекса се задейства при външно дразнение - примерно да си дръпнеш ръката от котлона като усетиш, че е горещ.
Интуицията е нещото, което ти казва "котлона може и да е горещ - я по-добре да не го пипам".
Инстинката също предопределя действията ни. Не е задължително да се борим с инстинктите - това е нещото което ни кара да се храним, да спим  - все неща, за които отива доста време и не е необходимо да си ги поставяме като цел за да ги вършим.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Theodora

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
« Отговор #3 -: 03-11-2012, 22:31:18 »

Не мога да не спомена любимия ми експеримент с малкото хлапе(току-що проходило). Затворили го в стая с ябълка и зайче, за да тестват коя е най-инстинктивната храна за нас. Ако разкъса зайчето и започне да си играе с ябълката би означавало, че сме месоядни по природа, но както предполагате е било обратното  tooth
Активен
Psychonaut

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
« Отговор #4 -: 04-11-2012, 00:29:28 »

Никое от животните живеещи на свобода не се ражда научено да убива (храната си). Обикновено първо майката му донася мръвки и след като позаякне малко му донася леко замаяна плячка за да тренира.
Затова ако малко леопардче попадне при (и бъде отгледано от) маймуни-вегани то няма да започне да убива или поне не за храна а в борба за територии с друго племе майнуни (при такива битки между шимпанзета заловеният бива изяден). Средата има решаващо значение за формирането на такива навици.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Theodora

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 04-11-2012, 11:23:40 »

Да, бе да. Как оцеляват тези дето се излюпват от яйца?  tooth Или тези дето изобщо не успяват да видят майка си...или тези дето направо си я изяждат (разни паяци и т.н )
Активен
Psychonaut

бате Бино

• Заместник админ
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 04-11-2012, 12:12:16 »

Пропусна и едноклетъчните  tooth
Активен

Theodora

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 04-11-2012, 18:37:08 »

е...все пак гледах гореспоменатите да имат мозък и някаква нервна система все пак  tooth
Активен
Psychonaut

samodiva

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 11-11-2012, 01:42:45 »

Хм, нямам някакъв драматичен пример, поне не личен, но водих спор се едно момиче и понеже нямам много други гледни точки освен нейната и мойта ми се искаше да чуя и други разсъждения. Започна се с твърдението, че мъжете са водени от сексуалните си инстинкти, т.е. могат да контролират половите си желания, но са им дълоко вкоренени в природата. Но акцента беше по-скоро за това, че според нея е нормално мъжете винаги да искат да спят с други жени, понеже това е инстинкт, както при животните, т.е. инстинкт за размножаване, за продължаване на поколението. За подкрепление даде пример и със застрашаването на живота, как ако нещо застрашава живота ти и този на някой друг, инстинктивно ще спасиш първо себе си. И за двете неща не съм съгласна с нея. Или по-точно не съм съгласна, че такива твърдения са общовалидни.
Активен

бате Бино

• Заместник админ
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #9 -: 11-11-2012, 09:46:10 »

Така е , не са общовалидни. Дядо ми не ходеше на лозе, воден от сексуални инстинкти. :pensif_29:   
Активен

Theodora

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 11-11-2012, 17:30:02 »

Ъ...аз в това никога не съм го разбирала. Според мен това, че си поръчал, не означава, че не можеш да гледаш менюто, независимо дали си мъж или жена...  :whistling2 - emotloader: Така де, дори и да си със сериозно гадже, кво ти пречи да си паднеш чисто физически по някой...  tooth Знам ли, може би аз съм сбъркана, щото съм художник и ценител на "красивото" ...  :Content_4 - emotloader:
Активен
Psychonaut

samodiva

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: 11-11-2012, 18:43:23 »

Все едно...
Активен

plm

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 98
« Отговор #12 -: 26-11-2012, 21:16:27 »

Няколко въпроса ми се въртят из главата и ще се радвам на споделени мнения. :)
С какви инстинкти се ражда според вас човек?
Какво всъщност представляват?
Намирате ли разлика между инстинкти и рефлекси?
Инстинкт и интуиция?
И могат ли инстинктите да бъдат преодолени?

Павлов разделя рефлекса на условен и безусловен . Навика за мен е условен рефлекс ,инстинкта безусловен :)  Рефлексите са нужни за бърза реакция  ,понеже  не се нуждаят от осмилсляне ..  Инстинкта за размознажаване  си мисля е обратно пропорционален на осъзнаването ...    Могат да се преодоляват всички инстинкти ,това е свободата :)
Активен

ivan ianev

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 133
« Отговор #13 -: 26-11-2012, 21:54:02 »

Кучето на Павлов установило, че всеки път когато светне лампичката, един идиот става и отива да донесе кутия кучешка консерва... tooth tooth tooth
Активен

violetblossom

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 74
« Отговор #14 -: 13-12-2012, 14:50:56 »

