М-да, добре е да си съставим умствено-емоционална нагласа, че с напредване на науката, е възможно както да получаваме изненадващи нови знания - за всичко, така и да бъдем заблуждавани за полезността на едно или друго нещо.
Примерът с масираната реклама на растителните масла (за готвене!) и отричането на животинските е предизвикан от съвсем същите причини както набедяването на конопа, че е източник на наркотик и трябва да се прекрати напълно отглеждането му - измама с цел печалба.
Ако трябва все пак да се готви, което според мен се дължи в над 80% от случаите само на създаване на потребителско търсене на стоки, ето извадка от посочената от Бино връзка:
The best oils you can use for cooking, as extensively corroborated by the renowned Weston A. Price Foundation, include:
Butter (preferably grass-fed butter that is darker yellow in color)
Tallow and suet from both beef and lamb (pastured with no hormones or antibiotics)
Lard from pigs (pastured with no hormones or antibiotics)
Chicken, goose, and duck fat (pastured with no hormones or antibiotics)
Coconut, palm, and palm kernel oils
Ако трябва все-пак да готвите, най-доброто е:
Краве масло от крави, хранени с трева, лой от говеда и овце, свинска мас, птича мас, отново от тревопасно-и безхормонно-, безантибиотично- хранени, и най-лесно - кокосово, палмово масло.
Уверявам всички, които биха се чудили как могат да извършат промените в установените вкусове и стереотипи на готвене, че е възможно. НО, всеки за себе си. Ако отида и кажа на мой приятел какъв голям разбирач на готвенето съм станал и че той не трябва да пържи в слънчогледово олио, нищо няма да стане.
Д-р Гайдурков препоръча и съм съгласен, като слагаме зехтин на салата, поне да вземем и 20-тина маслини... Това е по темата, че извадените от средата си неща, например масло от орехи, първо са в голяма, неестествена за нас концентрация, второ - отделени от природните си придружаващи ензими, витамини, соли, ферменти и пр., създаващи ефект на самосмилане, 3 и 4 - колко е възрастен зехтина и т.н.