Здравейте
Искам първо да поздравя създателите на сайта и форума, защото определно е глътка свеж въздух и безценен извор на знания в българското интернет пространство.
Регистрирах се днес и се учудих, че няма отделна тема, която да засяга системата на хранене 80/10/10 на dr. Douglas Graham. Намерих само няколко коментара споменаващи тази система, а тя според мен е ключ към оптималното хранене и здраве.
Книгата, която искам да представя се казва The 80/10/10 Diet на dr. Douglas Graham, за съжаление е налична само на английски език и може да бъде закупена online:
http://foodnsport.com/store/index.php?route=product/product&product_id=65или някой ако желае да се занимава с пиратство нека ми пише на лични за един pdf.
В книгата надълго и нашироко се говори за човешкото хранене, за натурална хигиена, за каква храна е пригоден човека, за различните видове въглехидрати, протеини, и мазнини и как те се отразяват на човешкия организъм, а 80/10/10 е съотношението на калориите добити от 3те макронутриента (въглехидрати,протеини и мазнини), което ще рече, че минимум 80% от приетите калории да идват от въглехидрати, предимно от цели пресни, узрели, плодове, максимум 10% от калориите да е от протеини и максимум 10% да е от мазнини. Става въпрос за Високовъглехидратно Нискомазнино хранене базирано предимно на цели, сурови, узрели плодове + зеленолистни растения и ограничено количество на ядки и семена. Книгата като цялто е написана за суровоядци, но пропорцията 80/10/10 важи и ако е включена готвена храна, както аз например я прилагам (освен тоновете плодове си хапвам и разни готвени храни като картофи, зърнени и бобови варива).
Та ще ми е интересно да започнем някаква дискусия относно книгата и тази система на хранене. Може би относно системата на хранене темата трябва да е в друг раздел?
ПоЗдрави
Ицо