Хубавите девойки, супер сте, но внимавайте да не се претренирате. Има и такъв феномен
, при това - доста коварен. Точно когато ти се струва , че имаш енергията на киборг , в един момент сякаш някой ти дърпа шалтера и следващите няколко седмици (
дори месеци!) нямаш желание почти за нищо.. "Претренирване" е съвсем различно от "преумора" ! Състоянието е характерно за силовите занимания най-вече. Случвало ми се е лично поне два пъти! , когато и аз бях в двайсетте си години и тренирах по-интензивно ( и с по-големи тежести) от колкото сега. Много кофти състояние..!
Ако се интересувате на какво се дължи , в литературата не съм срещал обяснение, мога да ви дам моето , на база познанията ми до момента:
- При силовите занимания тялото започва да произвежда в по-големи количества тестостерон ( безусловен факт) основното гориво за енергията. Организмът
принудително започва да се подравнява по тези нови, високи нива (
неестествени за него , получени при неестествен физиологичен процес - многократните статични натоварвания) , тъй като тестостеронът е силен доминантен фактор. (Нищо , че това е нашият си тестостерон, а не този който някои "добавят" на хапченца, той се отделя в количества по-големи от обичайните. )
Обаче, за съжаление, за да се произведе по-голямо количество енергия, не е достатъчен само единият тестостерон... Иска се и обезпеченост с витамини, минерали и прочие, тоест - организмът се вкарва в режим, за който не е разчетен изначално! И тогава в един момент се включва защитната клапа -"претренирването" , която да те накара да поспреш , за да може организмът да се възстанови и да се върне в неговите си параметри.
Пенебрегвайки тази защитна реакция, много профи спортисти си нанасят непоправима вреда и затова рядко има възрастен "бивш спортист" в добро здраве
Спаред мен факторите, влияещи на тази претренираност са два:
1. Скоростта , с която се увеличава интензитета на натоварването- колкото по-бързо , толкова по-трудно е за организма да се преорганизира за да се напасне на новите нива. Затова постепенно е по-разумно.
2. Индивидуалният резерв от енергия! Няма много общо с хранене или запасеност с вещества. Има много общо с типа доша ,която си - ватата има малък резерв ( затова и аз се претренирвах навремето. Силовите упражнения не са препоръчителни за вата! ) , а кафа може да си позволи и по-необмислени постъпки, както е речено - "Бог дал , Бог взел.."