Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Суровоядство и здраве  (Прочетена 10955 пъти)

Kalia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 274
Re:Суровоядство и здраве
« Отговор #20 -: 11-02-2014, 09:15:14 »

Темата за млякото не е за тук, но понеже ми е професия и аз да се включа... ;D
Бате Бино, млякото,което постъпва в мандрите съвсем не съдържа САМО млечнокиселата бактерия.При една микроскопска картина на сурово мляко може да се види,че същото е адски замърсено.Освен м.к.бактерии то съдържа и гнилостни бактерии,дрожди и прочие животинки.Микробиологията на млякото е най-богатата. >:( И това всичко е в резултат на нечистотия - като започнеш от обикновения селянин,млекопункта,млекаря и самата мандра.У нас е адска мърсотия по цялата верига.Ако не се пастьоризира бързо, млякото за нищо не става. :surpris_23:
Затова  ако суровото мляко ще се пие сурово,то трябва да е собствено - добито у дома.Суровото мляко съдържа калций,пастьоризираното-не.Киселото мляко също-не.Тъй като при варенето на млякото калция се губи,то при производството на сирене и кашкавал се прибавя неорганичен калции-калциев хлорид.Той свързва млечните белтъци,които в резултат на сирищната мая преципитират.Така образуваната калциево-белтъчна мрежа оформя плътния сиренен коагулум (ако сиренето е домашно производство-по суров начин-не се прибавя калций, а само мая).
Затова се твърди,че в сиренето и кашкавала се съдържа калции. Но той е неорганичен и е внесен отвън.А млечния белтък се разгражда в кисела среда(напр.в организма) и като "зърне" калций там веднага бърза да се свърже с него.Отделно при мен млечния белтък образува страшно много слуз и сигурно ще трябва да гладувам с години, докато се изчисти всичко. :Confus_3:
Затова избягвам млечните продукти. Но проблема сигурно е със ставите, както каза Роми- проблем на ставния хрущял.Наследствено е.Майка ми пие бульон от тел.джолан :Confus_3: и взема някакви добавки.Лично аз ще се поинтересувам за вегетарианския начин за справяне с проблема. :Content_22:
Активен

Vladi91

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21
Re:Суровоядство и здраве
« Отговор #21 -: 11-02-2014, 10:07:48 »

Всеки учен си има своя версия или философия. Явно всеки трябва да открие сам истината, отнасяща се за самия него. Ето например - това е форум за суровоядство. Тук повечето участници го подкрепят, защото са видели положителния му ефект върху собственото им тялото. Но изведнъж се появява някой като Петко, който абсолютно искрено и добронамерено споделя своя личен опит, който отхвърля полезността на този стил на хранене. И къде е истината? Аюрведа? Добре, приемаме, че e Аюрведа. Но изведнъж отхвърляме твърдението й за млякото. Тогава може би няма "вярна" филисофия. Може би всеки трябва да направи "синтез" на тези много философии и да отркрие кое е най-добро за него...
Но аз все пак продължавам да питам: Защо сме единствените живи същества, които ядат готвено и Аюрведа твърди, че без него някои хора ще се разболеят (онези, при които Вата доша предоминира)? Променени сме вече генетично от периода на ледената епоха?
Активен

Vladi91

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21
Re:Суровоядство и здраве
« Отговор #22 -: 11-02-2014, 10:15:38 »

Бате Бино, относно суровото мляко, наясно съм с тези неща, които казваш. Но съм наясно и че ние не знаем произхода, начина на съхранение и продължителността му. А това са важни подробности за един суровоядец. В случая съм съгласен с Калия. Само не можах да разбера защо сиренето да не съдържа калций. Какво се случва с него? Изхвърля се с цвика?
Активен

Kalia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 274
Re:Суровоядство и здраве
« Отговор #23 -: 11-02-2014, 14:21:52 »

Бате Бино, относно суровото мляко, наясно съм с тези неща, които казваш. Но съм наясно и че ние не знаем произхода, начина на съхранение и продължителността му. А това са важни подробности за един суровоядец. В случая съм съгласен с Калия. Само не можах да разбера защо сиренето да не съдържа калций. Какво се случва с него? Изхвърля се с цвика?
Сиренето СЪДЪРЖА калций.Той се внася чрез неорганичния калциев двухлорид.
Ca 2+ се свързва с млечния белтък и така се образува плътната подсирка.
Въпроса е в това,че има твърдения,че калция от млечните продукти не се усвоява от организма.Твърди се, че млечните белтъци свързват калция от нашия организъм и така го отнемат от него, вместо да са негов източник. :pensif_29:
Активен

Mia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 215
Re:Суровоядство и здраве
« Отговор #24 -: 14-02-2014, 09:32:32 »

