Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Двама експерти за тънкостите при суровоядството.(д-р Фред Биши и Кейт Меджик)  (Прочетена 13690 пъти)

monika

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 75

Интервю с д-р Фред Биши – I част


Клиничният диетолог д-р Фред Биши е на хранене със сурова храна повече от 40 години. На 80-годишна възраст той е във върховно здраве. По време на дългата си кариера е помогнал на над 35 хиляди човека да изменят начина си на живот, а в много случаи – и да се преборят със сериозни болести. Сега той разговаря със Сара Бест за своя подход към оптималното здраве и жизненост и дава съвети как да избегнем клопките, които често срещаме по пътя на суровоядството. Това е разширен откъс от интервюто, което се появи в пролетното издание на сп. Get Fresh! от 2010г.




Въпреки че вие самият ядете 100% сурова храна повече от 40 години, смятате, че много хора ще са по-добре, ако се хранят с много сурова храна вместо с изцяло сурова. Бихте ли обяснил?

Хората наистина трябва да знаят с какво си имат работа, когато са на 100% сурова храна дългосрочно. Наблюдавам тази сцена от 60 години и съм виждал много хора да минат на сурово хранене и това да доведе до големи беди. Много хора, които идват при мен, са хора, опитали определени начини на суровоядство и навлекли си сериозни проблеми.

Много хора, които минават на напълно сурова храна, се чувстват много добре първите пет или шест години, но не се справят добре в дългосрочен план. Когато хората идват да ме посетят, първото нещо, което ги питам е дали могат да се посветят напълно реалистично на суровоядския начин на живот и дали скоро са си правили изследвания на кръвта. Ако не са, и м препоръчвам да си направят при своя лекар пълна кръвна картина, включително и хранителен профил.

Виждал съм ,в течението на годините на веганска диета, как трябва да се внимава за недостиг на витамин B12, а ако живеете в студен климат, може да развиете и недостиг на витамин D. Да си 100-процентов суровоядец в студен климат е много различно от това да си 100-процентов суровоядец в тропически климат. Много е типично за дълговременните вегани суровоядци да развиват недостиг на микроелементи.

Има много уязвими хора по света и някои от тези , които съветват другите, не вземат предвид емоционално-психологическото здраве. Например, наскоро видях млад човек с проблемни щитовидна и надбъбречни жлези и сериозни емоционални проблеми. Този човек е следвал суровоядската програма на някой друг, но според мен изобщо не е трябвало да яде само сурова храна.

Освен това, хората на 100% сурова храна трябва да вземат предвид всички променливи на цялостния си начин на живот. Например, имал съм няколко лоши злополуки и трябва много да внимавам, ако ми дават общи анестетици. Колкото по-чист си, толкова по-голям е шансът да имате реакция към каквито и да било изкуствени химикали, вкарани в тялото ви. В болниците не разбират това. Може да опитате да им обясните, но ако сте в опасност, те ще действат според стандартните предписания.

Не искам никой да ме разбира погрешно. Суровата веганска храна – за тези, които я практикуват правилно и дългосрочно – може да доведе до оптимални резултати. Няма два варианта в този случай. Но променянето на храненето така, че да изключите всички рафинирани храни също е чудесно. Няма нужда да ядете 100% сурова веганска храна, за да живеете дълъг и здравословен живот. Повечето от клиентите ми следват моята програма за начин на живот „Преходно ниво”, която е 80% сурова.

Значи вие не сте от лагера “готвената храна е отрова” …

Много от хората, на които съм помогнал, си върнаха доброто здраве, докато се хранеха с умерено количество готвена храна. Само да е чиста храната и хората се чувстват много добре. Най-голямата положителна черта на суровоядството е, изключвате от храненето си всичко, което е добре да се изключи. В това е решението. Но ако ядете 50% сурова храна, никаква рафинирана храна и всичко е от най-добро качество, здравето ви ще се подобри неимоверно. Виждал съм това да носи успех на много хора, но трябва всеки отделен човек да се разглежда като индивидуален случай. Ако някой иска да премине на 100% сурова храна – това е фантастично. Ако искат да се хранят с 50%, 80% или 90% сурова храна и да ядат известно количество чиста готвена храна, това също е добре.

Много хора идват при мен, докато са на химиотерапия. Не мога да им кажа да спрат – това си е между тях и техния лекар. Тъй като не съм лекар по медицина, не мога по закон да поставям диагнози или да предписвам лечение. След като споменахме това, искам да кажа, че съм бил свидетел на много чудотворни възстановявания на болни. Имал съм много пациенти в последния стадий на всичко. Целта ми е да повлияя на хората, които не искат никога да стигнат дотам!

Моля ви, разкажете ни повече за програмата и начин на живот “Преходно ниво”.

Тази програма взема предвид всичко, включително и какво ще е полезно за вас на психологическо, практическо и социално ниво. Около 80% е сурова храна 100% пълноценни (нерафинирани) храни. Може да се изменя според предпочитанията на хората: например, веганска или умерено количество не-веганска храна – давам на хората много, много варианти. Насърчавам хората да преминат на веганско хранене, ако могат, но някои хора не искат да са вегани. В много случаи това не е проблем, ако ядат само “чист” животински протеин и го ядат умерено, като част от здравословен начин на живот. Нуждаят ли се от животински протеин? Не – хората биха били по-добре, ако вземат на добавки липсващите хранителни елементи, отколкото да ядат животински протеин.

