С радост споделям какво закусвам напоследък. За някои може да е интересно , а други могат дори и лично да го изпробват
Спокойно можем да я наречем " закуска за шампиони" , нищо , че има и други претендиращи за това заглавие, но нашето творение, както знаем, е винаги по-добро от тяхното
Закуската е мое изобретение, с което се гордея, за разлика от някои други мои "авторства" ..
Сурова, вкусна, бърза! ,проста и лесна за изпълнение, засищаща, и най-важното- с
висока биологична стойност!
( Какво беше това последното?
Това е храна, която е МНОГО "хранителна" , но изискваща МАЛКО енергия, за своето разграждане.) Доста продукти отговорят на това условие - напр. плодовете, но те пък не засищат и ако си много гладен , рискуваш да преядеш с тях и после трябва да мине доста време преди да отидеш във фитнеса
(Като може да ти се наложи предварително да си се отбил непредвидено и до тоалетната
)Докато този вариант е същевременно и калоричен, което значи, че се наяждаш с малко и коремчето ти е благодарно , че си го оставил да му е лекичко
СУРОВА КАША
Стривам на прах ( с кафемелачката):
сурови слънчогледови семки,
ленено семе,
сусам ( белен и небелен)
елда сурова ( да не е от бланшираната)
сурови тиквени семки
сурово кашу
трици ( овесени или каквито там има) - от тях малко слагам, пречкат се на вкуса
стафиди, сухи боровинки..
Не е задължително всичките съставки да участват, каквото имате под ръка, това слагате.
Съотношения също няма - набързо ще се ориентирате от кое повече или по-малко..
Та към тази суха смес се добавя топла вода докато стане гъста каша, солчица ( за който я ползва) и евентуално нещо за подслаждане.
Може да се консумира и веднага, но ако постои 20-30 мин. се яде по-лесно, най-вече елдата "се отпуска" , а и другите съставки поомекват, по-добро става и на вкус.
Важно за напредналите! Както знаете , пълноценното разграждане на въглехидратите започва още от устата ,в която се отделя ферментът птиалин. ОБАЧЕ този фермент се отделя само ако липсва вкус на сладко. Тоест - ако добавите здраво медец, ферментът не се отделя.
Естествено , на едно 4 годишно дете не е лесно да се обясни какво е "фермент" , затова се подслажда, защото иначе то ,не му ли е вкусно, никога няма да оцени всичкото това хранително богатство,
Аз лично съм си намерил петмез ( маджун) от тръстикова захар ( това е много рядък домашен продукт, има го само на едно място във Варна) който добавям в много малко количество. Петмезът намирам за изключително вкусен, той добавя свой собствен специфичен карамелен аромат, а е и един съвсем здравословен подсладител.
Тази каша "вкарва " немалко макар и добри растителни мазнини, затова всеки трябва да си реши какво количество от нея да си направи. Важното е , че съставките не влизат в противоречие, след като дори моят чувствителен стомах ( почти разгромен от 2 години "армейско" хранене , последвано от дълги години бързо гълтане и полупреяждане ) , не реагира с оркестрално допълнение или БОВ - бойни отровни вещества от дълбокия резерв, както му се случва с някои други ястия
Аз лично си приготвям една средно голяма купа с тая каша и хапвам после ( за донаяждане
) още малко сварено вече просо, лимец, киноа, ръжени ядки или нещо подобно.
Напомням правилото за оптимално приготвяне на зърнени храни:
Накисват се от вечерта, след което на сутринта те са толкова меки , че някои от тях (като напр. овесени, ръжени ядки, лимец дори.) могат да се консумират и директно , но все пак може и да се понагреят малко но без да се превишава температурата от 100 градуса!! За да се запазват съставките колкото може повече. Това се вижда по повърхността на водата в тенджерата - не трябва да мърда! Размърда ли се , значи температурата е 99 градуса.
Тази смес от смлени сухи съставки може да е направена предварително и да си стои в буркан, а преди консумация само да се накисне набързо.
Достойнства: бързо , вкусно и полезно - нещо което не се среща толкова често
Сега се сещам и за още едно, което е май най-ценното - не омръзва!
Иначе ако закусиш да кажем само варена киноа, на другият ден ще ти се яде просо или овесени ядки.., а тази каша много странно, сгъвям я всеки ден.
Пробвайте и се похвалете .