Всеки учен си има своя версия или философия. Явно всеки трябва да открие сам истината, отнасяща се за самия него. Ето например - това е форум за суровоядство. Тук повечето участници го подкрепят, защото са видели положителния му ефект върху собственото им тялото. Но изведнъж се появява някой като Петко, който абсолютно искрено и добронамерено споделя своя личен опит, който отхвърля полезността на този стил на хранене. И къде е истината? Аюрведа? Добре, приемаме, че e Аюрведа. Но изведнъж отхвърляме твърдението й за млякото. Тогава може би няма "вярна" филисофия. Може би всеки трябва да направи "синтез" на тези много философии и да отркрие кое е най-добро за него...
Но аз все пак продължавам да питам: Защо сме единствените живи същества, които ядат готвено и Аюрведа твърди, че без него някои хора ще се разболеят (онези, при които Вата доша предоминира)? Променени сме вече генетично от периода на ледената епоха?

Истината е по средата.
Или за да бъде здрав човек, трябва да се храни балансирано и здравословно.
Не мисля, че оптималният вариант е 100% сурова храна.
Най-добрият вариант, при който организма няма да чувства никакви липси, е 70/30.
70% сурова храна + 20% варени бобови и задушени зеленчуци + 10% млечни.
Активен

Kalia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 274
Re:Суровоядство и здраве
« Отговор #25 -: 14-02-2014, 10:21:08 »

Най-добрият вариант, при който организма няма да чувства никакви липси, е 70/30.
70% сурова храна + 20% варени бобови и задушени зеленчуци + 10% млечни.
Не мисля,че може да се даде точна пропорция за идеалният вариант за здравословно хранене,защото всеки организъм е строго индивидуален. 70/30 е идеалният вариант за мен например (без млечните) и това е защото съм доша капха по аюрведа.
Но например за вата, за които между другото бобовите са забранени, суровата храна трябва да е до 30-50%.Те трябва да приемат и млечни продукти, както и готвени храни.
Да си кажа честно доста спорим по въпроса за това кое е най-добро и най-здравословно.Също за това каква е идеалната комбинация на храните. Сега в момента е много модерна една диета - Зоната (с която отслабна и Руслан Мъйнов), при която разпределението на храните е: въглехидрати/протеини/мазнини=
40/30/30. При нея се набляга и на суровите плодове и зеленчуци. Доста мои познати правят такава диета и ще ми бъде интересно да чуя мнението на членове от форума за едно такова съотношение на храните?
Активен

Mia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 215
Re:Суровоядство и здраве
« Отговор #26 -: 14-02-2014, 16:44:59 »

Най-добрият вариант, при който организма няма да чувства никакви липси, е 70/30.
70% сурова храна + 20% варени бобови и задушени зеленчуци + 10% млечни.
Не мисля,че може да се даде точна пропорция за идеалният вариант за здравословно хранене,защото всеки организъм е строго индивидуален. 70/30 е идеалният вариант за мен например (без млечните) и това е защото съм доша капха по аюрведа.
Но например за вата, за които между другото бобовите са забранени, суровата храна трябва да е до 30-50%.Те трябва да приемат и млечни продукти, както и готвени храни.
Да си кажа честно доста спорим по въпроса за това кое е най-добро и най-здравословно.Също за това каква е идеалната комбинация на храните. Сега в момента е много модерна една диета - Зоната (с която отслабна и Руслан Мъйнов), при която разпределението на храните е: въглехидрати/протеини/мазнини=
40/30/30. При нея се набляга и на суровите плодове и зеленчуци. Доста мои познати правят такава диета и ще ми бъде интересно да чуя мнението на членове от форума за едно такова съотношение на храните?

Да, така е, въпреки че рядко се срещат доши от чист вид. Почти винаги са комбинация поне от два вида.
Тази схема е най-здравословната според Лидия Ковачева и д-р Гайдурков, който е неин последовател.
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Суровоядство и здраве
« Отговор #27 -: 14-02-2014, 20:41:52 »

.
Не мисля, че оптималният вариант е 100% сурова храна.
Най-добрият вариант, при който организма няма да чувства никакви липси, е 70/30.
70% сурова храна + 20% варени бобови и задушени зеленчуци + 10% млечни.

абсолютно!
аз бих консумирала и по малко месо отвреме навреме и риба, ако намеря що - годе чисти   ;D
и задължително - мед, това е супер храна и лекарство и всеки, който го отрича, според мен няма разбиране!
Активен

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494
Re:Суровоядство и здраве
« Отговор #28 -: 18-11-2014, 09:57:54 »

Не съм правила изследвания, но консумирам много кълнове и зеленина.Правя слънчеви бани.Кълновете са основата, зеленината също.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.071 секунди с 21 запитвания.