Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Нитрирани зеленчуци? Тежест в стомаха, повръщане?  (Прочетена 3302 пъти)

Zane

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7
  • Nothing can overpower that from which power comes.

Здравейте отново!   :Content_22:
________________

Искам да попитам дали е възможно доматите и краставиците ако биват нитрирани, да са причината за тежестта която чувствам в стомаха и постоянното повръщане след ядене? От някъде две седмици насам теглото ми спадна рязко, защото много често повръщам храната която поемам. Нямам режим или часове в които ям, а ям когато ми се преяде а това е обикновено към 14:00 и 20:00. Не разбирам, кое може да провокира това повръщане и тежест? Възможно ли е да е детоксификация? Не ми се вярва много да е това, защото от 1 година ям само сурова храна, и между този период съм ял картофи или ориз без никаква сол или мазнина поради липса на свежи плодове. Някой?  ???

Благодаря на всички предварително!  :flowers2:
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

голяма грешка, че не приемаш сол, само това мога със сигурност да ти кажа...
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист

Това  с повръщането не е дреболия , Zane. На чичо Доктор ходи ли ?
(А също поглеждаш ли също и в кои раздели пускаш новите си темички? :) )
« Последна редакция: 30-11-2013, 21:57:16 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148

iskrena се очертава да е сред любимите ми дейци в новата история на човека  tooth

Това за солта категорично не е вярно.

Чуй сега какво ще ти кажа момче ..  :) Ако искаш ме чуй, ако искаш недей. За правилното функциониране на организма са необходими малки количества органичен натрий и големи количества калий.  Неорганичният химичен елемент се счита за извънклетъчен минерал.  И като такъв той остава извън клетките в течността, в която те се потопени. Калият е вътреклетъчния минерал, необходим за обмяната на вещества вътре в клетката. И когато йонният баланс между извънклетъчната и вътреклетъчната течност е нарушен, възникват усложнения, които увреждат клетките. И тези нарушения винаги са свързани с излишък на натрий и дефицит на калий !  При нормално вегетарианско/веганско хранене растителните храни съдържат достатъчни количества органичен натрий за задоволяване на нуждите на организма. Защо е важен за организма ни калий, а не толкова натрий ? - Калият действа като катализатор в процесите на ензимен синтез. Докато натрият обикновено действа като инхибитор или блокиращо вещество в това отношение. С навлизането на натрий в клетките и тъканите се потиска функцията на ензимите, а нормалната активност на тъканите се затруднява или блокира. Затова трябва да държим сметка за постъпването и осигуряването на организма ни с органичен калий и не толкова натрий. Излишъка се извежда чрез бъбреците и изхода на храносмилателния канал. Добавяйки към храната сол, това неминуемо довежда до появата на излишък от неорганичен натрий в организма, а калият излиза от клетките и се натрупва в интрацелуларната вода.  Затова е важно да приемаме големи количества сурова растителна храна без сол! Тя съдържа достатъчно "сол", необходима за нормалното функциониране на организма. 
ето и една статия на "авторитет" по въпроса http://bolenzdrav.com/Здрави-и-красиви/Хранене/Д-р-Гайдурков-Организмът-ни-се-бори-със-солта-като-с-отрова

Почитателите на хималайската сол нека обърнат внимание на следния цитат " Концентрацията на NaCI в морската сол е средно 96,2%, а в хималайската - 97% и повече. Следователно само в около 3% от солта се съдържат другите соли." Няма смисъл да си давате по 30-40 лв за розова, с цвета на дъгата .. хималайска сол, която реално по-голямото Зло от обикновената морска сол, която струва стотинки
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

Приятелю, яж плодове и зеленчуци само от сезона. Какви краставици и домати през зимата. Всичко е далеч от истината.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148

Zane, има няколко стратегии, които можеш да използваш за намаляване количеството на нитратите и пестицидите.
Предварително накисване в чиста вода. Облагите са минимални. Правилната техника и пропорция е 1 супена лъжица на 4.5 литра студена вода, като може да се използва оцет или сода за хляб или хим. сол .
Идеята е, че оцета има свойството да разделя мазнина и вода, а пестицидите са на мастна основа, съответно горния слой пестициди пада.. Нитратите са термолабилни. Също толкова успешно можеш да ги изложиш на слънце за 30 мин. От пряката слънчева светлина се разлагат/разтварят, като слънцето неутрализира вредните "емисии". Директни сравнения преди и след употребата съм првила при използване  на оцет, лимон, натриев бикарбонат. Но това , което мога да споделя като лични наблюдания за най-ефективен метод, това е  ефективния способ на солта. На принципа на обратна осмоза, предизвикана от солевия р-р, става извличането над 90 % от нитратите.  А и много от микроорганизмите не могат да съществуват в прекалено солена среда. Дугия ефективен способ, който намира най-широко приложение при мен лично, това е озонатора за плодове и зеленчуци. Тук срещнах доста въпросителни попътя, понеже разни "експерти" в областта ме разколебаха в противопестицидните свойства на озонатора , като заключиха че съм направила крайно необоснован харч , предвид принципа на работа, биофизичните постановки, параметри и др. технически особености (волтове ..). И тук отново се наложи да "наливам" лични средства , за да съм сигурна в читавостта на уреда и метода. Носих храни за директни сравнения м/у такива не претърпели първична обработка с външни субстанции; растения,накиснати в солен р-р и такива, взети след завършване на работния цикъл на машината. Озонатора бие по точки. Но аз съм за Солта при липса на такъв.

Един малко неприложим метод, когато говорим за краставици/домати, но общо правило, за всички онези плодове и зеленчуци, които са извън сезона. Съвета ми е да използваш сокоизтисквачката в този случай.
Когато  препаратите за растителна защита осъществят контакт с растенията, техните токсини се отлагат  във фибрите. Ензимите и жизнените елементи са несъвместими с токсините подоно на взаимоотношенията на водата с мазнината. Изтискването на плодовете и зеленчуците води до извличане на ензимите и микроелементите в сока и се отделят фибрите, с отложените в тях вредни в-ва. Но друг е въпроса разбира се колко жизнени градивни елементи се съдържат в плодове и зеленчуци, отгледани в бедна на хранителни в-ва почва ....
« Последна редакция: 01-12-2013, 09:08:22 от Лунното момиче »
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

добре, Л.М. , има логика в написаното от теб за калия и натрия, но ... как, тогава, обясняваш невероятните резултати в лечение на какви ли не сериозни заболявания, постигнати от д-р Батманджелидж?!

а резултатите на хора, споделящи в руските форуми, които вземат сол в пъти повече от препоръчаното от Батман, за което нещо писа in - none в дневника си?!
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

Няма смисъл да си давате по 30-40 лв за розова, с цвета на дъгата .. хималайска сол, която реално по-голямото Зло от обикновената морска сол, която струва стотинки

да, но проблемът е в наличието на йод в обикновената морска сол, освен ако пак не е супер скъпа, за да е нерафинирана и здравословна, без добавки...
Активен
 

Страницата е създадена за 0.069 секунди с 21 запитвания.