Моят подход не е догматичен. Правя го лесен за изпълнение и така той работи за вас. Срещам хора на различни нива и няма двама еднакви човека. Има толкова много променливи – и в това е решението на загадката. Не става въпрос само за храната. Тя е много важна, но има още много други фактори. Не може да вземете двама човека и да се отнасяте, все едно са еднакви, макар много учители изглежда смятат, че това, което те преживяват е като на всички останали.

Един постоянен проблем на суровоядското поприще е, че има толкова малко единодушие сред експертите по въпроса какво представлява здравословното суровоядско хранене. Освен това, съществува и проблемът, че някои от онези, които рекламират своята версия на суровоядство, може всъщност да не я спазват те самите.

Често се шегувам, че бих искал да занеса детектор на лъжата на следващата суровоядска конференция, която посетя! Има хора, които казват на другите как да правят неща, които те самите не са опитвали. Може да са суровоядци 90%, но да казват, че са 100% или да казват да другите да преминат на пълно суровоядство – 90% суровоядство и 100% са две много различни неща.

Има и много, които споделят с другите своята философия и невероятни истории какво е да си веган-суровоядец, без да разбират всички променливи, които засягат физиологията и химията на човешкото тяло. Не искам да унижавам никого, но ми се иска да не правят това. По мое мнение, някои хора създават полярност, само за да се отличат на пазара.

Заради интереса към суровоядството има и случаи на хора, които нямат клиничен опит, които само са експериментирали с този начин на живот за кратко време и които имат някакво присъствие в интернет и другите ги слушат.

Хората не трябва сляпо да следват нещо. Трябва да се насочим от абстрактната наука към истинската. Трябва да подходим с всичката истинска наука, с която разполагаме.

Д-р Биши дава консултации, в кабинета си в Стейтън Айлънд и по телефона. За повече информация посетете fredbisci4health.com или позвънете на (001) 914-619-5397.

източник: get fresh magazine; превод: Дани (Органика Добростан)

От вашата позиция на човек, наблюдавал суровоядското движение шест десетилетия, има ли проблем, който все още поражда несъгласия и които според вас би трябвало да са решени отдавна?

Ами хората обсъждаха дали яденето на много плодове е здравословно преди 55 години! Нищо не се е променило наистина. Толкова много хора през годините са попадали в беда от ядене на твърде много плодове. Виждал съм го да се случва толкова много пъти. Често през първите две до три години те се чувстват фантастично, но после ги настига. Виждал съм също и хора, които мислеха да ядат само плодове и видях трима, които умряха от това.



Трябва да разглеждаме въпроса практически. Плодовете са като горивото – ако не карате колата си на дълги разстояния, се нуждаете от малко, докато в обратния случай ви трябва повече. С други думи, ако човек води заседнал начин на живот, не трябва да яде толкова плодове, колкото някой, който тренира за триатлона Ironman.

На повечето хора им се ядат много плодове, когато за първи път минат на сурова храна, защото изпитват ненаситна нужда от захар (sugar cravings). Елементарна наука е, че ако ядеш повече захар, отколкото тялото ти може да оползотвори, тялото трябва да увеличи отделянето си на инсулин, за да стабилизира кръвната захар. Когато имате твърде много инсулин в организма, може да развиете свръхинсулинизъм (hyperinsulinism).

Защитниците на храненето с много плодове често изтъкват, че са тествали кръвната си захар след ядене на голямо количество плодове и тя е била в нормални граници. Но вие казвате, че не става въпрос за повишено ниво на кръвната захар, а за повишено ниво на инсулин?

Да. Вярно е, че кръвната ви захар няма да излезе извън нормата, освен ако нямате хипогликемия или диабет. Но не това е истинският проблем. Всеки път, когато консумирате много плодове и не сте правили физически натоварвания да изразходите всичката захар, която сте изяли, ще отделяте много инсулин. Ако кръвната ви захар е в нормата след ядене на много плодове и без голямо физическо натоварване, това е възможно само при отделяне на много инсулин.

Сега е добре известно на науката, че ако имате много инсулин в кръвта, той причинява възпаление в артериите и на други места  в кръвоносната система, а това възпаление предшества множество различни заболявания на коронарните артерии.

Не само това – когато това става, натоварвате бета-клетките на панкреаса си, а също и надбъбречните си жлези и щитовидната си жлеза. Надбъбречните и щитовидната жлези са като брат и сестра. Функционирането им е тясно свързано. Напоследък ме посещават хора, които са преминали на сурова храна и които имат бъбречни проблеми и с щитовидната жлеза. Това не трябва да се случва. Ако претоварвате ендокринната си система, това може със сигурност да доведе до сериозни проблеми по-късно в живота ви. Запомнете – не говоря за „фазата на медения месец“, която включва първите пет до седем години.

Има много конкретни научни и клинични причини защо не е добре да се прекалява с нищо. Плодовете са чудесна храна, не искам хората да ме разбират погрешно. Няма нищо лошо в  яденето на плодове, но когато ядете огромно количество плодове и не разбирате всички фактори, може да стане проблем. Често хората чувстват приятна възбуда в началото на хранене с много плодове и малко мазнини, но много хора, които познавам и са на това хранене, имат постоянен апетит за плодове, защото страдат от свръхинсулинизъм (hyperinsulinism). Познавам хора, които ядат плодове по цял ден и така винаги имат много инсулин в кръвта. Един човек в Канада, на когото давах съвети за хранене, ядеше плодове на всеки час от 7 сутринта до 10 вечерта.

