Поне аз обръщам внимание на тъмните страните на българската природа. Човека е търговец, ще каже това, което очакваме да чуем, за да си пласира продукцията. Когато няма документ за качеството, всичко опира до едно голо доверие. Мисълта ми е, че ако познаваме екологичните проблеми и замърсените компоненти на природната среда това няма да ни навреди. Ако ми предлагат зеленчук от района на Девня или Провадия, Никопол, Плевен, Долна Митрополия, Гълъбово, Раднево, Димитровград, Пирдоп, Златица, Етрополе, Своге..., ще имам едно наум доколко продукцията е
чиста , понеже това са райони с установени екологични проблеми - почви, води, въздух, промишлени зони са и териториите няма как да не са замърсени с отпадъци и тежки метали. Най-добре е собствено производство или доказал се производител в годините на когото имате доверие. В София знам, че има Био Кооператив и работят със сертифицирани производители. Мисля, че имат седмичен събор на Римската стена и там всяка еко ферма участва с продукцията си. Сега станаха модерни тези еко селища, био ферми, здравници и ред такива с "грижа за околната среда". Обличат всичко в духовна краска, но каквото и да ми говорят, това за мен са едни търговци. Имам горчив опит с едно зеле от една от фермите, което първо беше пръскано със суроватка или зелева чорба срещу една мушичка, при лична среща когато го взех от един от работниците, излезе че е пръскано с био контактни химикали, които не навлизали вътре в растителната клетка през протопласта на листа, а оставали отгоре.
Честно казано аз предпочитам конвенционални зеленчуци от борсата пред натурална еко био краставица с етикет "без хормони" и следи от псетициди, обвита във фолио, внос от Нова Зенландия, пропътувало хиляди километри, не се знае кога брана. Нали знаете, че нитратите не са вредни. Обвити в стреч много лесно се превръщат в нитрити. Последните се свързват с хемоглобина, в резултат на което се образува едно междинно съединение, наречено метхемоглобин. Кислород не се пренася до тъканите и настъпва цианоза. Това е най-опасната форма. И при едно неправилно съхранение, риска е висок. Избягвайте да купувате зеленчуци, обвити във фолио, вакуум опаковки.
Моля ви ако някой има информация кои конвенционални храни са най опасни и задържат най много пестициди, нека сподели. Доколкото знам зелето във всичките му видове и особено броколито задържа най-много пестициди и с него не бива да се прави компромис.