КАК ДА ПОЗНАЕМ ИСТИНСКИЯ ЗЕХТИН И МАСЛИНИ
Наскоро случайно попаднахме в магазина на Илхан Фаик в Пловдив, вносител на гръцки натурални храни, който с охота ни разказа интересни неща за зехтина и маслините. Зехтинът, който той предлага, освен от екологично чисти райони, е нерафиниран и нефилтриран, добит чрез студеното пресоване на неузрели маслини.
Зехтинът, казва той, е дар от боговете, "течното злато" на Средиземноморието - още една от суперхраните, която от много векове дарява на човека здраве и красота. Само нерафинираното маслиново масло, получено чрез пресоване, без използването на химикали, съдържа полезни вещества, необходими за профилактика на различни заболявания и за поддържане на красотата. Вкусът на натуралния зехтин е богат, силен, може да бъде горчив, сладък, солен, кисел и пикантен. Цветът на маслиновото масло варира от „светло злато” до тъмно зелено. Ако в маслото се появява утайка, значи сте направили правилния избор. Когато се съхранява при температура 16° - 18°С и на тъмно, зехтинът отново ще получи първоначалната бистрота и ще можете да се насладите на природния вкус на „течното злато".
Проучване на екип гръцки изследователи от Атинския университет доказа, че зехтинът, освен с антиоксидантни, успокояващи, кардиозащитни и много други свойства, с които е известен, има в състава си още две вещества, които оказват благотворно влияние върху нашето здраве. Това са елеокантала (oleocanthal) - вещество със силно противовъзпалително действие и елеасина (oleacin), който е най-мощната антиоксидантна съставка в зехтина. С други думи, той има изключително силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. И нека не ви учудва, всички сме опитвали елеокантала, или поне тези, които са опитвали добър зехтин – това е веществото, причиняващо паренето, което чувстваме в гърлото, когато поглъщаме свеж, „суров” зехтин. По това парене опитните производители на маслини и клиентите им разбират, че един зехтин е хубав.
В козметиката нерафинираният зехтин е широко използван. Всеки иска блестяща и здрава коса, гладка кожа, красив маникюр. За всичко това може да помогне зехтинът. Ето това кара производителите на козметика, особено тези, които претендират, че продуктите им са екологично чисти, да го използват като основна съставка. Това би трябвало да ни наведе на мисълта, че и самият зехтин има същия ефект. Освен всичко това има и прекрасен вкус. Зехтинът пази тялото ни и отвътре и отвън. Той има невероятни антиоксидантни свойства и е подходящ за всички типове кожа. Предпазва клетките от увреждане и помага на увредените да се възстановят. Той е фантастичен източник на витамин Е и А. Тези антиоксиданти имат естествената способност да стимулират процеса на възстановяване на клетките и да карат кожата отново да изглежда гладка и свежа. Помагат за възстановяването на кожата, след прекомерно излагане на слънчева светлина, замърсявания, цигарен дим и други подобни рискове, които крие животът в съвременните модерни времена. Полифенолите в зехтина действат като антиоксидантите, които се използват в козметичните продукти, за да предотвратяват повредите на кожните клетки в резултат от вредното действие на свободните радикали в тялото ни.
Искам да ви разкажа някои тънкости и за маслините Каламон, продължава Илхан, които са много популярен сорт не само в Гърция и България. Въпросът възниква с това, че се предлагат много видове маслини Каламон. Едни са сбръчкани, други са прекалено меки, някои избеляват като постоят извън маринатата, други не. Прясната натурална маслина Каламон може да познаете по лилавеещия цвят на плода, както и листенцата или дръжката, които все още не са откъснати от някоя машина. Друг признак за това, че маслината е прясна е това, че няма вар в самата марина – от там идва избеляването за което споменах. Принципно, когато маслината е застояла (например от предишна реколта) и започне да се размеква, се прибавя вар в разтвора, в който маслините се съхраняват. По този начин те се стягат отново. Но това можете много лесно да установите по това, че самата маслина започва да избелява, когато се изкара от маринатата.
Илхан Фаик беше готов да ни разказва още за продуктите си, сред които и биологични, но за жалост времето не ни достигна. На тръгване разбрахме, че в магазинчето си в Пловдив на ул. „Григор Пърличев” 16 (близо до Събота пазара) той организира всяка събота дегустации на продуктите и демонстрации за домашно приготвяне на маслинов пастет. Ако сте любопитни да разберете още за уж добре познатите зехтин и различни сортове маслини, отделете си малко време в събота и посетете дегустациите в магазина на Илхан.
Източник:
http://www.organichno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=391:2012-10-07-11-37-57&catid=51:-1-&Itemid=30