За да не отварям друга теме ще пиша директно тук за ползата от черния кимион и постите и себореен дерматит. Преди да започна ще направя кратко описание:
Ситуацията: ПЛАЧЕВНА
Употреба на препарати в изобилие, няма да споменавам марки и модели, по препоръка на разни доктори за който единственото лечение е кортикостероидни. Използване на мехлеми, мазила, тинктури и какви ли не чудесии.
Ефекта: Нулев
Постоянни кризи, с двудневно затишие. Сърбеж, лющене, зачервяване на кожата на лицето и скалпа тип маймунски г...з. Дотолкова се беше изтъника кожата на лицето ми, че беше като турска точена кора за баклава. Вкусна е пущината и то само заради това, че я точат с помоща на нишесте.
Започнах да поста, изключих директно всякакви видове, млечни, местни и сладки продукти.
Започна ужаса. Три седмици се видях в чудо такива сърбежи не съм имал никога. За лющене и опъване на кожата след миене на лице или баня, няма да говоря, не е имало никога. В продължение на 40 дена сутрин и вечер приемах по една чаена лъжица черен кимион, както и мазане на лице и скалп след измиване. Спрях употребата на всякакви видове душ гелове и други измиващи чудесии които могат да се намерят на родния пазар. Купих си черен африкански сапун и една луфа + малко сода. Храненето през периода беше следното:
За закуска шейк от седем вида семена + банан или ябълка + една лъжица мед. През останалото време до обяд само плодове. За обяд в зависимост от това което се предлага, ориз, картофи или фасул в комбинация със салата от зеле или цвекло или каквато има. През останалото време до обяд само плодове. За вечеря домашен пълно-зърнест хляб със голяма салата + ядки на корем. Един път в седмицата риба.
Ефекта: Е няма такъв кеф
Отслабнах някое и други кило, акнета и комедони, черни точки и тн. заминаха на 90 %. Кожата на лицето грейна. И макар, че след постите се поотпуснах продължавам да не употребявам каквито и да е било млечни продукти, което сеответно ме води до тънкия извод, че голяма част от проблема със дерматита е изцяло на млечна основа. Сега си позволявам някоя и друга мръвка, малко сладичко, но никакви кравешки истории. Спрях да пия кимион, но продължавам да се мажа.
Какво следва: Житен режим
А след него, знам ли ! От бате Бино имам една бутилка вкусна газ ще направя двумесечно прeчистване. Колкото до себореята, спря да ме плаши, гледам с други очи, ще и видя сметката. Ако нещо не ви е ясно питайте. Благодаря на създателите на този форум. Поклон. Приятен ден на всички.
П.П.
Може да имам правописни грешки. Случва се.