Тук е мястото и поводът да споделя едно мое наблюдение. (И изводите за мен лично)
Хората се различават и по това: кой КАК взема своето решение.
Оформят се две "течения":
1. Една част от хората проучва, изследва, анализира.. едва ли не всичката налична информация и гледни точки по даден проблем. Чак тогава избира своя вариант! Който най-често представлява есенция от гледни точки, безпристрастно и индивидуално напасната стратегия.
Ако искаш да си полезен на този тип хора , насочи ги към източниците на информация. На тях повече не им трябва , останалото те ще свършат сами и ще бъдат щастливи от това! Ще си изковат методика, в която ще вярват , защото си е като тяхна рожба - вложили са от себе си и затова са емоционално свързани с нея.
2. При другата група от хора обаче е точно обратното: те изпитват ужас да се задълбочават, да ровичкат и да преценяват. За тях това е загуба на време, а и не им е интересно..
Решенията те вземат бързо, първосигнално, (уж "интуитивно") като най-често копират на 100% становището на даден авторитет, когото припознават като такъв на база на абстрактни признаци: известност, висок пост и т.н. Ако нещо не са доволни после, без много мислене зарязват конкретния авторитет и "пристават" веднага на следващия ( "Преди бях на диетата на д-р Аткинс, но сега съм на диетата на акад. Байкова" )
Ако искаш да си полезен на такива хора, тук първият подход е неприложим! Те даже няма и да погледнат материалите , които си им препоръчал, ако са повече от няколко изречения , и ако няма конкретни (и къси ) заповеди : " Сутрин половин лъжичка на гладно, вечер цяла лъжичка след десерта"
Тези хора имат нужда да вярват на някого! Затова не ги мъчи да мислят, и да вземат решения. "Сдъвчи " им го и им го дай да го глътнат. Ще са ти благодарни.
Погледнато безпристрастно, не бива да се отсъжда кой от двата подхода е "висшият" и кой" низшият". Всеки от двата се явява оптимален за съответната група хора. Но би било от голяма полза да използваш правилният подход в конкретната ситуация, ако не искаш да стане "хем вълкът гладен, хем агнето изядено"