Здравейте ! Вчера си закупих дестилатор Дринк /фирма Раянс/. Към настоящия момент съм изпробвала два пъти уреда, като и в двата случая ползвах филтрирана вода през кана Brita. При завършване на процеса на дъното на уреда се беше наслоила около сантиметър люспеста кафеникаво-червена маса , а днес се бяха утаили някакви ситни частици подобни на пясък
Следобед си купих широко-спектърен индикатор за вода от зоомагазина в Гранд Мола. Тествах няколко налични вида води като чешмяна (даде оцветяване в тъмно-зелено до синьо, което по скалата на оцветяване отговаря на ph м/у 7.5-8. Изворна "Девин" вода реактива даде оцветяване в светло зелено, което отговаря на ph 6.5 (а на етикета на бутилката е обозначено 7.8 ph
) Газираните води -Девин, Кинлей и Сан Пелегрино дадоха оцветяване в тъмно червено или ph 3.5 (т.е. киселинен х-р), като отново на етикета на Девинската е посочено Ph 7.8 . Умишлено взех реактив (на капки) , а не тест ленти т.к имах опасенията, че реактива върху хартията може да се е изпрарил и да не са особено благонадеждни. Възможно ли е да дават отклонения, разликите са сериозни от производствените
По правило дестилираната вода няма ли Ph около или над 7? В понеделник смятам да занеса проби в някоя лаборатория или ХЕИ. Но понеже нямам опит и не съм запозната по въпроса моля да ме насочите къде да направя пробите. От Варна съм. В ХЕИ не знам дали ще ми обърнат внимание изобщо и консултират ли физически лица или обслужват институциите, а в търсачката не ми излизат лаборатории за анализ и оценка качеството на водата във Варна. Не може да няма
Благодаря предварително за помощта !
Хубава вечер на всички