Тоя експеримент с детето и заека не съм съвсем съгласна, че ще е така. Съмнявам се някога да е правен (коя организация за защита на децата би допуснала такова зверство?!), а и дори да е, едва ли от един пример могат да се вадят изводи.
Според мен ние сме изцяло плод на възпитание и морални норми. И се раждаме с инстинкт да убиваме. Ако нямаше кой да ни каже "не убивай (не кради, не прелюбодействай), защото е лошо", едва ли щяхме да имаме спирачки.
Защо малките момченца торзмозят животни например? А момиченцата по-рядко - защото в нас е заложен майчински инстинкт, а в мъжете го няма. То затова и периферното им зрение е по-стеснено - когато сме били в пещерите, те са ловували и от нуждата да набелязват и следят плячката гледат предимно напред.
Интересни са случаите и на отгледани от зверове деца - в плен те умират или винаги остават диваци. А кучето си, ако го пуснеш в гората, едва ли ще оцелее дълго. Трябва да минат много поколения, за да се приспособи. На нас сякаш насилствено ни е даден разум, 100% сме кръстоска с някакви извънземни, няма логика иначе.
А за инстинкти, според мен при човека те се явяват като вид интуиция. Например да усетиш, когато човекът срещу теб ти е враг, или предчувствията, които понякога имаме. И размумът според мен сякаш действа негативно, като обърква тия божествени антенки, благодарение на които животът на земята е просъществувал милиарди години. Явно не случайно в Библията дяволът изкушава Ева с ябълката - знанието - което ще те отдалечи от Бога при все божествената ни същност.