Ако ядете много плодове – особено ако ядете по цял ден – със сигурност ще имате много инсулин в кръвта постоянно и това ще донесе проблеми. Ако искате да продължавате така, трябва да тренирате по 5-6 часа на ден, което не препоръчвам.

Как може хората, които се грижат за здравето си, да ядат плодове, без да имат такива проблеми?

Най-лесно е да ядете такова количество плодове, каквото отговаря на разхода ви на енергия. След физически упражнения не отделяте инсулин и тогава може да ядете повече плодове, но не сме проектирани да ядем по 20-30 банана на ден. Даже ако тренирате за маратон, не е добре да ядете прекомерни количества плодове. Участвал съм в много маратони и в няколко 80-километрови състезания, тогава ядях повече плодове, но не прекалявах.

Друга успешна стратегия, която препоръчвам, е да се комбинират плодове със зелени листни, за да снижите количеството на отделения инсулин. Например може да плодове с маруля и селъри или да добавите ябълка и шепа боровинки към зелено смути.

Някои защитници на суровоядството твърдят, че ако ядеш мазнини, когато ядеш плодове, може да се избегне скокът на инсулина. Според други, захарта в плодовете ще причини само проблеми, ако я ядете мазнини. Какво е вашето мнение?

Ако ядете мазнини с плодове, отделянето на захар в кръвта ще се забави. Но не препоръчвам да се търсят начини да се заобикаля основна истина в биохимията. Хората, които преяждат с плодове, често го правят по емоционални или психологически причини. Вярвам, че трябва да се борим с истинските проблеми и да се ядат правилните комбинации. Не вярвам, че е добре да се ядат плодове, а после авокадо с плодовете, за да стабилизирате кръвната захар, защото не става така.

Най-добре е да не преяждате с нищо, а да ядете разнообразни и различни храни. Хората, които ядат мазнини без плодове, се справят много добре с мазнините, без да им пада енергията. Нужни са около две седмици хората да преминат от изгаряне на захари за хранене към изгаряне на мазнини за хранене.

Какво накара да се заемете с тази работа и начин на живот?

Винаги съм се интересувал от проблемите на здравето, още от младеж, тъй като цялото ми семейство се занимаваше с атлетика. Тренирах бокс и се подготвях по вдигане на тежести за олимпиада, освен това съм печелил състезания във флота в началото на 50-те години на ХХ век. Бях голямо момче – над 90кг чисти мускули. Ядях много сурова храна, но също и доста животински протеин – макар и не такива количества, каквито много хора ядат днес.

В сравнение със средното население бях много здрав. Семейството ми е голямо, имигрантско италианско семейство и бяхме възпитани да ядем много пресни, сурови храни. По-късно започнах да уча хранене.

Минах на 100% сурова храна преди повече от 40 години и се чувствам и сега, както тогава. В началото отслабнах много. По това време вече имах своя лекарска практика и това не изглеждаше много добре в началото. Хората бяха поразени, че от начина, по който изглеждах, съм станал толкова слаб.

Аз обаче исках да изследвам различните модели на хранене. Правил съм и много проучвания, и много експерименти върху себе си. Например, за да науча повече за гладуването, направих около седем дълги гладувания на вода. Открих и добрите, и лошите неща за гладуването.

Някакви мъдри слова за хората, грижещи се за здравето си, които се чудят дали гладуването на вода е подходящо за тях?

Всеки човек , който иска да прави такова гладуване повече от няколко дни, най-добре да отиде в специализирано място и да бъде наблюдаван от професионалист. Трябва да запомним, че гладуването на вода е обстановка, в която е много лесно да възникнат кризи. Ако човек е навлязъл дълбоко в лечебна криза, не е добре тази криза да се прави по-рискована. Моят опит ми е показвал, че най-подходящото време да гладуваш е, когато се чувстваш в най-добрата си форма. Когато си болен и слаб и правиш гладуване, най-добре е това да бъде наблюдавано в специализирано място за гладувания.

Запомнете, че храненето със сурова храна е максималната детоксикираща диета, заради всичките неща, които изключвате. Когато минете от стандартно хранене на 100% сурова храна, ще създадете лечебна криза. Тялото ви ще се справи с положението и ще ви излекува. Даже и на сурова храна, ако някой е използвал наркотици или е водил някакъв вид отровен начин на живот, той може да се разболее много от концентрирания токсичен ендогенен материал, който се изхвърля от организма. Но с различни техники за детоксикация, като хидроколоника, такива хора може да се справят добре.

Според вас как нашите вярвания, мисли и емоции влияят на здравето ни?
Важно е да промените не само какво ядете, но и в какво вярвате. Вярата ви може да ви даде възможност да се промените по всякакъв начин, не само какво ядете и начина ви на живот. Моята вяра се основава на християнството. Научен факт е, че вярата подсилва имунната ни система и общото ни здраве. Много е важно човек да има някаква духовна основа. Мисля, че това е една от основните причини да съм здрав на такава напреднала възраст.

Някакви заключителни думи  за нашите читатели?

Човешкият организъм е проектиран да живее според човешките закони. Ако следваме тези закони, може да поддържаме здравето си и да забавим процеса на стареене. Няма причина защо някой на напреднала възраст да не започва деня си с едно хубаво бягане, както правя аз!