Тоя експеримент с детето и заека не съм съвсем съгласна, че ще е така. Съмнявам се някога да е правен (коя организация за защита на децата би допуснала такова зверство?!), а и дори да е, едва ли от един пример могат да се вадят изводи.
Според мен ние сме изцяло плод на възпитание и морални норми. И се раждаме с инстинкт да убиваме. Ако нямаше кой да ни каже "не убивай (не кради, не прелюбодействай), защото е лошо", едва ли щяхме да имаме спирачки.
Защо малките момченца торзмозят животни например? А момиченцата по-рядко - защото в нас е заложен майчински инстинкт, а в мъжете го няма. То затова и периферното им зрение е по-стеснено - когато сме били в пещерите, те са ловували и от нуждата да набелязват и следят плячката гледат предимно напред.
Интересни са случаите и на отгледани от зверове деца - в плен те умират или винаги остават диваци. А кучето си, ако го пуснеш в гората, едва ли ще оцелее дълго. Трябва да минат много поколения, за да се приспособи. На нас сякаш насилствено ни е даден разум, 100% сме кръстоска с някакви извънземни, няма логика иначе.
А за инстинкти, според мен при човека те се явяват като вид интуиция. Например да усетиш, когато човекът срещу теб ти е враг, или предчувствията, които понякога имаме. И размумът според мен сякаш действа негативно, като обърква тия божествени антенки, благодарение на които животът на земята е просъществувал милиарди години. Явно не случайно в Библията дяволът изкушава Ева с ябълката - знанието  - което ще те отдалечи от Бога при все божествената ни същност.
« Последна редакция: 13-12-2012, 15:01:02 от violetblossom »
Активен
Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.

AdiSmile

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 90
« Отговор #15 -: 13-12-2012, 16:11:24 »

И се раждаме с инстинкт да убиваме. Ако нямаше кой да ни каже "не убивай (не кради, не прелюбодействай), защото е лошо", едва ли щяхме да имаме спирачки.
Наистина ли вярваш в това?  :surpris_22: Че човек и животните са еднакво разумни? Или пък, че: "разумът сякаш действа негативно"?
« Последна редакция: 13-12-2012, 16:13:45 от AdiSmile »
Активен

Theodora

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: 13-12-2012, 16:35:04 »

Значи такъв опит наистина е проведен, това първо(говорим за това, че детето няма да разкъса зайчето и да го изяде лакомо, заедно с козината, а не че децата са любопитни като цяло и не разбират кога причиняват болка). Второ, имам наблюдения върху деца и мога да кажа, че агресивно веганско дете не съм виждала до сега. Трето, от личен опит мога да кажа, че аз бях доста агресивна докато консумирах месо и мляко.

P.S. violetblossom, защо подяволите ти е тоя демотивиращ аватар  :surpris_22:
Активен
Psychonaut

violetblossom

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 74
« Отговор #17 -: 13-12-2012, 17:08:18 »

Хехе, - it's funny because he's asian. O0
Ами според мен просто дълбоко вкоренения ни морал (свръх Азът) ни кара да мислим така. То и 4 годишните момченца си пипат пи*ките, ама ние нали - о, това е отвратително. Ми не е, това е природа.
Не мисля, че децата са просто любопитни - мисля, че им доставя удоволствие, защото ако скимтенето и гърчовете не са сигнали за болка, това кое да е? И не мисля, че става дума само за психопатологични случаи, а май доста голям процент от децата го правят и са го правили.
Тогава защо сред хората има такава агресия, ако не е неизразходван инстинкт за убиване? Едва ли е от месото и млечните - хората са се избивали брутално още от време оно, когато не 70% от менюто е било месно.
Не искам да звуча "флеймърски", щото и аз съм почти против консумацията на месо, а против насилието 100%, но се изкуших да поразсъждавам на глас.
Ами мисля, че разумът действа деструктивно, защото, както се вижда, човечеството върви към хаос, което е абсолютно противоположното на вселенския порядък. Животните и растенията биха живели прекрасно и без нас, защото имат алгоритъма как да го правят.
Активен
Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.

AdiSmile

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 90
« Отговор #18 -: 13-12-2012, 17:12:21 »

Ако човечеството върви към хаос, то определено НЕ Е от наличието на много разум, а по-скоро от липсата на такъв. Останалите умозаключения направо ме оставиха без думи .....  :o
Активен

Theodora

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #19 -: 13-12-2012, 18:13:01 »

Това, че някои хора имат неправилно насочена енергия, която избива в агресия, не означава, че всички са така! А още повече, че сме такива по природа. :surpris_22: Не знам как можеш дори да определяш болното състояние с нормално. И това за пи*ките не знам кой кон с капаци би го отрекъл- хората си се пипат, но да изпитваш удоволствие от пищене...според мен е коренно различно и си има клиничен термин.
Активен
Psychonaut

Страницата е създадена за 0.102 секунди с 21 запитвания.