Темата за млякото не е за тук, но понеже ми е професия и аз да се включа...
Бате Бино, млякото,което постъпва в мандрите съвсем не съдържа САМО млечнокиселата бактерия.При една микроскопска картина на сурово мляко може да се види,че същото е адски замърсено.Освен м.к.бактерии то съдържа и гнилостни бактерии,дрожди и прочие животинки.Микробиологията на млякото е най-богатата.
И това всичко е в резултат на нечистотия - като започнеш от обикновения селянин,млекопункта,млекаря и самата мандра.У нас е адска мърсотия по цялата верига.Ако не се пастьоризира бързо, млякото за нищо не става.
Затова ако суровото мляко ще се пие сурово,то трябва да е собствено - добито у дома.Суровото мляко съдържа калций,пастьоризираното-не.Киселото мляко също-не.Тъй като при варенето на млякото калция се губи,то при производството на сирене и кашкавал се прибавя неорганичен калции-калциев хлорид.Той свързва млечните белтъци,които в резултат на сирищната мая преципитират.Така образуваната калциево-белтъчна мрежа оформя плътния сиренен коагулум (ако сиренето е домашно производство-по суров начин-не се прибавя калций, а само мая).
Затова се твърди,че в сиренето и кашкавала се съдържа калции. Но той е неорганичен и е внесен отвън.А млечния белтък се разгражда в кисела среда(напр.в организма) и като "зърне" калций там веднага бърза да се свърже с него.Отделно при мен млечния белтък образува страшно много слуз и сигурно ще трябва да гладувам с години, докато се изчисти всичко.
Затова избягвам млечните продукти. Но проблема сигурно е със ставите, както каза Роми- проблем на ставния хрущял.Наследствено е.Майка ми пие бульон от тел.джолан
и взема някакви добавки.Лично аз ще се поинтересувам за вегетарианския начин за справяне с проблема.