СЪВЕТИТЕ НА Д-Р БИШИ ЗА ДЪЛЪГ И ЗДРАВ ЖИВОТ
- Ако искате да оздравеете, не яжте никаква обработена храна. Докато ядете необработена храна, ще забележите драматични промени в здравето си.
- Яжте разнообразни храни всеки ден, за да си осигурите възможно най-широк спектър хранителни вещества.
- Наблегнете на плодовете и зеленчуците – особено на зеленчуците, освен ако не сте трениращ спортист, в такъв случай може да включите повече плодове. Яжте много зелени листни зеленчуци.
- Когато ядете плодове, избирайте ниско-гликемични: боровинки и други подобни дребни плодове, ябълки.
- Съчетавайте правилно храните – не яжте протеини с нишестени храни.
- Ако искате да минете на 100% сурова храна, уверете се, че знаете какво правите.
- Ако ядете животински протеин или риба, яжте малки порции, най-много три пъти седмично и внимавайте да е чисто (био, свободно отглеждани животни, диво-уловени или отглеждани на пасища).
- Не преяждайте. Разберете кога сте заситени. Ако сте преяли с нещо един ден, не го яжте на следващия.
- Опитайте да не ядете след залез или три часа преди лягане. Ако ядете късно през нощта, яжте по-късно на следващата сутрин.
- Много упражнения, почивка и слънце.
- Мислете положително.
- Намерете си духовна основа и използвайте вярата си.


Шареният свят на Кейт Меджик
Raw Magic е една от първите книги, от които черпим идеи в Зоя-та. От нея и няколко други се запалихме по дисциплината „бъркане на супер храни“ с наличните ни продукти. Различава от много други на пазара със странните си цветни фотографии на храна и хора и още по-интересните съчетания на супер храни на може би най-известната суровоядка в Англия – Кейт Меджик. С едно изречение -  най-пънкарската книга със супер храни, която сме виждали. Някои от нейните рецепти правим и до днес в магазина. Въпреки че са странни (например броколи поляти със суров шоколад), много от тях са супер лесни за изпълнение. Суровитетопчета с мака са по нейна рецепта. Те са едни от любимите ни десерти. Естествено, че си ги нагодихме по зоевски с малко конопени семена и повече агаве. Пробвали сме и един „изстрелващ десерт“..само с коноп и какао. И така, скоро се подсетихме отново за Кейт и решихме да и пратим въпроси, на които тя отговори почти „скорострелно“:) Мерси Кейт!


 Кейт Меджик: „Когато децата ми станат на моите години, светът ще е неузнаваем„

Kate Magic
Как започна всичко при теб, имаше ли някакво събитие, което да отключи интереса ти към здравословния начин на живот? Как конкретно започна суровоядството?

Беше нещо, до което стигнах интуитивно. Винаги ми се е струвало по-правилно да ядеш растителна храна вместо животни. Хранех по този начин известно време, без дори да си давам сметка, че съм суровояд! През 1993 година мой приятел ми каза, че според него съм се превърнала в суровояд и аз реших, че да, това е моята същност.

Имаш трима сина, които са отраснали като вегани. Те проявявали ли са някога интерес към месото или млечните продукти, знаят ли какъв е вкусът им?

Те са любопитни, разбира се. За мен всичко опира до това да отворим сетивата си за естествената мъдрост на телата ни, която се крие дълбоко в нас. Ето защо аз просто им помагам да не губят връзка с природните си инстинкти. Не би ме притеснило, ако поискат да опитат другите варианти, защото се надявам, че съм ги възпитала да усещат кое е добро и полезно за тях, а това винаги ще ги връща към здравословното хранене. Не мисля, че някога са опитвали месо, но са пробвали млечните продукти. Най-големият ми син не ги харесва, а двамата по-малки ядат хапват сурови млечни от време на време.

Вярваш, че суровата храна съдържа повече жизнена енергия от сготвената. Някои лекари са на мнение, че организмът на някои хора не може да усвои полезните вещества от суровата храна. Значи ли това, че тези хора никога няма да могат да усетят от въпросната енергия?
Честно казано, не мисля, че тези лекари знаят какво говорят. Съвременните лекари не са учили нутриционистика , те имат дипломи за това как да предписват фармацевтични продукти. Повечето от тях са изгубили връзка с човешкото тяло и чудотворната му способност да се самолекува, когато му се окаже нужната стимулация.



Ако някой има конвенционален режим на хранене и иска да премине към суровоядство – как и за колко време би го посъветвала да извърши прехода? Как човек да се застрахова да не се увреди трайно при детоксикацията, която ще последва?

Моето мнение е, че необходими поне седем години, а често и повече, за да стигнеш до пълното суровоядство. Това не е нещо, което трябва  да вземеш в галоп, а дългосрочно намерение. Ако сме си поставили за цел да променим живота си така, че да се наслаждаваме на по-дълъг престой на земята в отлично здраве, за къде сме се разбързали? Смятам за напълно реалистично това да ни позволи да водим пълноценен и активен живот и доста след 100-ната си годишнина – така че, ако отнема 10 години да станеш суровояд, то те си струват.

Възможно ли е така наречените „суперхрани“ да не се понесат добре от даден организъм? Подкрепяш ли максимата, че всяко вещество е лекарство в едни количества и отрова в други?
Да, всичко в живота е относително. Много малко храни са изцяло добри или изцяло лоши.

