ПРЕДИСЛОВИЕ
Когато тръгнах на училище започна да ми липсва непрестанното волно движение по цял ден. Реших: ще спортувам. Исках да съм здрав и кипях от енергия. Започнах да се вслушвам в мненията на най-големите спортисти, прекратили състезателните си кариери и натрупали достатъчно опит, за да ги възприема като авторитети. За мое голямо учудване всеки един от тях твърдеше, че е дал здравето си за спорта. На всичкото отгоре се гордееха... Втрещих се. Някаква сигнална лампичка заблестя в съзнанието ми. Запитах се дали това искам и аз и какъв е смисълът да си богат, известен и болен? От тогава та и до ден днешен съм си изградил навика да си задавам въпроси. Спортувах активно с идеята да не ставам професионален спортист. Когато виждах заплаха за здравето си от прекалените амбиции на треньорите започвах да тренирам някой друг вид спорт.Това продължи до завършване на средното ми образование. Явно съм тръгнал в правилната посока. Резултатите го потвърждават. Не боледувам. Винаги съм в добро физическо състояние. Виждам във форума всякакви оплаквания и мнения за лечение. Движението обаче като правило почти не се обсъжда. Това ме подтикна да начена тази тема с идеята да разнообразя подходите към постигане на здраве.
НАШЕТО ТЯЛО И ДВИЖЕНИЕТО
В нормалното човешко тяло мускулите заемат най-голям относителен дял сред всички останали тъкани. Дали е случайно? Според мен не. И след като функцията на мускулите е да създават движение как ще бъдем здрави без здрава мускулатура? Май няма логика. А текущото състояние достатъчно задоволително ли е за поддържане на добро здраве? Можете да спорите за критериите. За един е добро едно, а за друг е недостатъчно. Според мен всеки трябва да подходи индивидуално за себе си и с разум да пробва начини за постигане и поддържане на тялото, в частност на мускулатурата, в оптимално състояние.
ПРОФЕСИОНАЛЕН СПОРТ
Спортистите са изцяло подчинени на търговските правила, тъй като тази област е вече напълно изградена индустрия. За пораженията върху тяхното здраве да си носят последиците. Неприятното е, че дават лош пример на децата. Освен това рекламират вредни напитки, покер и куп други гадости. Най-неприятното е да се афишират като алтернатива на компютрите и наркотиците.
МАСОВ СПОРТ
Той е не по-малко вреден от професионалния. Веднъж на няколко месеца някакви неподготвени балъци се състезават за глупави каузи. В тази гротеска не са изключени сериозни контузии. В съчетание с благотворителност пародията е пълна.
ДВИЖЕНИЕ БЕЗ СПОРТ
Когато човек сам определи доколко ще е от полза да се движи и си изгради съответните навици вече ще е направил една голяма крачка в посока към по-пълноценен живот. Вслушвайте се в тялото си. То дава ясни сигнали кое е полезно и кое не. Моят избор беше да си разчистя двора и да обработвам градината. Ползата е двойна – получавам и екологично чиста продукция. А и лесно се дозират физическите натоварвания. Туризмът също е чудесна алтернатива, ако не се стига до крайности. А защо не разходка в парка? Фитнес залите също могат да свършат работа, но тях ги оставям за краен случай. Не са ми по вкуса.
ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Много ще се радвам да споделите някои интересни начини за раздвижване. Вероятно ще са от полза и за останалите участници във форума.