Доста често в медиите четем за столетници, които признават, че са пушили и пили дълги години и като цяло не са били особено внимателни в хранителния и двигателния си режим. Имаш ли някакво обяснение за този феномен?
Да започна с това, че генетиката играе много голяма роля за физическото и психическото ни състояние. Освен това, всеки, който в момента е на повече от 100 години, е отраснал с необработена химично храна в незамърсена околна среда. Преди 50-60 години не е имало храни с толкова консерванти и добавки, не имало толкова пестициди и химикали ввъв въздуха, водата и храната. Ето защо в момента сме в толкова окаяно положение. Ние сме второто, третото, може би четвъртото поколение, което е отгледано с обработена храна, произведена в изкуствени условия и затова сме изправени пред най-голямата здравна криза в човешката история. Ако преди 20 години попитахте някой дали познава човек, болен от рак, беше малко вероятно да се сети. Ако го бяхте попитали преди 10 години – вероятно вече имаше такива познати. А сега – вече е сигурно, всеки има някой близък или познат, който е преживял или дори в момента се лекува от рак. Наложително е да променим на 180 градуса посоката, в която вървим от 50-те години насам, така че столетниците да не се срещат толкова рядко.

Ти самата не се ли изкушаваш от сготвена храна понякога и кое ястие ядеш „по изключение“ от основния ти режим? Не, никога. Чувствам се толкова добре със суровата храна, че готвената не ме привлича въобще. Ще ме накара да се чувствам по-уморена и нещастна, защо да искам да си го причинявам?



Има ли известни личности, на които си съставяла диета? Какви бяха отзивите им след това?
Може би най-известният е певецът Бой Джордж. Той прави прехода към суровоядство вече трета година и много му харесва, казва, че се чувства страхотно. Освен че отслабна много, този режим му помогна да си върне позитивния поглед към живота и самочувствието след като  преживя един труден период.

Вярваш ли, че емоциите имат силата да променят вкуса и дори хранителната стойност на храната? Например сготвеното с любов от баба (дори и не с най-екологично чистите съставки) в крайна сметка да се окаже по-пречистено и полезно от това, което могат да ни поднесат в най-изискания гурме ресторант?
Да, определено. Най-добрата храна е здравослновната храна, приготвена с любов. Енергията, която влагаме в храната, която приготвяме и ядем, дава съвсем реално и доста дълбоко отражение върху здравето ни. Ето защо винаги трябва да следваме сърцата си и да ядем храната, която ни прави най-щастливи. Да ядеш здравословно, защото смяташ, че така трябва, вместо защото искрено го искаш, не е холистичен подход. Но в крайна сметка, това е магията – колкото повече се вслушваме в себе си, толкова повече търсим това, което е добро и полезно за нас.

Дори и повече хора да станат вегетарианци, цялата индустрия (която наричаме хранителна, а всъщност е по-скоро химическа) сякаш продължава да се разраства. Смяташ ли, че има как да се излезе от този порочен кръг? Ще дойде ли момент мнозинството, което в момента твърди, че се храни „нормално“, да стане малцинство?
Да, мисля, че в момента сме точно в тази повратна точка. В следващите няколко години ще ставаме свидетели на все повече трагедии, случки, които ще изглеждат несправедливо жестоки, но всъщност ще послужат, за да пробудят хората за по-добър начин на живот. Вярвам, че по времето, когато децата ми станат на моите години, светът ще е неузнаваем, и промяната ще е за добро.

Любопитни сме -  коя е любимата ти суперхрана? Трите най-силни растения на планетата са рейшите, конопът и синьо-зелените водорасли от езерото Кламат. Консумирам ги всеки ден. Освен това почти ежедневно включвам мака и MSM в менюто си. Обожавам mucuna и какаото заради свойството им мигновено да повдигат настроението. Понякога си мисля, че мога да карам само на авокадо или може би кососови орехи. Мога да продължавам да изреждам…с толкова много удивителни храни, между които да избираш, въобще не е чудно, че не ми липсва нищо от предишното ми хранене!

СНИМКИ (Kate Magic):
Активен

analizator

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 94

Много интересно хубава информация благодаря. Има нещо защо се свързва суровоиядството с веганството. За мен хубаво е да има преход. Първо е по добре да се започне с истинското суровоиядство тоест влючва се всичко сурово например яйца майонеза сурови млечни така ще се почустваш по щастлив и после след време когато се почустваш подготвен да минеш на веган суровоядство. За мен е  неправилно да се мине пълно суровоядство като намаляваш постепено готвената храна. Да се запомни готвената храна е като камшик за тялото ако си на сурово като опиташ малко готвена храна ще те завлече и после трудно е да бъдеш пак на сурово. Готвената храна е като цигарите не може малко да пушиш трябва да ги откажеш от веднаж. Хубаво е да се започне суровоядството като се включват сурови яйца и млечни и постепено да се мине към веган суровоядство :Content_22:
Активен
Първият признак на състаряването е да мислиш повече за миналото отколкото за бъдещето! Децата мислят за бъдещето!
"Анализатор"

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614

monika, интересна и полезна информация  :love_026:

monika

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 75

Мерси Ros :) и на analizator за коментара!
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

Много полезно, Моника. Поздравления и от мен.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

xITSOx

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 84
    • youtube

Такаааа доста полезни съвети, но на някоко места видях неща, които лично аз смятам за пълни глупости. Този Фред Биши е поредния паляк, който ви набутва безумните идеи, че плодовете са опасни в големи количества. HORSESHIT! Вижте Майкъл Арнщайн (The Frutarian), Durianrider както и другите дългогодишни суровояди, които ядат предимно плодове. Даже и да не са атлети, като споменатите по-горе имена, всички са в цветущо здраве и прекрасна физика. Не можеш да преядеш от плодове (освен ако не са сушени или силно концетрирани като фурмите например). От 1-2 години наблягам на плодовете и прогресивно увеличавам броя на консумираните калории (от въглехидрати, галвно плодове), зареден на макс с енергия и живец + елегантна физика. Идеята е мазнините да са силно ограничени и тогава нямате грижа с плодовете, сложните въглехидрати и високите гликемични индекси,.... а има и нещо друго... Вече на доста хора им стана ясно,че гликемичния индекс не е толкова съществен, а вместо него по-добре да вземете под внимание ГЛИКЕМИЧНИЯ ТОВАР на дадена храна (http://www.bb-team.org/articles/3627_glikemichen-louding)
Та така де и този мистър Биши говори полуистини и гледа да си напълни джобовете като продава разни продукти в тубички.... за какво задравословно хранене ще ми говори като иска да ми набута боклуците си.... Аре моля, кръгом! ;)
Активен
Total Liberation

Крем

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 58


 "Обожавам mucuna и какаото заради свойството им мигновено да повдигат настроението."

Какво означава mucuna?


Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист

xITSOx, случайно не ти ли се струва, че точно  този  твой тон е присъщ за едни малко по-други форуми, в които би се срамувал  да присъстваш...? Да не се връщаш от протест случайно , че така си се наострил? :) И дали не би могло да изкажеш същото становище  с малко по-мек и уважителен тон към авторитет с 50 годишна практика? 
Ясно е , че си прекалено млад  и знаеш всичко,  но  ти  не даваш дори миниатюрен аргумент - защо точно трябва да дадем "кръгом" на д-р Биши?  :surpris_23: Само защото продава продукти в тубички ли ?
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

xITSOx

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 84
    • youtube

Млад, ни врял, ни кипял, от плодовете съвсем обезумял  :Confus_3: Хейтърски влязох с горния пост и да си призная, това си беше 100% реакция без много умисъл. Сега ще се покая и занапред ще коментирам с подходящия за форума тон, изтъквайки нужните аргументи.
В случая наистина имам само един. И той е, че повечето "гурутата" в суровоядството поставят мангизите на преден план. Д-р Биши изглежда наистина е натрупал солиден опит и е помогнал на много хора, за което наистина дълбок поколон, но той и други като Дейв Уолф, Мат Монарх, та дори и Гейбриъл Казънс (който ми изглежда пич, но в различни интервюта изразява различни позиици спрямо плодовете) целенасочено (поне според мен) удрят контра на плодовете. Защо? Защото от плодове не се печели. Какво ще стане ако хората ядат плодове и спрат да си купуват всичките им там щуротии в туби, буркани и пакети... А и ако се вгледате в съдържанието на продуктите, които продават ще видите,че има разни неща като морска СОЛ, какао (което го водят като супер храна, а всъщност е МАЗЕН наркотик богат на теобромин), сироп от агаве (което си е РАФИНИРАНА ЗАХАР, но иначе викат че плодовете са опасни) и тн... Това ми е идеята. Може и да правя грешка като нареждам Фред Биши на едно с гореспоменатите лица, но така виждам аз нещата. Тези хора имат знания и опит,  но преди всичко са бизнесмени и заради продуктите си удрят контра на най-есенциалната човешка храна (според мен) - ПЛОДОВЕТЕ.
Ето и втората личност от горния текст Кейт Меджик.... Много яка и свежа пънк суровоядка, но пак само промотира разни супер храни, които се купуват в специалните магазини. Органик и био "супер" храни, добавки, ензими, али бали. Не, че е лошо. Супер е! По-добре това от кауфланд и била.  И тези хора трябва да ядът и си правят бизнеса. Това си е техния начин. А моя в случая беше да излая два три пъти, защото комерса малко ми нагарча :)
ПоЗдрави и с най-добри чувства  :Cherries :Appetit_4:
Активен
Total Liberation

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376

За мен лично беше много интересно, че д-р Биши е 100% суровоядец и като човек, ходещ по този път, казва, че това в много от случаите е опасно и вредно и посочва какви биха могли да бъдат негативите. Това, според мен наистина е много ценно, защото не може да се заподозре корист. Ако беше представител на друго течение и се произнася така за суровоядството, щяхме да си помислим, че просто защитава своята си школа.
Много ми хареса нещо, което отдавна си мисля - че много от т.нар. суровоядци, всъщност не са 100% такива, независимо, че учат другите на това.
А това какво продава в туби и опаковки е без значение - тук въпросът е дали 100% суровоядство или нещо различно от това.
Активен

analizator

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 94

За мен доктор Биши е една перла от суровоядството. Зашлужава адмирации за това което е постигнал, много голям опит и знания достигнати с много практика. От анализа ми забелязвам че доктор Биши в практиката си набляга на основата и избягва крайностите в своята практика. Сега има и нещо друго да незабравяме че интервюто е взето от човек несуровоядец, а един суровоядец може да го попита по правилно. Не на последно място отговорите често се интерпретират малко различо от действителноста. Спомням си че веднаж се наложи да давам интервю и след това в вестника беше написано доста по различно. Радвам се много на хъса на xITSOx виждам в него голям борец, но и много се радвам на бате Бино на неговият аналитичен ум и на неговата устременост към съвършенство. Двамата са като две части от едно цяло. Едно цяло на хармония  :Content_22: :Content_22: :Content_22:
Активен
Първият признак на състаряването е да мислиш повече за миналото отколкото за бъдещето! Децата мислят за бъдещето!
"Анализатор"

monika

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 75

Здравейте,хубави коментари :)  ;)
Искам само да уточня ,че д-р Биши до колкото разбирам има предвид ,че проблемите настъпват след 5 до 7 години :) ,че става въпрос за прекаляване с плодовете ,за хранене предимно с плодове и набляга на това храната да е РАЗНООБРАЗНА. Дори отбелязва ако преядем с нещо на другия ден да не посягаме към него .
 
Запомнете – не говоря за „фазата на медения месец“, която включва първите пет до седем години.

Най-добре е да не преяждате с нищо, а да ядете разнообразни и различни храни.

Има много конкретни научни и клинични причини защо не е добре да се прекалява с нищо. Плодовете са чудесна храна, не искам хората да ме разбират погрешно. Няма нищо лошо в  яденето на плодове, но когато ядете огромно количество плодове и не разбирате всички фактори, може да стане проблем.
Активен

Diego de la Vege

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 348

Интервю с д-р Фред Биши – I част
 ... Всеки път, когато консумирате много плодове и не сте правили физически натоварвания да изразходите всичката захар, която сте изяли, ще отделяте много инсулин. Ако кръвната ви захар е в нормата след ядене на много плодове и без голямо физическо натоварване, това е възможно само при отделяне на много инсулин...

Странно, не знам какви плодове хапват зад океана (може би поръсени с пудра захар), но в останалата част на света плодовете съдържат главно фруктоза, която не изисква инсулин за нейното усвояване, фруктозата се преработва от черния дроб (биология за седми клас, втори срок)!

п.п.
... и въобще, все едно да казва, че проблема на тревопасните животни е, че ядат много трева! Какво друго да яде едно плодоядно животно (какъвто е човек), ако не плодове? Вярно че нашите далечни плодоядни братовчеди маймуните "съгрешават" с малко мравки, някое и друго полуизмътено яйце и дори дребни бозайници, но основното си остават плодовете!
... не знам, нещо ми понамирисва статията!
« Последна редакция: 26-02-2013, 11:58:37 от Diego de la Vege »
Активен

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991

 До сега не съм видяла/чула/усетила нито един скофтен случай с много плодове и нискомазнинен режим. Второто обаче, не мога да подчертая колко е важно. Има и друго:) Трябваше ми дълго време да го разбера, но под много и под тъпчене има разлика. Аз лично, цял живот съм практикувала "емоционално" хранене и съм се тъпкала в пристъпи на слабост. Когато започнах 811 бях доволна, че мога да го правя и същевременно да отслабвам и да имам много енергия (много гадно самопризнание, но факт) Хубавото е, че след като дадеш на тялото си възможност само да се нормализира, като го пуснеш да си начеше крастата(в моя случай лакомията) и нещата си идват на мястото. Е, отне ми една година... :) Сега не ям чак толкова, колкото преди. Пак е много за критериите на хората, но май не минавам повече от 3000 калории.  Дъвча много повече -за мой потрес установих, че през целия си живот никога не съм усещала истинския вкус на храната, защото съм гълтала като ламя  tooth Ако някой усеща какъвто и да е стомашен дискомфорт, му препоръчвам, да не гълта храната преди да е станала абсолютно хомогенна каша в устата му. Ако човек дъвче така, просто няма как да преяде...Чувството за лакомия след като си се наял бива туширано от това, че ти е писнало да дъвчеш вече  :Content_4 - emotloader: И каквото иска да ми пише доктора, ако имаше как, щях да ям само и единствено плодове + от време на време картофи и зелено. Това е храната за мен, пожелавам на всеки да си я намери  :peperudi:
Активен
Psychonaut

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист

Диего , принципно си прав, човек е плодояден. Обаче има  и тук някои съществени "подробности"..
 1. Това , че фруктозата  не изисква никакъв инсулин, май не е съвсем вярно.. Можеш да питаш всеки диабетик.( На тях им разрешават само определено количество плодове, и пак е според индекса им) А и лесно може да се замери в лаборатория - мериш на гладно , после мериш след 3 банана.
2. Плодовете, с които са се хранили прародителите ни, са били диви  и не са съдържали толкова фруктоза. Имали са повече фибри , с което и гликемичният им товар става друг! Сегашните плодове , знаем, са "оптимизирани"  да са по-сладки , за да се купуват повече. ( сега някои сортове ябълки са толкова сладки , че се стъписваш. Това не е "природно")
3. Тревопасното животно яде само трева, да.  Обаче САМО трева са яли и всички негови прародители хиляди години назад ! Докато един сегашен 100%-ов плодоедец  еволюционно не е готов  да бъде на 100% плодояден, защото назад във времето , поне 1000години назад , е имало достатъчно голям период , в който неговите предци не са били на този режим!  Това е информация , която се вгражда в гените и се предава на поколенията. Според мен главно затова голяма част от суровоядците докладват за "усложнения" . Защото правят рязка промяна  от гледна точка на еволюционните процеси. А там промените се извършват  бавно..

  
« Последна редакция: 26-02-2013, 13:02:15 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Diego de la Vege

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 348

... А и лесно може да се замери в лаборатория - мериш на гладно , после мериш след 3 банана.
Действително се вдига кръвната захар (макар и от фруктозата), само че тя се преработва в черния дроб, не й трябва инсулин, за бананите обаче си прав, те съдържат почти 1:1 фруктоза и глюкоза, ама такива плодове са малко, в плодовете преобладаваща е фруктозата.
Наистина сегашните плодове от хипермаркета са си жива химия, прав си за съжаление ... може би тук се крие неудачата на плодоядците, знам ли ...
Не знам за гените, но храносмилателния ни тракт не е мръднал ни на йота от този на орангутана или горилата (може би само кучешките ни зъби са по-малки).

п.п.
Познавам диабетик, зарязал инсулина само от няколко курса при д-р Емилова на плодове и чай.
« Последна редакция: 26-02-2013, 13:56:37 от Diego de la Vege »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист

Диего, анатомично стомахът  си е същият. Но физиологично - има сериозни разлики, които не са видни с микроскоп.  И на Манек стомахът му е като моя , обаче неговият може без храна , а моят все още не може :)
Добре известни и проучени! са редица случаи , когато японци или други националности  отиват в САЩ , възприемат тамошният начин на хранене и в много кратък срок  се сдобиват със сериозни здравословни проблеми. Това е така , заради бързата смяна на начина на хранене.  (  Самите американци  издаянват по-дълго на техния си начин , още от деца "тренират".. :) )  По същество преминаването изведнъж към плодоядене  също е бърза смяна, като явно без голямо значение , че сменяш в добрата посока. ( същото е и при лечебното гладуване - първо кратки срокове, после по-големи)  Възможно е  това да е проучено от някого, нямам представа ,но е интересно  -  с каква скорост различните организми могат да се приспособят към нови условия и до колко..



Режимът на плодове и чай ( все пак по схема, не "на корем") вече излиза от графата "хранене". Той попада в графата "лечение".  Защото се явява "полезният стрес" , точно заради еволюционни причини.  Затова и на диабетика ( а и не само на него) му се отразява   благотворно.
  Предполагам обаче , че ако един диабетик се е хранил цял живот 100% само с плодове и чай и въпреки това си е пак диабетик , за него вече трябва да се търси по-различен, по- "висш"  "полезен стрес" - например гладуването на вода. 
 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Diego de la Vege

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 348

Съгласен съм на 100%, че има нещо в повече от това което се вижда под микроскоп, особено що се отнася до свръхлюде като Манек и компания.

.... Възможно е  това да е проучено от някого, нямам представа ,но е интересно  -  с каква скорост различните организми могат да се приспособят към нови условия и до колко..

Според мен (поне за хората) зависи от психическата нагласа, ако ти се напълва устата със слюнка, щом ти замирише на скара, по-добре не посягай към здравословно хранене, стресът и пагубните последствия от него ще са по-големи от ползите. За това е нужно да се ограмотява човек, да му дойде отвътре дет се вика, а не този казал, там прочел нещичко ... и хоп, с адски мъки от понеделник сме на 100% сурово, щото май било полезно ...
Активен

MarianaM

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4

До сега не съм видяла/чула/усетила нито един скофтен случай с много плодове и нискомазнинен режим. Второто обаче, не мога да подчертая колко е важно. Има и друго:) Трябваше ми дълго време да го разбера, но под много и под тъпчене има разлика. Аз лично, цял живот съм практикувала "емоционално" хранене и съм се тъпкала в пристъпи на слабост. Когато започнах 811 бях доволна, че мога да го правя и същевременно да отслабвам и да имам много енергия (много гадно самопризнание, но факт) Хубавото е, че след като дадеш на тялото си възможност само да се нормализира, като го пуснеш да си начеше крастата(в моя случай лакомията) и нещата си идват на мястото. Е, отне ми една година... :) Сега не ям чак толкова, колкото преди. Пак е много за критериите на хората, но май не минавам повече от 3000 калории.  Дъвча много повече -за мой потрес установих, че през целия си живот никога не съм усещала истинския вкус на храната, защото съм гълтала като ламя  tooth Ако някой усеща какъвто и да е стомашен дискомфорт, му препоръчвам, да не гълта храната преди да е станала абсолютно хомогенна каша в устата му. Ако човек дъвче така, просто няма как да преяде...Чувството за лакомия след като си се наял бива туширано от това, че ти е писнало да дъвчеш вече  :Content_4 - emotloader: И каквото иска да ми пише доктора, ако имаше как, щях да ям само и единствено плодове + от време на време картофи и зелено. Това е храната за мен, пожелавам на всеки да си я намери  :peperudi:


И аз имам същия проблем с емоционалното преяждане..Много ми е трудно да се отуча да го правя и се надявам поне като ям полезна храна да намаля вредния ефект :)
Активен
Bang! Bang! My baby shot me down...

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376

Съгласен съм на 100%, че има нещо в повече от това което се вижда под микроскоп, особено що се отнася до свръхлюде като Манек и компания.

.... Възможно е  това да е проучено от някого, нямам представа ,но е интересно  -  с каква скорост различните организми могат да се приспособят към нови условия и до колко..

Според мен (поне за хората) зависи от психическата нагласа, ако ти се напълва устата със слюнка, щом ти замирише на скара, по-добре не посягай към здравословно хранене, стресът и пагубните последствия от него ще са по-големи от ползите. За това е нужно да се ограмотява човек, да му дойде отвътре дет се вика, а не този казал, там прочел нещичко ... и хоп, с адски мъки от понеделник сме на 100% сурово, щото май било полезно ...


Направо в 10-ката!!! :Content_14:
Активен
 

Страницата е създадена за 0.107 секунди с 22 запитвания.